JoJo Air brengt vandaag zijn debuutalbum 'Bid Voor Me' uit: "Ik ben van huis uit Christelijk opgevoed, maar in 2017 ben ik bekeerd tot de Islam"

jun 23 2023, 12:18 MUZIEK
jojo air goeie 48
JoJo Air heeft vandaag zijn debuutalbum 'Bid Voor Me' uitgebracht onder Avalon Music. Hij is een storyteller pur sang. Zo schreef hij van jongs af aan al verhalen over zijn leven. Op zijn veertiende begon hij met het schrijven van rapteksten. De mysterieuze artiest weet feilloos zijn ervaringen om te zetten naar autobiografische muziek en hij laat daarbij niets tot de verbeelding. Wie is deze enigmatische rapper en wat drijft hem? Wij spraken hem over zijn jeugd, het bekeren naar de Islam, zijn anonimiteit en zijn nieuwe album 'Bid Voor Me'.

In jouw teksten ben je altijd erg specifiek en verhalend. Wat heeft de drang om verhalen te vertellen aangewakkerd?

"Ik begon al vroeg met het schrijven van verhalen. Het was voor mij een uitlaatklep aangezien er veel dingen gebeurden in mijn jeugd. Ik kom uit een gezin zonder vader en we hadden het financieel niet breed. Ook verhuisde ik op mijn achtste van Arnhem naar Leiden en ik merkte op die leeftijd al dat ik snel moest schakelen in de Randstad. In Leiden waren de mensen minder open dan in Arnhem. Ook ging het vroeger niet lekker op school dus ik zag het schrijven als een therapeutische bezigheid. Toen ik begon met rappen, merkte ik dat ik mijn pijn kon delen zonder dat het leek alsof ik zielig gevonden wilde worden. Mijn boodschap is altijd geweest dat ik elke moeilijke situatie om kan buigen tot iets positiefs. Daarin had ik altijd al een goede balans tussen kwetsbaarheid en kracht."

Je was vrij lang bezig met het uitbrengen van muziek. Hoe ben je op de radar van Avalon Music terechtgekomen? jojo air

"Dat was via Aim - het broertje van 3robi - gegaan. Hij tipte Anouar (medeoprichter Avalon Music) op mijn muziek. Destijds had ik nog maar drie clips online. Anouar nam contact met mij op en na meerdere gesprekken bood hij mij een contract aan. Hij was de eerste persoon in de muziekindustrie die ik leerde kennen. Het was eerst even wennen. Ik had nog nooit op een kantoor gezeten om afspraken te maken in meetings en dingen in te plannen. Later werd het ineens normaal. Ik ging gestructureerder te werk en ik pakte dingen buiten muziek om serieuzer aan. Denk aan zaken zoals bereikbaar zijn, op tijd antwoord geven en meteen duidelijkheid scheppen over mijn zienswijze. Daardoor ben ik vooruit gegaan in mijn communicatie."

Een van de onderwerpen die je vaak aansnijdt in jouw muziek is religie. Wat betekent religie voor jou?

"Mijn religie betekent heel veel voor mij. Ik ben van huis uit Christelijk opgevoed maar in 2017 ben ik bekeerd naar de Islam. Als kind werd er altijd tegen mij gezegd dat ik moest vertrouwen in God, maar ik wist nooit wat men daar concreet mee bedoelde. Ik ging veel met Islamitische jongens om en ik vond de Islam altijd al een mooie religie. Ook raakte ik geïnspireerd door Sevn Alias toen hij bekend maakte dat hij wilde bekeren naar de Islam. Ik heb vroeger altijd met vragen rondgelopen en de Islam heeft op elke vraag een antwoord. Dat gaf voor mij de doorslag. Mijn moeder was er destijds niet blij mee. Ik werd streng Christelijk opgevoed en we gingen elke zondag naar de kerk vroeger. Daarom snapte ze mijn keuze destijds niet. Ook omdat ze de Islam niet kende. Later kreeg ze meer begrip voor mijn keuze en nu heeft ze er vrede mee."

De titel van je album heet 'Bid Voor Me'. Hoe ben je op deze titel gekomen?

"De titel 'Bid Voor Me' heeft een dubbele laag. Enerzijds wil ik zeggen: bid voor mij als mens, en anderzijds bedoel ik: bid alsjeblieft. Ook als je er niks bij voelt: doe het toch. Want het helpt écht. Op dit album geef ik de mensen een kijkje in mijn ervaringen in de hoop dat ze er wat aan hebben. Ik belicht veel verschillende aspecten van het leven en ik hoop dat mensen er geïnspireerd door zullen raken. Net zoals ik geïnspireerd ben geraakt door verschillende artiesten zoals Feis, Emms, Winne, Meek Mill en XXXTENTACION. Het maakt mij niet uit of een artiest commercieel is of niet. Zolang iemand zijn verhaal rappend vertelt vind ik het al hard. Ik hoef de muziek niet eens te snappen. Zolang het maar puur en eerlijk overkomt. Ook tijdloosheid is in muziek belangrijk voor mij. Ik hoop dat mensen mijn album over tien jaar nog steeds kunnen luisteren."

Je bedekt je gezicht altijd met een mondkapje of een balaclava. Waarom heb je de keuze gemaakt om altijd onherkenbaar te zijn? jojo air

"Eerst twijfelde ik of het zou gaan lukken met muziek. Voorheen had ik ook wat clips uitgebracht waar mijn gezicht nog te zien was. Die clips deden qua cijfers weinig. Op een gegeven moment had ik een nummer waarvan ik dacht dat die aan zou kunnen slaan. Toen koos ik ervoor om in die clip mijn gezicht te verbergen. Vanaf dat moment ging het qua views beter. Tot nu toe bevalt het anoniem zijn mij wel. Zeker nu ik wat bekender ben geworden. Ik kan gaan en staan waar ik wil. Het zou kunnen dat ik ooit besluit om herkenbaar te gaan maar alleen als ik dat zelf wil. Tot nu toe heb ik die drang niet gevoeld. Het is wel eens gebeurd dat ik herkend ben op straat en dat mensen mij om een foto vroegen. Daar kan ik prima mee omgaan, maar ik zou niet weten hoe het is om altijd en overal herkend te worden. Of ik het leuk zou vinden zou ik nu dus niet kunnen zeggen. Uiteindelijk moet ik het meemaken om erachter te komen." jojo air

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

atwbanner alessio

Artist To Watch: Alessio

Alessio de Martino wist al op jonge leeftijd hoe je via social media je eigen succes kan creëren en bouwde sinds 2019 zijn online following op. In 2022 begon hij met het uitbrengen van zijn eigen muzi...

MUZIEK jun 24, 11:49
whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55