Skip to main content

‘Pakjes sigaretten moeten 60 euro worden’

23/11/2021
Afbeelding via Unsplash

Slecht nieuws voor alle rokers. Om het aantal rokers omlaag te brengen, zouden pakjes sigaretten rond de 60 euro moeten gaan kosten. Deze conclusie is getrokken naar aanleiding van een onderzoek door wetenschappers van de Universiteit Maastricht. Verslaafde rokers zijn namelijk moeilijker te overtuigen om te stoppen dan verwacht.

In het onderzoek werd aan 1500 rokers gevraagd of zij nog zouden roken als de prijs per sigaret 6 euro zou zijn. Om je een idee te geven; een sigaret kost nu ongeveer 36 cent. De helft van de gevraagde rokers zouden pas stoppen als de prijs drastisch verhoogd wordt naar 60 euro. Bij een prijs van 12 euro per pakje, zouden slechts 10 procent van de rokers overwegen om te stoppen.

Volgens Cloé Geboers, een onderzoeker van Trouw, zijn mensen dus bereid om flink te spenden op sigaretten. Dat laat zien hoe verslaafd de gemiddelde roker is. Alhoewel wij als Nederlanders altijd klagen over de sigarettenprijs, blijkt dus dat wij relatief gezien weinig betalen voor onze sigaretten. “Omgerekend naar het besteedbaar inkomen zijn sigaretten in de meeste landen veel duurder.” zei Geboers. Dus voor wie dacht dat sigaretten in Nederland duur waren: prepare for the worst en voor de mensen die altijd sigaretten bietsen; now is a good time to stop.

Leave a Reply