Skip to main content

Pyer Moss viert Zwarte uitvinders met Paris Couture debuut

13/07/2021
pyer moss

Afgelopen zaterdag kreeg designer Kerby Jean-Raymond de eer om het couture debuut van merk Pyer Moss te maken. Pyer Moss is de eerste Black-owned brand die een Paris Couture show geeft en heeft hierbij een ode gedaan aan zwarte uitvinders. Wist je bijvoorbeeld dat Zwarte mensen de koelkast en het ijshoorntje die wij vandaag de dag kennen, hebben uitgevonden? De Pyer Moss show was dan ook niet alleen een plezier voor het oog, maar ook erg leerzaam.

Pyer Moss Couture

Elk onderdeel van de show was gericht op het vieren van de Zwarte mens en ‘Black excellence’. Allereerst heet de collectie ”WUT U IZ”. De show werd gehouden op het landgoed van Madam C.J. Walker, de eerste vrouw die op eigen houtje miljonair werd. En ja, zij is ook Zwart. Walker werd miljonair door haarproducten te verkopen en haar landgoed is ontworpen door de eerste, Zwarte architect. Het landgoed dient dan ook niet alleen als ‘woning’, maar vooral als een culturele broedplaats voor Zwarte creatives. Daarnaast was elk design in de show gericht op een uitvinding van een Zwart persoon.

Van een pot romige pindakaas tot een dweil: er zijn zoveel alledaagse voorwerpen, waarvan we niet weten dat Zwarte mensen ze hebben uitgevonden. Daar brengt Kerby Jean-Raymond verandering in met de huidige collectie. In de shownotities van Jean-Raymond stond: “We zijn een uitvinding van een uitvinding. Binnen de creatie van ras hebben we zwartheid gemaakt. Ontworteld van huis en in een vreemd land gezet, hebben we cultuur gemaakt… Zwarte verbeelding is de beste technologie van deze wereld.”

Leave a Reply