Skip to main content

Mysterieuze UK rapper Meekz is klaar om de wereld over te nemen 

20/12/2022januari 3rd, 2023
meekz

Als je nog niet bekend bent met opkomend UK talent Meekz, wil je misschien even zijn Spotify pagina bezoeken. De gemaskerde rapper dropte zijn eerste track in 2019 en sindsdien heeft hij twee miljoen maandelijkse luisteraars, hebben Dave en Central Cee een verse gedropt op zijn nieuwe EP, en zijn Daily Duppy sessie is meer dan twee miljoen keer bekeken. Hoogste tijd om eens kennis te maken dus. Complex NL sprak Meekz over zijn come up, het leven van de straat achter zich laten, de grootste rapper ter wereld worden, en meer. 

Wie is Meekz? 

Meekz stormt twintig minuten te laat de Zoommeeting in, met een energie waarmee hij een hele kamer vrolijk zou kunnen maken. ‘Sorry, sorry’, excuseert hij zich. ‘Ik was muziek aan het maken en ik zat er zo in, dat ik mijn telefoon niet eens hoorde. You get what I’m saying?’ Hij zegt dit tientallen keren tijdens het gesprek. ‘You get what I’m saying’ of ‘You get me’,  is een bekend gezegde uit UK slang. Door producties als Top Boy en Engelse rap zijn we bekend met de cultuur uit het Verenigd Koninkrijk, maar onze kennis beperkt zich vaak tot de cultuur uit Londen. En in tegenstelling tot de meeste UK rappers, komt Meekz niet uit Londen. Hij komt uit Gorton, een gebied van Manchester. ‘Er komen niet veel rappers waar ik vandaan kom’, vertelt Meekz. ‘Als je dan gaat rappen, denken mensen dat je je uitslooft of dat je het doet om chicks te krijgen. Ik wilde dat mensen mijn muziek serieus namen.’ 

De drang om serieus genomen te worden is een van de redenen dat Meekz omringd wordt door mysterie. Hij draagt altijd een masker om zijn gezicht te verbergen en zijn echte naam en leeftijd zijn nooit bevestigd. Hij legt uit waarom hij ervoor kiest om zijn identiteit te verbergen. ‘Het gaat ontzettend goed met m’n muziek en ondertussen kan ik nog gewoon boodschappen doen en reizen met m’n familie, zonder dat ik overal herkend wordt’, zegt de rapper. ‘Het is fijn dat de focus nu alleen naar m’n muziek gaat. Ik doe het allemaal niet voor aandacht, ik wil de zielen van mensen raken met mijn muziek. Wellicht deel ik in de toekomst m’n identiteit, voorlopig nog niet.’ Hij lacht voordat hij antwoord geeft op de vraag wie Meekz dan is. Zijn antwoord is net zo mysterieus als zijn persona. ‘Meekz is heel veel dingen. Er zijn tientallen verschillende ‘Meekzen’. Meekz is een artiest.’ Hij wil niet te diep ingaan op waar de naam vandaan komt. ‘Laten we het erop houden dat m’n moeder me vroeger zo noemde. Ik draag die naam al sinds ik geboren ben.’  

meekz

‘In 2019 kon ik nog niet eens een bankrekening openen.’ 

Niet zo lang geleden hing Meekz een celstraf van acht jaar boven het hoofd. Na meerdere keren in detentie te hebben gezeten en aan de lange celstraf weten te ontkomen, wist hij dat hij zijn leven moest veranderen. ‘Toen ik op dat politiebureau zat en me realiseerde hoe lang ik opgesloten kon worden, beloofde ik mezelf en God dat ik mijn leven zou veranderen’, vertelt de rapper. ‘Soms moet je op je laagste punt zijn om je echt te realiseren dat God bestaat, you get what I’m saying? Dat is natuurlijk belachelijk, want je weet het altijd, maar soms heb je zo’n realisatie. Ik vroeg mezelf af: ‘Wat ben je aan het doen met je leven? Realiseer je je wel hoeveel talent je hebt en wat je daarmee zou kunnen doen?’ Meekz vertelt het leven van de straat achter zich te hebben gelaten en nooit meer om te hebben gekeken. 

‘Volgens mij rap ik al sinds ik een baby ben’, vertelt hij. ‘Als ik oudere mensen zie, vertellen ze me altijd dat ik vroeger voor ze ging rappen. Ik rapte op alles, zelfs op de beat van de magnetron, you what I’m saying?’ Het was dus een logische beslissing voor Meekz om muziek te gaan maken. Hij dropte zijn eerste track op Soundcloud en legt uit: ‘Dat was het enige platform waarop mijn vrienden in de gevangenis muziek konden luisteren’. Die track ging viraal op Soundcloud. Alle grote platformen namen contact met me op: Grm Daily, Tim Westwood, iedereen.’  Onze hoofdstad werd de inspiratie een van Meekz’ z’n hits:. ‘Ik heb veel vrienden in the Dam, vertelt de rapper. ‘Toen ik uit de gevangenis kwam, ging ik voor het eerst echt op vakantie, naar Amsterdam. Ik ging met een vriend Moon Rocks roken in een coffeeshop. Het was zo’n leipe ervaring, dat ik meteen geïnspireerd raakte om het in de tune ‘Say Less Do More’ te zetten, met Tunde. Uiteindelijk hebben we de videoclip geschoten in dezelfde coffeeshop.’ 

meekz

Respect The Come Up 

Vorige maand dropte Meekz zijn tape ‘Respect The Come Up’. In zijn muziek horen we meer over wie Meekz is. Zowel zijn videoclips als zijn lyrics weergeven het leven van de straat, maar wat de rapper vooral naar buiten wil brengen met dit project, is hoe ver hij gekomen is. ‘Iedereen moet de journey respecteren’, legt hij uit. ‘Kijk naar mijn journey: in 2019 kon ik nog niet eens een bankrekening openen. Dat soort kleine dingen moeten gerespecteerd te worden. Je hoeft geen respect te hebben voor mij, maar wel voor wat ik bereikt heb. Ik moet mezelf er ook continu aan herinneren dat dit nog maar mijn come up is, maar ook aan hoe ver ik al ben gekomen.’ Als je drie jaar geleden je eerste track dropte op Spotify en nu de twee grootste UK rappers op je tape hebt, ben je best ver gekomen. ‘Hoe kan je het niet respecteren?’ vraagt de rapper lachend. ‘Respecteer mijn come up, ik kom met de trap en ladders, niet met de lift. Ik kies niet voor de makkelijke weg, maar doe juist mijn best om iets origineels naar de markt te brengen.’ 

‘In 2023 ga ik door met mijn plan om de grootste rapper ter wereld te worden.’

Meekz legt uit dat hij de track ‘Fresh Out The Bank’, waar Dave op staat, langere tijd had liggen. Dave en Meekz werkten eerder ook samen aan Dave’s ‘In The Fire’, met Giggs, Ghetts en Fredo. Hij twijfelde er echter over om de track ‘Don’t Like Drill’, met Central Cee, op ‘Respect The Come Up’ te zetten. ‘Cench’ kwam echter te hard om de track niet op de tape te zetten. ‘Zijn verse legt veel uit over de tape, al in de eerste twee barz.’ 

They supported my ting on the come up

Why they hating my ting now I came up?

‘Dat is al gewoon de hele tape. Daar kon het al stoppen’, roept Meekz, duidelijk nog steeds even enthousiast als de eerste keer dat hij de verse hoorde. Hij is net zo enthousiast over zijn toekomst. Hoewel de rapper niet wil delen of we in 2023 zijn debuutalbum krijgen, is hij over één ding duidelijk: ‘Ik ga door met mijn plan om de grootste rapper ter wereld te worden.’

Beluister ‘Respect The Come Up’ hieronder.