Skip to main content

‘Planet Her’ van Doja Cat Is Een Ode Aan De Vrouw: Album Review

28/06/2021

Vorige week dropte Doja Cat haar langverwachte, tweede studio album: ‘Planet Her’. ‘Planet Her’ is een mengelmoes van pop, rap en R&B. Deze crossover komt terug in veel van de hedendaagse muziek. Het wordt steeds moeilijker om artiesten binnen een bepaald genre te plaatsen. Doja Cat spant echter de kroon als we het hebben over veelzijdigheid. Van rauwe verses tot popliedjes die een ieder mee kunnen zingen: Doja kan het allemaal. De 26-jarige artiest, geboren als Amala Ratna Zandile Dlamini, tilt pop rap, de combinatie die Nicki Minaj mainstream heeft gemaakt, naar een nieuw niveau.

Met featurings van grootheden als The Weeknd, Ariana Grande, Young Thug en meer, bevat het album de nodige ingrediënten voor succes. Het succes zit ‘m echter in de manier waarop elke featuring in is gezet, volledig aansluitend op Doja’s herkenbare, unieke sound. Een sound die de artiest inmiddels mainstream heeft gemaakt.

In één verse weet Doja Cat vrouwen te empoweren en tegelijkertijd licht te schijnen op de dubbele maatstaven in de muziekindustrie, en de maatschappij.

‘Planet Her’ is, zoals de titel al stelt, een ode aan de vrouw. De kracht en charme van de vrouw wordt dan ook op verschillende manieren gecentreerd en gevierd op het album. Het begint al bij de eerste track, ‘Woman‘. Naast een catchy refrein (Doja’s trademark), wordt het nummer aangevuld door een sterke verse. Een verse die de toon zet voor het gehele album. ”And I’ma be there for you ’cause you on my team, girl. Don’t ever think you ain’t ‘head of these n*ggas, dream girl. They wanna pit us against each other when we succeed, and for no reasons they wanna see us end up like we Regina on Mean Girls”. In één verse weet Doja Cat vrouwen te empoweren en tegelijkertijd licht te schijnen op de dubbele maatstaven in de muziekindustrie, en de maatschappij.

Er is geen betere tijd geweest voor vrouwelijke rappers. Dat wil niet zeggen dat vrouwelijke rappers inmiddels op gelijke wijze als de mannen in de scene behandeld worden. Zo lijkt er bijvoorbeeld nooit genoeg ruimte te zijn voor alle vrouwen, waardoor de succesvolle vrouwen tegen elkaar uitgespeeld worden. Doja zei: ‘f*ck that’.

Na geopend te hebben met een ode aan de vrouw, vervolgt het sisterhood gevoel op ‘Get Into It (Yuh)‘. Nicki Minaj fans horen het meteen: de tweede verse wordt volledig in een herkenbare Nicki flow gerapt. Aan het einde van de track zegt Doja: ‘Thank you Nicki, I love you’, als bedankje voor de inspiratie voor deze track en Doja’s sound. In een interview met Billboard vertelde ze: ‘Ik ben een grote fan van Nicki. Vroeger maakte ik videoclips op haar muziek’. De track sluit af met ‘Got that big rocket launcher’, een line uit Nicki’s single ‘Massive Attack’.

Het is een van de vele manieren waarop Doja Cat haar solidariteit naar haar sisters uit op het album. Die solidariteit is kenmerkend voor deze generatie vrouwelijke muzikanten. Van een JT die Megan thee Stallion’s muziek deelt op haar Instagram Story, tot Normani, Chloe & Halle en Saweetie die uitrukken voor Doja’s album release party. Dat ‘Planet Her’ een album is voor vrouwen, is overduidelijk.

Doja Cat: een popsensatie

Hoewel dit een kenmerkende tijd is voor vrouwelijke rappers, is het nog steeds moeilijk voor vrouwelijke rappers om mainstream te gaan. Het is nog steeds moeilijk om de crossover te maken van rap naar populaire muziek. Doja Cat is een van de artiesten die er wel in geslaagd is die transitie te maken. Ten eerste verbrak ze een record toen haar track ‘Say So’, met Nicki Minaj, de nummer één positie behaalde. Vervolgens ging haar R&B track ‘Streets’ compleet viraal met de silhouette TikTok challenge. In zowel de videoclip van ‘Say So’, als de videoclip van ‘Streets’, bracht Doja de TikTok challenges op creatieve wijze terug. Een knipoog naar haar fanbase, waarmee deze alleen maar groeide.

Ook op haar nieuwe album maakt Doja een perfecte transitie van rap naar pop, met dezelfde kwaliteit als een grootheid als Drake die transitie heeft gemaakt. De lead single van ‘Planet Her’ is het poppy ‘Kiss Me More‘, een nummer dat gemaakt is voor de radio, omdat een ieder zich kan vinden in de vibe. En dat is de exacte definitie van pop muziek: populair onder de massa. De volgende single, ‘You Right’, een R&B track met The Weeknd, is wederom een hitkanon. The Weeknd staat natuurlijk bekend om zijn pop hits, maar de kwaliteit van de track is net zoveel te danken aan de popformule die Doja inmiddels on lock heeft. Op de deluxe versie verraste ze fans met een extended version, waarop we geblessed worden met een extra verse van Doja. En dan hebben we het nog niet eens gehad over ‘I Don’t Do Drugs‘, met Ariana Grande. Ik verwacht dat dit de meest succesvolle single van het album wordt, for obvious reasons.

Planet Her was al ijzersterk op zich, met herkenbare en meezingbare lyrics, rauwe en ongeremde lyrics (over sex) en de diversiteit op het album. De deluxe versie maakt het album waar mogelijk, nog beter. Naast de extended version van ‘You Right’, kregen fans vier extra nummers met featurings van Eve (ja, echt!) en Gunna. Ook dropte Doja de track ‘Ride‘ op het album. Fans op Twitter waren scherp en herkenden ‘Ride’ uit een Instagram Live sessie van Doja, drie jaar geleden. Op de video is te zien hoe gefocust Doja is op het harmoniseren van haar stem. Het is maar een fragment van elk moment op het album, waarbij er zoveel aandacht is geschonken aan de details.

‘Planet Her’ lijkt een strategische zet, waarmee Doja Cat zich positioneert in de popwereld en grootheden als Rihanna, Nicki Minaj en Cardi B volgt. Ze doet dit zonder mensen te laten vergeten hoe goed ze kan spitten. Zonder mensen te laten vergeten hoe muzikaal ze is. Tegelijkertijd weet ze haar eigen flow mainstream te maken. Als groot liefhebber van popmuziek en van rap, ben ik dan ook erg benieuwd naar Doja’s reis als popprinses.

Stream ‘Planet Her’

Leave a Reply