Skip to main content

R. Kelly’s rechtszaak kaart het illegale huwelijk met minderjarige Aaliyah aan

19/08/2021
R.Kelly rechtszaak

Federale aanklagers hebben meer licht geworpen op het illegale huwelijk van R. Kelly met Aaliyah. Volgens de New York Times verscheen de R&B-zanger woensdag voor de rechtbank. Daar startte zijn federale proces van afpersing. Hij is aangeklaagd met meerdere beschuldigingen van seksueel misbruik. Tijdens haar openingsverklaring kaartte Maria Cruz Melendez, assistent-advocaat van de VS, Kelly’s vermeende huwelijk met Aaliyah in 1994 aan. Hij was toen 27 en zij 15. Volgens Melendez geloven aanklagers dat Kelly had vernomen dat Aaliyah zwanger was en dat hij de vader het ongeboren kind was. Vervolgens zou hij een plan hebben gesmeed om met de minderjarige zangeres te trouwen. Zodat zij in de rechtbank niet tegen hem hoefde te getuigen.

“Dit was natuurlijk een enorm probleem voor hem”, zei Cruz Melendez over de vermeende zwangerschap van Aaliyah. “Als ze zwanger was, betekende het dat er vragen zouden zijn: helemaal bovenaan die lijst met vragen – wie is de vader van die baby?” Kelly zou een functionaris uit Chicago hebben omgekocht om Aaliyah een nep-ID te geven. Gerechtelijke documenten identificeert deze als “Jane Doe nr. 1”. Autoriteiten zeggen dat de huwelijksakte de leeftijd van de overleden zanger vermeldde als 18 jaar. Het huwelijk is een jaar later nietig verklaard. “Deze zaak gaat over een predator”, zei Cruz Melendez. De assistent-advocaat gaf aan dat Kelly “zijn bekendheid, zijn populariteit en een netwerk van mensen tot zijn beschikking gebruikte. Om zo jonge meisjes, jongens en vrouwen aan te vallen en uit te buiten voor zijn eigen seksuele bevrediging.”

Kelly staat tegenover een reeks aanklachten in zijn afpersingszaak, waaronder dwangarbeid, ontvoering, sekshandel en meerdere schendingen van de Mann Act. Deze stelt het vervoer van “elke vrouw of meisje” over staatsgrenzen voor “immorele doeleinden” strafbaar. De nu 54-jarige artiest heeft de beschuldigingen tegen hem ontkend. Ook zijn vermeende seksuele relatie met Aaliyah, die op 22-jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Tijdens een recente hoorzitting kreeg Kelly’s advocaat de vraag of de verdediging bereid was om de beschuldigingen omtrent Aaliyah te ontkennen. Advocaat Thomas Farinella antwoordde aanvankelijk “nee”, maar verklaarde later: “de verdediging geeft NIET toe dat de heer Kelly minderjarig seksueel contact had met Jane Doe #1.”

Nicole Blank Becker, een van de advocaten die Kelly vertegenwoordigt, vertelde de rechtbank dat er geen bewijs is dat Aaliyah zwanger was vóór het vermeende huwelijk. Vervolgens vroeg ze de jury om sceptisch te blijven over Kelly’s vermeende plan voor het valse ID. “Aaliyah, moge zij in vrede rusten, is overleden”, zei ze, zoals gerapporteerd door Insider. “Als R. Kelly in 1994 bij een misdaad betrokken was, zouden we dan hier vandaag zijn?”

Het proces draait om beschuldigingen van zes verschillende vrouwen, die zeggen dat ze fysiek en emotioneel zijn mishandeld door Kelly. De r&b zanger riskeert tien jaar tot levenslang achter de tralies als hij wordt veroordeeld voor de aanklachten.

Leave a Reply