Skip to main content

Sven Mislintat ontslagen bij Ajax. Wat gebeurt er met de club?

28/09/2023
Ajax Amsterdam Overmars Van der Sar Mislintat Eringa

Sven Mislintat is ontslagen bij Ajax. Waar gaat het mis bij de Amsterdamse club? De iconische Amsterdamse club, ooit de parel van het Europese voetbal, lijkt zijn glans te verliezen. Decennialang werd Ajax wereldwijd geprezen om zijn vernieuwende voetbalfilosofie, de talentvolle jeugdopleiding en de talloze successen in binnen- en buitenland. Maar de laatste jaren is er iets veranderd. Er zijn tekenen dat de club, die eens de voetbalwereld domineerde, nu een pad inslaat dat mogelijk naar de afgrond leidt. Dit roept de vraag op: wat is er aan de hand in de Johan Cruijff ArenA? En kunnen de Amsterdammers hun historische grootsheid herontdekken?

Marc Overmars

De soap begint anderhalf jaar geleden, voormalig technisch directeur Marc Overmars kwam in opspraak nadat hij beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag. Naar verluidt heeft hij over een langere periode grensoverschrijdende berichten gestuurd naar vrouwelijke collega’s bij Ajax. Verschillende vrouwelijke medewerkers van Ajax beweren dat Overmars foto’s van zijn geslachtsdeel stuurde. 

Het grensoverschrijdende gedrag van de oud-directeur voetbalzaken kwam aan het licht toen algemeen directeur Edwin van der Sar begin 2022 een e-mail stuurde naar alle Ajax werknemers over grensoverschrijdend gedrag. Hij wees de Ajax medewerkers op de aanwezigheid van vertrouwenspersonen binnen de club. Deze mail stuurde hij naar aanleiding van de onthullingen bij The Voice Of Holland. Na de oproep van Edwin van der Sar stapten een aantal vrouwelijke medewerkers naar voren met hun verhaal.

Overmars besloot op te stappen als directeur voetbalzaken. Niet veel later klopte Royal Antwerp FC aan de deur, zij zagen in Overmars de perfecte nieuwe sportief directeur. Marc Overmars is sinds 21 maart 2022 werkzaam voor The Reds.

Edwin van der Sar

Na het Overmars-schandaal besloot ook algemeen directeur Edwin van der Sar te stoppen met zijn functie bij Ajax. Hij gaf als reden dat hij de komende periode geen beslissingen wilde nemen over Ajax.

In juli 2023 kreeg Edwin van der Sar een hersenbloeding en werd hij opgenomen op de intensive care in Kroatië, waar hij op dat moment op vakantie was. Op dit moment is hij nog herstellende.

Nadat Overmars en Van der Sar weg zijn gegaan bij Ajax, begon het tweede deel van de soap.

Sven Mislintat

19 mei 2023 trad Sven Mislintat aan als nieuwe technisch directeur van de Amsterdammers. Voor zijn baan bij Ajax hield hij zich voornamelijk bezig met het scouten van spelers bij clubs als Arsenal en Borussia Dortmund.

Na vier maanden kon Milsintat alweer vertrekken. Op 24 september viel het doek, nadat Ajax thuis tegen Feyenoord 0-3 achterstond. De wedstrijd werd na ongeveer 55 minuten stilgelegd door vuurwerk op het veld.

Mislintat investeerde bijna 110 miljoen euro in twaalf nieuwe spelers. Echter, vrijwel geen enkele aankoop heeft tot nu toe zijn belofte waargemaakt. Ondanks het feit dat meerdere aankopen internationals zijn, blijven de prestaties uit. Ook de grote bedragen creëeren vraagtekens. Zo betaalde Ajax onder andere maximaal 19 miljoen euro voor Carlos Forbs Borges, een speler die op dat moment nog geen minuut op het hoogste niveau had gespeeld.

Naast de soms hoge bedragen, ontstond er vooral ophef rondom de transfer van Borna Sosa. Sosa kwam op de laatste dag van de transferperiode over en wisselde op die dag van zaakwaarnemer. Toevallig ging het om hetzelfde agentschap, waar Sven Mislintat aandelen in heeft. Dit is tegen de regels, waardoor Ajax een onderzoek startte naar de werkzaamheden van haar technisch directeur. Het onderzoek loopt nog steeds, ondanks dat Mislintat na de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord is ontslagen.

Pier Eringa

Op 27 september is vanaf minuut 55 de Klassieker uitgespeeld en was Feyenoord met 0-4 te sterk voor Ajax in de Johan Cruijff ArenA. De Amsterdamse harde kern sprak zich rondom de wedstrijd hard uit over het beleid van Ajax. Zo eisten zij de ontslagen van verschillende beleidsbepalers binnen Ajax.

Vlak voor de wedstrijd gaf voorzitter van de raad van commissarissen Pier Eringa aan te stoppen met zijn functie bij Ajax. Hij is in het verleden als directeur werkzaam geweest bij onder andere de NS, ProRail en vervoersbedrijf Transdev.

Eringa geeft op de website van Ajax reden voor zijn vertrek: “juist als het niet goed gaat vind ik dat je er moet staan als toezichthouder. Maar ik ben niet doof voor de kritiek en niet blind voor de situatie waar Ajax zich nu in bevindt. Om die reden heb ik besloten om ruimte te maken voor een nieuwe voorzitter.”

Meer te weten komen over alles met betrekking tot muziek, lifestyle, culture & fashion? Check dan onze homepagina.