Skip to main content

Scholen geven studenten vijf dagen vrij voor mentale gezondheid

04/09/2021
Beeld: Flickr / Tracy Friesen

Scholen in Illinois zullen studenten toestaan om vrij te nemen voor hun mentale gezondheid. Vanaf januari kunnen de studenten de extra vrije dagen opnemen. De wet is vorige maand ondertekend door de gouverneur van Illinois. Het biedt kinderen van zes tot 17 jaar de kans om zonder doktersbriefje afwezig te zijn. Een grote doorslaggevende factor was de stress door de pandemie bij studenten. 

“Dit zal voor alle studenten in de hele staat echt nuttig zijn, vooral met wat er met COVID aan de hand is. Veel studenten voelen zich gestresst. Ze hebben angst en depressie ontwikkeld, omdat ze leraren en vrienden niet kunnen zien en mogelijk lagere cijfers hebben vanwege leren op afstand. Zo krijgen ze de hulp die ze nodig hebben.”

Barbara Hernandez (staatsvertegenwoordiger)

In het wetsvoorstel is ook een vereiste opgenomen. Daarin staat dat als een student meer dan twee goedgekeurde dagen voor mentale gezondheid nodig heeft, ze worden doorverwezen naar Inspectie van het Onderwijs. De studenten die de GGZ-dagen opnemen, lopen geen achterstand op met gemist werk.

Uit recente cijfers van CBS blijkt dat het in Nederland ook niet goed gaat met de mentale gezondheid. De mentale gezondheid van Nederlanders bereikte dit jaar het laagste punt in 20 jaar tijd. Vooral jongvolwassenen voelen zich vaak somber, onrustig en ongelukkig.  

Leave a Reply