Skip to main content

Sef over nieuw album ‘Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag’, de wereld veranderen en culturele identiteit 

03/02/2023
sef
Beeld: P.SHOTYA

Sef is een pionier in de Nederlandse hiphopscene. Een veelzijdige creatieveling, die we niet alleen kennen van zijn muziek, maar ook vanwege zijn creatieve directie van je favoriete hiphop video’s, zijn podcast ‘Yous en Yay’ (met Faberyayo) en al het andere waar de duizendpoot zich aan waagt. Vandaag is zijn nieuwe album ‘Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet voor Een Vlag’ uitgekomen. Een maatschappelijk bewuste plaat, waarop Sef ons probeert te inspireren om anders te denken over wereldse systemen. We spraken de rapper over het belang van culturele identiteit, blind nationalisme en meer.

‘Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag’, telt maar liefst zeventien nummers. Op de plaat zijn de kenmerkende punchlines van Sef nog beter dan ze eerst waren en is zijn storytelling nog gedetailleerder. Hoewel de artiest al jaren meedraait en alle ontwikkelingen in de scene heeft meegemaakt, heeft hij zijn relevantie weten te behouden zonder toe te geven aan de verleiding van ‘doen wat werkt’. Het album klinkt niet als een doorgewinterde rapper die op de huidige trends probeert te springen: het is geheel in de stijl van Sef. ‘Ik vind heel veel nieuwe dingen vet, maar het is wel een kwestie van herkennen wanneer je zelf echt iets bij kan dragen. Kan ik echt iets toevoegen als ik nu op een drill beat ga rappen?’, vraagt de artiest zich hardop af. ‘Ik zou het graag willen, maar dat is niet waar mijn sterke kanten liggen. Het heeft even geduurd voordat ik erachter kwam dat ik de beste kans heb om onderscheidend te blijven, door volledig vanuit mezelf te bewegen.’ 

sef

Niet voor een vlag 

De indrukwekkende titel van het album vertelt je meteen alles wat je moet weten over dit project: Sef is niet van plan om vanuit ‘blind nationalisme’, zoals hij het zelf noemt, te sterven. Niet voor een land, niet voor een vlag. Wel voor familie, vrienden, voor eerlijkheid en gelijkheid. ‘De mensen van Palestina zwaaien ook met een vlag, maar die vlag staat voor het volk, niet voor een staat. Daar zou ik wel voor kunnen sterven. Voor de vrijheid van een volk.’ Tijdens het interview wordt al snel duidelijk dat Sef zijn keuzes bewust wil maken, of dat nu betrekking heeft op zijn loyaliteit aan zijn vaderland of het maken van een nieuw album. ‘Ik wil altijd een album maken, maar dat gaat bij mij niet zomaar. Er moet echt een idee zijn, alleen dan ga ik naar de studio. Hoewel er geen specifieke aanleiding was dat als inspiratie diende voor dit album, wist ik wel dat ik geen album over mezelf kon maken.’ Sef’s laatste album kwam uit in 2020, midden in de pandemie. Een tijd waarin er genoeg maatschappelijke onderwerpen aan het licht kwamen om geïnspireerd van te raken. ‘Ik heb het idee dat er in dat moment zoveel dingen tegelijkertijd gebeurden’, vertelt de rapper. ‘Er kwamen toen allemaal dingen aan het licht die allang besproken moesten worden: racisme, kapitalisme, seksisme’. 

‘Ik zou voor een vlag kunnen sterven als deze staat voor een volk, niet voor een politiek construct, zoals een staat.’ 

Vooral onderwerpen als kapitalisme en racisme komen vaker voor op het album, waarbij Sef de achtergrond van zijn culturele identiteit en het belang hiervan onderzoekt. ‘Culturele identiteit is heel belangrijk voor mij, maar ik denk wel dat dit veel rekbaarder moet zijn’, legt de artiest uit. Ik heb vaak het gevoel dat je aan allerlei voorwaarden moet voldoen om erbij te horen, maar wie bepaalt dat? Ik vind het gesprek rondom culturele identiteit vaak achterhaald: je bent een Nederlander of je bent een Marokkaan. Maar wat betekent dat? Wanneer hoor je er niet meer bij? Er wordt vaak erg begrensd gedacht over culturele identiteit. Als je anders bent dan de menigte, val je meteen buiten de boot, terwijl mensen heel complex zijn. Sommige mensen zijn moslim, queer en tegelijkertijd een intellectueel voetbalfan. Dat kan allemaal naast elkaar bestaan.’

Op het album rapt Sef over hoe hij een toerist is wanneer hij in Marokko is en dat hij ook binnen de Marokkaanse gemeenschap racisme heeft ervaren, vanwege zijn getinte kleur. Op de track ‘Addis’ duikt hij dieper in de geschiedenis van zijn roots en de geschiedenis van de Islam, waarbij hij het heeft over Bilal, een Zwarte metgezel van profeet Mohammed. Voor buitenstaanders kan de track verwarrend zijn, dus vroegen we Sef om toelichting. ‘Adis gaat over veel dingen tegelijk. Ik was heel diep aan het graven naar mijn eigen wortels. Waar komt mijn achternaam vandaan? Waar komt de Marokkaanse kant, waar ik van afstam vandaan?’, vertelt de rapper. ‘Ik kwam erachter dat mijn voorouders grotendeels uit Afrikaanse slaven bestaan, die vanuit Sub Saharisch Afrika door de Berbers naar Marokko zijn gebracht. Ik eindig een verse met ‘Ik had mijn vader beloofd om ooit naar Mekka te vertrekken, maar het gekke is dat ik mensen ook wel eens ‘hezi’ heb horen zeggen.’ ‘Hezi’ is een racistisch scheldwoord. Hierdoor ging ik nadenken over waar ik dan écht vandaan kwam.’ 

Grenzeloos dromen 

Volgens Sef heeft de alledaagse burger namelijk veel meer invloed op het veranderen van de wereld, dan we in eerste instantie misschien zouden denken. ‘Uiteindelijk is de politiek in dienst van de mensen. Politieke standpunten en perspectieven veranderen gezamenlijk met de veranderingen van de maatschappij. Uiteindelijk zijn het altijd de burgers die deze veranderingen uitvoeren’, vertelt hij. ‘Wat het probleem volgens mij is, is dat veel mensen -heel begrijpelijk- weinig vertrouwen hebben in de politiek en daarom ook minder politiek geëngageerd zijn. Maar alles is politiek. Niet alleen wat er gebeurt in de Tweede Kamer. Ook wat je onderling bespreekt, hoe je elkaar aanspreekt op dingen die niet oké zijn. Politiek, en dus de wereld veranderen, gaat niet alleen over de verkiezingen. De artiest beschrijft het simpele voorbeeld van het overweldigende aanbod van havermelk in de supermarkt. ‘De enige reden dat je tachtig verschillende soorten havermelk kan vinden in de winkel, is omdat de mensen dat willen. Uiteindelijk bepalen de mensen alles.’ 

‘Laten we kijken hoe we kunnen bouwen aan een betere wereld.’ 

Sef wil van de grenzen af. De letterlijke grenzen die mensen van elkaar scheiden en de spreekwoordelijke grenzen waarmee we elkaar in hokjes stoppen. De Nederlands-Marokkaanse artiest daagt je met dit album uit om grenzeloos te dromen over hoe de ideale wereld eruit zou moeten zien. Hoe de ideale wereld er volgens hem uitziet? Simpel. ‘Eerlijk, open en gelijkwaardig.’ Met ‘Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven, Maar Niet Voor Een Vlag’ neemt Sef al een stap in de richting van deze ideale wereld. ‘Ik hoop dat we met het album op zijn minst een gesprek op gang kunnen krijgen’, vertelt hij. ‘Laten we dromen, laten we praten, laten we kijken hoe dingen wel anders kunnen. Hoe we kunnen bouwen aan een betere wereld.’

Stream ‘Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag’ hieronder.