Skip to main content

Nike geeft personeel een week vrij voor mentale rust

31/08/2021
Beeld: WIki Commons / hoofdkantoor Nike - Oregon

Nike heeft medewerkers op het hoofdkantoor in Oregon een week vrij. Dit vanwege de stress en druk die kwam kijken bij de Covid-19-pandemie. Het sportkledingmerk zei dat de medewerkers ‘uitgeschakeld’ staan tot de week voorbij is. Matt Marazzo, senior manager wereldwijde marketing, gaf via Linkedin aan dat het niet alleen om een weekje vrij gaat. Het gaat om een erkenning dat Nike prioriteit kan geven aan geestelijke gezondheid en toch werk gedaan krijgt. Andere senior leiders binnen het bedrijf moedige medewerkers aan om hun geestelijke gezondheid te bevorderen. 

“Neem de tijd om te ontspannen, te ontstressen en tijd door te brengen met je dierbaren. Werk niet. Over een jaar (of twee), is tijd nemen voor rust de sleutel tot goed presteren en gezond blijven.”

Matt Marrazzo

Steeds meer bedrijven vragen meer dan alleen een 9-tot-5-mentaliteit, waardoor de grens tussen privé en professioneel leven vervaagd. Maar het kan ook een keerzijde hebben. Big Tech in China hebben een 996-werkschema. Dat staat voor 09:00 tot 21:00 werken, 6 dagen per week. Er bestaat zelfs een clausule dat als er overuren gemaakt worden, dat die uren zijn voor de groei van het bedrijf. Door die clausule krijgt een medewerker geen enkele cent voor die uren.

De keuze vanuit Nike plaatst het tussen een groeiend aantal bedrijven die medewerkers extra vrije tijd geeft om burn-outs te bestrijden. Dating-app Bumble gaf 700 medewerkers in juni een extra week betaald verlof om te ontstressen. Dit volgde kort nadat investeringsbank Citigroup bekend had gemaakt dat er op de vrijdag geen werkvideogesprekken meer mogen plaatsvinden. De bank wees 28 mei ook aan als bedrijfsbrede feestdag en blijft personeel aanmoedigen om meer vrije tijd te nemen. 

Leave a Reply