Skip to main content

Nando’s sluit restaurants door een tekort aan kip

18/08/2021
Nando's
Beeld: Flickr / Mr.TinDC

De Zuid-Afrikaanse keten Nando’s, beroemd om zijn peri peri-saus, heeft tijdelijk 50 van de 400 restaurants in het Verenigd Koninkrijk moeten sluiten. Net Nando’s pech dat juist die beruchte Peri-Peri-kip niet leverbaar was. Naast de kip was er op sommige plekken ook geen: frisdrank, knoflookbrood of aardappelpuree. Dit allemaal vanwege problemen met de toeleveringsketen in Engeland, Wales en Schotland. 

Voedsel- en andere toeleveringsketens in het Verenigd Koninkrijk hebben deze zomer moeite gehad om normaal te werken, vanwege wat de “pingdemie” wordt genoemd – personeel dat zichzelf moet isoleren als ze in contact zijn gekomen met iemand met het coronavirus. De pingdemie schopte hele bevoorradingsketens in de war, nu ook die van Nando’s. Om het probleem om te lossen stuurt Nando’s nu eigen werknemers naar de toeleveranciers om te helpen. De problemen zorgde uiteindelijk voor een paar leuke reacties op twitter. 

Niet alleen Nando’s had in Engeland problemen met de logistiek van producten, ook leveranciers van KFC. En vorige maand bleven bepaalde supermarkten leeg omdat zuivelcoöperatie Arla niet kon leveren. Het probleem heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld autofabrikanten en horeca. Op mondiaal niveau speelt het logistiek probleem al langer. De importprijzen van hout lagen in mei 25 procent hoger dan een jaar geleden. Voor staal was dat 50 procent en koper zelfs 36 procent. Van staal tot papierpulp en van computerchips tot koffie. Het is duidelijk dat wij allemaal de nasleep van de pandemie gaan voelen. 

Leave a Reply