Skip to main content

NSG over banden met Nederlandse muziekindustrie: ‘We hebben voor het eerst Surinaams gegeten in de studio met Murda’ 

12/01/2023
nsg

Tijdens de releaseparty van SFB’s ‘Reset The Levels IV’, liepen we zo tegen UK rapformatie NSG op. De heren uit Londen waren er om SFB te supporten, gezien hun connecties met Frenna. We grepen meteen de kans aan om de groep even aan de tand te voelen over hun links met Nederlandse artiesten. NSG vertelde ons alles over muziek maken met Frenna, Spanker en Murda, Surinaams eten, hun favoriete restaurants in Amsterdam, en meer. 

Van Londen naar Amsterdam 

We kennen NSG allemaal van hun hits als ‘OT BOP’ en ‘Options’. Wat je misschien niet wist, is dat de groep hechte connecties heeft met de Nederlandse muziekindustrie. NSG is niet alleen vaak te vinden in Amsterdam, ze vertellen ons ook dat Amsterdam en Rotterdam, naast Londen, de steden zijn waarin zij het meest gestreamd worden. Tijdens het interview wordt het al snel duidelijk dat NSG net zoveel liefde heeft voor ons, als wij hebben voor hen. Vorige zomer brachten ze de single ‘In Da Car’ uit, geproduceerd door Spanker en Diztortion. De catchy hook en beat maakten al snel een hit van ‘In Da Car’, die inmiddels al op meer dan drie miljoen streams staat. De groep vertelt in contact te zijn gekomen met Spanker door Frenna, inmiddels een bekend contact van NSG. ‘De connectie met Frenna is ontstaan door muziek en culturele overeenkomsten.’

NSG bestaat uit Mxjib, Mojo, Papii Abz – die van Nigeriaanse afkomst zijn en Kruddz, Dope en OGD; wiens achtergrond Ghanees is, net zoals Frenna. ‘We linked with Frenna in London, in Amsterdam, in Ghana. All over the map’, vertelt Abz. ‘Door de opkomst van afrobeats, kwam Frenna’s muziek ook bij ons in de UK terecht.’ Er ontstaat een kleine discussie over welke track van Frenna ze het eerst gehoord hebben. Volgens Mojo was het ‘Abloh’ (met D-Block Europe, red.), maar Abz is ervan overtuigd dat Frenna een grotere hit heeft, die ze eerst hebben gehoord. Gedurende het interview ontstaan er vaker dit soort discussies, waaraan duidelijk te merken is dat de leden van NSG niet alleen samenwerken, maar ook echt vrienden zijn. Later in het gesprek ontstaat er ook een discussie over welk samenwerkingsalbum van Drake beter was: ‘What A Time To Be Alive’ of ‘Her Loss’. 

Ze vertellen dat Frenna hun voorgesteld heeft aan Spanker en Spanker hun weer voorgesteld heeft aan Murda, met wie ze de avond voor het interview nog een studiosessie hadden. ‘We eten vaak bij Bird als we in Amsterdam zijn, maar gisteren hebben we voor het eerst Surinaams gegeten’, vertelt Abz. ‘We hadden een studiosessie met Murda’. Hoewel ze niet willen delen of de samenwerking met Murda überhaupt of snel uit zal komen, zijn alle heren enthousiast over het Surinaamse eten. ‘Het was echt heel erg lekker’, voegt Dope toe. ‘Murda kwam ons checken in Londen en nu zijn wij hem gaan checken in Amsterdam. A check for a check. Hij is een wavy guy, echt hard. Er is nog een Nederlandse producer met wie we echt fucken, Yung Felix’, zegt Abz. Yung Felix produceerde in 2020 de track ‘MCM’ voor de groep, die inmiddels meer dan drie miljoen keer bekeken is op YouTube. 

Hoewel de groep duidelijke overeenkomsten in de muziek en cultuur in Amsterdam en Londen beschrijft, zijn er volgens hen meer verschillen. ‘You lot got bare bikes’, lacht Abz. De leden verwonderen zich onderling over hoeveel fietsen er zijn in Amsterdam en hoe goed er met die fietsen omgegaan wordt. ‘Jullie schrijven je naam op je fiets. In Londen gooien we een fiets gewoon ergens neer’. Na de releaseparty van SFB, waar ze overigens erg enthousiast over waren (they’ve got a couple of bangers on that album), vliegt de groep weer terug naar Londen om te werken aan hun opkomende album. Hoewel ze nog niet kunnen delen wanneer het album uitkomt en of er Nederlandse features op zullen staan, zal het volgens de groep niet lang meer duren. ‘We zijn aan het koken. We zijn aan het proeven of alle smaken lekker genoeg zijn om het te droppen.’ 

Bekijk de videoclip van ‘In Da Car’ hieronder.