Skip to main content

Nieuw Champions League format

27/09/2023november 14th, 2023
Champions League

De Champions League kennen we allemaal in haar huidige vorm: een groepsfase waarbij de nummers één en twee doorgaan naar de volgende ronde en de nummers drie doorstromen naar de Europa League. Maar dit gaat veranderen. In mei 2022 introduceerde de UEFA – de bond achter dit toernooi – een nieuw format. Vanaf het seizoen 2024/2025 zien we het miljardenbal dus in een nieuw jasje.

De veranderingen

Het aantal deelnemers wordt uitgebreid van 32 teams naar 36, waardoor het huidige poulesysteem met 8 groepen van 4 ploegen zal verdwijnen. Als vervanging hiervoor wordt er gebruik gemaakt van één grote ranglijst waar alle teams in deelnemen.

Iedere club zal nu 8 wedstrijden spelen, waarvan 4 uit en 4 thuis. Na deze duels gaat de top 8 van de ranglijst direct door naar de achtste finale van de Champions League. De nummers 9 tot en met 24 zullen een tussenronde spelen voor een plek in de achtste finale.

Geen doorstroom naar Europa League

Wat we gewend waren van het oude format was dat de nummers drie uit de groep doorstroomden naar de Europa League. Ook hier komt verandering in. De teams die na acht duels niet in de top 24 staan, zijn meteen uitgeschakeld in Europa. Dit format zal ook gelden voor de Europa League en Europa Conference League.

Waarom een nieuw format?

De UEFA werd in 2021 verrast met de aankondiging van de Super League. Grote clubs zagen een kans om meer inkomsten te genereren en wilden alleen nog maar met andere topploegen spelen. De hele voetbalwereld uitte flinke kritiek en het idee van een Super League verdampte als sneeuw voor de zon.

Toch lijkt de hervorming van de Champions League deels op de originele plannen van de Super League. De Europese topclubs kunnen al aan het begin van het toernooi tegen andere grote ploegen spelen, en ook zullen er meer uitzendinkomsten vrijkomen vanwege de toename van wedstrijden.