Skip to main content

Interview: Ouassima Tajmout (FunX) over de Ramadan

07/04/2022januari 3rd, 2023
Beeld: Instagram

De Ramadan is alweer een paar dagen bezig. Vandaag gaan wij in gesprek met Ouassima. Zij is al jaren bekend als radio-host van FunX en tevens ook werkzaam als presentatrice. In dit gesprek vertelt ze over haar Ramadan-gedachte, het voedsel dat zij het liefst consumeert tijdens de Iftar en haar ervaringen tijdens het vasten.

Waar heb je het meest naar uitgekeken in deze heilige maand?

“Ik word elk jaar bewuster van hoe ik zelf in het leven sta en dat is ook met dingen zoals eten. Tijdens de Ramadan kom ik meer tot inkeer en het geeft mij een reset. Elk persoon ervaart de Ramadan anders. Voor mij persoonlijk is het vooral een stukje bezinning, stilstaan bij verschillende dingen en dankbaar zijn voor wat ik heb. Ik ga ieder jaar weer een stukje dieper in de ontwikkeling die ik doormaak op dat vlak.”

Zijn er dingen die je lastig vindt tijdens de Ramadan?

Nee, niet zozeer. De eerste paar dagen zijn altijd even inkomen maar verder zijn er eigenlijk geen dingen die ik ervaar als lastig. Vroeger voelde de Ramadan wat meer als een verplichting maar nu geniet ik er echt van. Daardoor ga ik er ook heel lichtvoetig mee om.

Met wat verbreek jij graag het vasten na de dadel?

Ik probeer altijd licht te eten en ik drink veel water. Ook harira soep kan echt niet ontbreken. Verder drink ik graag melk en veel smoothies. Dingen zoals brood en andere dingen die rijk zijn aan koolhydraten krijg ik bijna tot niet binnen, dus ik eet veel fruit en groenten.

De pandemie is nu afgelopen. In hoeverre verschilt deze Ramadan van de vorige twee?

De afgelopen twee keer voelden nogal eenzaam. Ik werkte veel en dan verbrak ik het vasten terwijl ik alleen was. Nu kan ik weer met familie bijeen komen en dat is wel echt een zegen. Daarom probeer ik ook stil te staan bij de mensen die deze Ramadan in hun eentje doorbrengen. Het is belangrijk dat er meer open Iftars komen, juist omdat het sinds dit jaar weer kan.

Heb je nog een laatste boodschap voor mensen die vasten?

Ik wens iedereen een hele fijne Ramadan en hoop dat we met z’n allen ook meer stil zullen staan bij het feit dat we weer met elkaar kunnen zijn. Probeer elkaar te helpen, kijk om naar je buren, pak je moment en geniet van deze mooie maand.