Skip to main content

Vijf kenmerken waar je een sneakerliefhebber aan kunt herkennen

01/06/2022januari 3rd, 2023
sneaker

Ruim 17 miljoen mensen in dit kleine landje en zoveel verschillende mensen. Allemaal met  verschillende meningen, unieke hobby’s en bijzondere gewoontes. Maar de mensen met de meest uitzonderlijke eigenschappen zijn toch echt de sneaker-mensen. Ze doen gekke dingen, hebben gekke regels en gekke gewoontes. Nu ben ik zelf ook een beetje een sneakergekkie en kan ik niet ontkennen dat ik óók voldoe aan een aantal punten in dit rijtje (jij mag raden welke). Ben je nou benieuwd of jij ook stiekem in het hokje sneakermaniak hoort of waar je zo’n persoon aan kan herkennen?

Hier vind je the one and only, super (on)official checklist:

1. Het loopje sneaker

Creases? Verschrikkelijk. Vouwen in de neus van hun sneakers willen ze te allen tijde voorkomen. Want creases staan stom, lelijk en pauper. Om zo lang mogelijk kreukloos door het leven te gaan, hebben ze hun sneakers heel losjes geveterd en lopen ze een beetje als een pinguin. Met van die flappende platvoeten, zodat ze hun tenen niet te duidelijk afrollen en van die horrorcreases veroorzaken. 

2. Geen oogcontact

“I make shoe contact before I make eye contact” is een levensmotto waar alle sneakerliefhebbers zich heel trouw aan vasthouden. Als ze op straat lopen of op een feestje aankomen, kijken ze continu naar de grond. Niet omdat ze verlegen zijn (althans, dat is niet de hoofdoorzaak), maar omdat ze willen scannen wie welke schoen aanheeft en om die dan vooral ook hard met hun eigen paartje te vergelijken.

3. Hun Instagram-account sneaker

Sneakerliefhebbers hebben de onweerstaanbare behoefte om hun sneakers te fotograferen en met iedereen te delen. Het liefst iedere dag. Elk nieuw paartje moet extra op de foto gezet worden, met een heel verhaal erbij waarom dit model zo geweldig is. Hoe meer details iemand van de sneaker kent, hoe stoerder die is. En als er iets verkeerds gezegd wordt, kun je een rits aan vernietigende comments verwachten van andere sneakerliefhebbers (met uiteraard nog veul meer kennis) waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe het écht zit..

4. Het onbegrijpelijke taalgebruik

Midsole, beaters, colorway, deadstock, LPU – mensen die van sneakers houden, kunnen niet normaal praten. Er zijn honderden termen die je móét kennen, want anders ben je geen ~*eChTe LiEfHeBbEr*~. Sommigen geloven zelfs dat je alleen een echte liefhebber kunt zijn als je een man van boven de 45 bent die al sneakers kocht toen het internet nog niet echt een ding was en resellers nog niet geboren waren – maar dat is weer een hele andere discussie die je niet wil aangaan.

5. Een chagrijnig hoofd op zaterdagochtend sneaker

Als je vermoedt dat iemand een sneakerverzamelaar is, probeer deze persoon dan op zaterdagochtend te vermijden. Dan ‘dropt’ Nike (weer zo’n gek woord) vaak een nieuwe sneaker in de SNKRS app, de meest gehate doch gebruikte app door sneakermensen. En iets kunnen kopen via die app, is vrijwel onmogelijk. Alle exemplaren zijn binnen enkele milisecondes uitverkocht door razendsnelle bots van resellers en daardoor maakt de ~*eChTe LiEfHeBbEr*~ (daar heb je ‘m weer)  geen kans meer. En daar worden ze chagrijnig van. Dus wees gewaarschuwd.

Nu klinkt het misschien alsof the sneaker peeps een tikkeltje vervelende mensen zijn – dat valt meestal wel mee. Maar mocht je er toch eentje tegenkomen, geef dat een compliment over z’n sneakers of like een paar foto’s achter elkaar op Instagram. Worden ze happy van.

Wil jij alles weten over sneakers en de bijbehorende culture? Zorg dan dat je je tickets haalt voor Sneakerness op 4 en 5 juni in Amsterdam.