Skip to main content

RBDJAN over nieuw album ‘Kleine Jongens Worden Groot’, de huidige muziekindustrie en meer: ‘Ik zou dit niet doen als ik er geen money mee zou maken’

11/11/2022januari 3rd, 2023
rbdjan
Beeld: P.SHOTYA

Als we spreken over pioniers in de Nederlandse rapscene, kan THC niet worden vergeten. THC was de eerste toonaangevende rapgroep in Nederland en daarmee hebben zij deuren geopend voor de rapscene zoals we die vandaag de dag kennen. Hiphop legende RBDJAN heeft onlangs zijn nieuwe album ‘Kleine Jongens Worden Groot’ uitgebracht. Het album is een reflectie van de rust die de voormalig THC rapper heeft gevonden in zijn leven en de lessen die daarbij horen. RBDJAN zit al bijna twintig jaar in het vak en heeft ontwikkelingen als streaming en het belang van social media, vanaf de eerste rij kunnen aanschouwen. 

Volgens hem is de muziekindustrie een stuk professioneler geworden dan toen hij begon. Ook geeft hij aan dat er nu meer geld te verdienen is. THC kwam op in het ‘Limewire’ tijdperk, waarbij alles werd gedownload. Inmiddels krijgen rappers zowel de credits als de financiële beloning die ze verdienen en ook hierbij zit RBDJAN weer front row. Sinds het begin van THC is RBDJAN driemalig vader worden, heeft hij zijn slechte gewoontes achter zich gelaten en focust hij zich volledig op zijn muziek. We spraken de rapper over zijn visie op de huidige muziekindustrie, mentale groei en meer. 

rbdjan

Je nieuwe album heet ‘Kleine Jongens Worden Groot’. Wat is het verhaal achter deze titel? 

Adje wilde een album voor mij produceren of me in ieder geval meehelpen. Ik dacht eigenlijk meteen, waarom niet? Ik zie zijn track record, hij doet het goed, hij is vooral de laatste jaren hard gegaan. Dus het leek me wel een goed idee om samen te kijken of we dat konden doen. Hij heeft me veel beats gestuurd en gelinkt met nieuwe producers. Ook wilde hij dat ik mijn refreintjes weer ging zingen. Daar was ik altijd heel sterk in en daar begon ik ook al heel vroeg mee. Dus zo ben ik eigenlijk daarmee aan de slag gegaan en Adje heeft me geholpen.  En het concept, dat past gewoon heel goed bij waar ik nu sta in het leven. 

Op welke manier ben jij ‘groot’ geworden? 

Het duurde een jaar om dit album te maken en het is gebaseerd op ervaringen die ik de afgelopen jaren mee heb gemaakt. Zo ben ik mijn vader verloren en ben ik zelf opnieuw vader geworden. Ik ben meer gaan lezen over mentale groei en heb daarbij ook wat nodige veranderingen gemaakt in mijn leven. 

Zoals?
Zoals stoppen met roken. Meerdere keren in de week sporten en wat ik net al zei, meer lezen. 

Op dit album werkte je met andere legendes in de Nederlandse rapscene als Kempi, Crooks en Rocks. Was het een bewuste keuze om samen te werken met anderen die net zo lang als jij in het vak zitten?

Nee eigenlijk helemaal niet. Ik heb gewoon artiesten uitgekozen die ik hard vond en artiesten waar ik nog niet mee samen heb gewerkt. Er staan ook artiesten op die minder lang in het vak zitten, zoals Sevn. Al moet ik eerlijk zeggen, ik dacht dat Sevn ook nog niet zo lang bezig was, maar hij heeft er al heel wat jaren op zitten. 

Je hebt een rauwe rap track gemaakt met Latifah. Hoe is deze track tot stand gekomen? 

Ik kwam haar tegen bij een shoot en toen ben ik gewoon met haar gaan praten. Ze is heel aanwezig, dat vind ik tof. Super lief, maar ook super eerlijk. ‘Heat’ zou eigenlijk op een van haar projecten komen te staan, zij had die track nog liggen. Uiteindelijk hebben we het voor mijn album gebruikt. Latifah is echt een spitter. Ze kan zo goed rappen. Daarom vond ik het juist hard om echt rauwe rap met haar te maken. 

Wat is je favoriete track van het album en waarom? 

*noemt elke track van het album*. Eigenlijk vind ik ze allemaal hard. 

Hoe zorg je er na al die jaren voor dat je elke keer weer op hetzelfde niveau of beter presteert? 

Blijven schrijven. Veel lezen. Blijven oefenen. Ik heb nog steeds veel passie voor de kunstvorm. 

Vind je het nog steeds even leuk? 

Ja, zeker. Mijn eerste track kwam uit in 2004, kan je nagaan. Het begon als een uitweg en ik hoopte er geld mee te verdienen. Dat was toen natuurlijk nog niet zo, want ja, wij waren de eersten. Ik kon elke keer maar net mijn hoofd boven water houden. Nu dat er meer geld in omdraait, is het ook leuker. Het klinkt misschien oppervlakkig, maar ik zou dit niet doen als er geen geld mee te verdienen was. 

Ook niet in je vrije tijd? 

Nee, haha. Ik denk het niet. 

Je bent een pionier in de Nederlandse rapscene. Wat is de grootste verandering die jij hebt gezien in de muziekindustrie sinds je begonnen bent? 

Alles is veel professioneler. Vroeger deed iedereen maar wat. Nu krijg ik hele draaiboeken en timetables. Vroeger kreeg je gewoon een smsje met hoe laat je ergens moest zijn en als je er was, was je er. Zo niet, dan niet, haha. Rocks was degene die alles bijhield op zijn computer. 

Ook streaming is natuurlijk heel groot geworden. 

Ja, klopt. Vroeger downloadde iedereen alles. Wij kwamen net op in die transitie naar programma’s als Limewire en Napster. Dan ging je downloaden en kreeg je ook meteen een virus erbij. Nu kan je tenminste geld verdienen met je muziek. Het is nog steeds een relatief laag bedrag wat artiesten krijgen, maar het is veel meer dan vroeger. 

Naar welke rappers luister je zelf vaak? 

Nas. Ik luister ook veel naar ‘4:44’ van Jay-Z. Met dat album laat hij echt zien dat het geen taboe hoeft te zijn om te groeien in het leven. 

Welk advies zou je jongere zelf geven, die het wilde maken als rapper? 

Meer lezen. Ik probeer m’n kinderen ook mee te geven om zoveel mogelijk te lezen. 

Welk advies zou je andere jongeren geven, die de ambitie hebben om rapper te worden? 
Zoek wat anders om te doen, laat dat rappen lekker aan mij over, haha! Nee, grapje. Blijf vooral jezelf. Ga niet ten onder aan groepsdruk. 

Welke track van RBDJAN laat ik aan mijn vriendin horen die RBDJAN niet kent? 

Tunes met Jayh doen het altijd wel goed bij de dames. Dus misschien ‘Zij Wil’ of ‘Real One’. Als ik een track moet kiezen die mij echt vertegenwoordigt als artiest, zeg ik ‘De Grens’. Daarin hoor je echt hoe rauw ik ben in m’n raps. 

Stream ‘Kleine Jongens Worden Groot’ hieronder.