Skip to main content

Politiek Den Haag keek weg bij Nederlands geweld in Indonesië

17/02/2022
Afbeelding via Flickr

Tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog werd er door de Nederlandse staat excessief geweld gebruikt. Tijdens deze bloederige oorlog werd er door politiek Den Haag weggekeken en stilgezwegen. Dit is naar boven gekomen bij een onderzoek van wetenschappers dat werd gestart in 2017.

De conclusie is, dat het gros van de Nederlandse verantwoordelijken zoals rechters en ambtenaren, wisten van de extreem gewelddadige optredens in Indonesië. Er heerste een tendens waarin Nederland over lijken ging om een militaire overwinning te boeken. Nederland stuurde te weinig troepen naar Indonesië en volgens het onderzoek was onderbemanning de reden voor het gruwelijke geweld. In de rapporten wordt er gesproken over executies, martelingen, willekeurige massa-arrestaties, brandstichting van dorpen en het gebrek van aandacht aan de slachtoffers.

De koloniale mentaliteit zorgde ervoor dat deze gruwelijkheden zich, zonder slag of sloot konden voltrekken. Tachtig jaar later begint men de onderste stenen boven te krijgen.

Leave a Reply