Skip to main content

OM maakt straf tegen bedreigster van schrijfster Lale Gül bekend

29/09/2021
lale gül
Beeld: Instagram/Laaalegul

Nadat Lale Gül haar autobiografisch boek ‘Ik ga leven’ uitbracht, kreeg ze veel kritiek over zich heen, wat zich zelfs uitte in doodsbedreigingen. Een van deze bedreigers was de negentienjarige Oguz Ö. De officier van justitie meldde gisteren dat er een jaar jeugddetentie is geëist tegen Oguz.

Naast een jaar jeugddetentie, is er ook een contact- en locatieverbod voor de stad Amsterdam tegen Ö geëist. Mocht hij dit verbod overtreden, kan hij per overtreding een week celstraf krijgen. Daarnaast wordt Oguz onder toezicht van de reclassering gesteld. De telefoons waarmee hij Lale Gül bedreigd heeft worden in beslag genomen en zal hij niet meer terugkrijgen. Volgens de justitie is de bedreiger geradicaliseerd. Hij wordt ook verdacht van terroristische misdrijven.

Na de publicatie van haar boek en haar optredens in verschillende talkshows, waarbij Gül zich kritisch uit over haar islamitische opvoeding, wordt ze met de dood bedreigd. De schrijfster stelt dat ze zich nog steeds onveilig voelt. Ze woonde de zitting dan ook bij middels videobellen, maar stopte hier al snel mee, omdat ze zo gefrustreerd raakte van de houding van Oguz Ö. “Hij is niet overtuigend in zijn spijtbetuigingen en formuleert alleen maar zinnen van drie woorden, terwijl zijn bedreigingen volzinnen waren”, stelde Lale Gül via haar advocaat. Ö had Gül een foto van een pistool, tientallen berichten op social media en een filmpje van IS gestuurd, waarin een martelaarslied werd gezongen. Naast de detentie en het contactverbod, wil ze ook een symbolische schadevergoeding van 500 euro.

Leave a Reply