Skip to main content

Spaanse vrouw werd bij geboorte verwisseld en klaagt nu het ziekenhuis aan

08/09/2021
Vrouw

In Spanje neemt een 19-jarige vrouw juridische maatregelen tegen de gezondheidsafdeling van het locale ziekenhuis. De vrouw ontdekt na jaren dat zij als baby werd verwisseld. 

Volgens Internationale nieuwsdienst Reuters is de ongeïdentificeerde vrouw in 2002 geboren in het San Millan de Logrono ziekenhuis in La Rioja. Dit was uren na de geboorte van het andere meisje. Beide baby’s gingen de couveuse in voordat zij met de verkeerde ouders uit het ziekenhuis vertrokken. 

Volgens de Guardian kwam de aanklager er pas vier jaar geleden achter. Een DNA test bevestigde dat de vrouw die zij als moeder zag niet haar biologische ouder is. Een vervolgonderzoek van de regionale zorgautoriteit concludeert dat er rond het tijdstip van haar geboorte maar een meisje was, waarmee de verwisseling plaats kon vinden. 

De Spaanse vrouw vraagt $3.5 miljoen schadevergoeding van het regionale ministerie van gezondheid. Het andere slachtoffer van de verwisseling is wel ingelicht maar heeft nog geen aanklacht ingediend. 

“De zaak van mijn cliënt betreft de baby die later werd geboren maar aan de moeder werd gegeven die eerder beviel. De nalatigheid hier is zo immens dat het spreekt voor zichzelf!” 

Advocaat Jose Saez Morga 

Inmiddels heeft de gezondheidsafdeling van La Rioja de fout erkend. Wel blijft ze volhouden dat het een ‘menselijke fout’ is. 

“Het was een menselijke fout waarvan wij de schuldige niet hebben achterhaald. De systemen waren toen heel anders en niet gedigitaliseerd zoals tegenwoordig.” 

Sara Alba, gezondheids chef van La Rioja’s

Leave a Reply