Skip to main content

SZA over haar langverwachte, tweede album, nieuwe track met Doja Cat, kinderen en meer

11/10/2022januari 3rd, 2023
sza
Beeld: Jacob Webster

Al sinds SZA in 2017 haar album Ctrl dropte, wachten fans, journalisten en meer, op een opvolgende plaat. Het publiek heeft elke daad van de 32-jarige zangeres online gevolgd, waarbij ogenschijnlijk onschuldige handelingen, zoals het verwijderen van al haar Instagram berichten in 2018, verbonden werden aan speculaties over een nieuw album. Een album dat (nog) niet eens bestond. Na vijf jaar zonder nieuw project, sprak Complex de zangeres over haar toekomstplannen.

SZA over haar nieuwe album

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: SZA wil het niet hebben over haar nieuwe album. Het maakt haar nerveus. Ze heeft eerder laten weten het album al afgerond te hebben en het afgelopen zomer te zullen droppen, maar het is inmiddels oktober, de bladeren veranderen van kleur en er is nog steeds geen officiële releasedatum. SZA neemt lekker haar tijd ervoor: ‘Ik heb geen deadlines‘, zegt ze. ‘Mijn sh*t komt uit wanneer het uitkomt. En als ik ooit in een positie kom waarin ik niet meer kan kiezen, heb ik er geen enkel probleem mee mijn huidige leventje achter me te laten en iets nieuws te proberen. Ik zit niet vast aan het ‘artiest zijn. Ik zie wel waar het leven me brengt.’ Ze beschrijft verschillende disciplines die haar interessant lijken, zoals waterbeheer, vastgoed, landbouw, mode en het bestuderen van insecten (hoe onverwachts is dat?!). Hoe lang ze er ook over doet, haar fans wachten geduldig.

Terwijl veel artiesten en hun teams viraliteit najagen, gaat SZA onbedoeld viraal. Dit gebeurde door losse nummers op SoundCloud uit te brengen, die dankzij support van haar fans uitgroeiden tot Billboard-hits die TikTok domineren. Een platform waar SZA aan begonnen is, maar ook snel weer mee stopte, omdat ze het te chaotisch vond. Ironisch genoeg trekt SZA alleen maar meer hongerige fans aan, door simpelweg zichzelf te zijn. Fans die alles willen weten over haar nieuwe album, of sterker nog, er naar willen luisteren. SZA doet echter haar best en volgens haar moet dat genoeg zijn. 

‘Ik waardeer het geduld van mijn fans, maar het continu pleasen van mensen en voldoen aan de verwachtingen van anderen, kan je van je ware pad afleiden. Voordat je het weet ben je ineens iemand die je nooit wilde zijn’, zegt ze. ‘Met dit album wil ik beter zijn voor mezelf dan met mijn vorige project. Ik wil een betere schrijver zijn. Ik wil een betere artiest en muzikant zijn. Een betere denker. Ik wil gewoon dingen doen die mij interesseren en mij trots maken.’

Een nieuwe wereld

Complex sprak ook producers Jordan Fayne en Carter Lang, die betrokken waren bij SZA’s eerste album, evenals Punch, de president van Top Dawg Entertainment, waar SZA getekend is. Zij konden wél informatie delen over het nieuwe album. Zo stelde Fayne: ‘Het album komt binnenkort uit. Ze maakt muziek op haar eigen tempo en iedereen respecteert dat ook.‘ Lang legt uit dat SZA meer genres verkent, op een manier die perfect bij haar past. Hij noemt het nieuwe album een voortzetting van Ctrl, met een volledig andere sound. ‘We nemen je mee naar een nieuwe wereld waarvan je niet eens wist dat het bestond’, zegt hij.  ‘Haar stem is sterker, haar lyrics zijn nog beter, haar melodieën zijn nog beter.’

SZA deelde ook met fans dat ze in ieder geval Doja Cat op het album kunnen verwachten, waarmee SZA de hit ’Kiss Me More’ scoorde. De twee wonnen een Grammy voor de track. Tijdens haar optreden bij het Wireless Festival in Londen, speelde SZA het nummer ’Shirt’, een track die compleet viraal is gegaan op TikTok, op basis van een snippet. Hoewel ’Shirt’ nog niet eens uit is, zong het hele publiek het nummer woord voor woord mee en werd er een TikTok challenge gemaakt waar duizenden aan mee deden. Tijdens het optreden maakte SZA bekend dat Doja Cat op de track zal staan. Punch heeft Complex laten weten dat Doja op de remix te horen zal zijn. 

Punch beschrijft het nieuwe album als ‘iemand die zichzelf verloren is en daarna herontdekt heeft’. Terwijl ze aan haar nieuwe album werkt, probeert SZA niet teveel te piekeren. Ze heeft zich inmiddels gerealiseerd dat haar meest succesvolle tracks de tracks zijn die haar de minste moeite kosten, zoals ‘Good Days’ en ‘I Hate U’: twee singles die uit het niets dropten tijdens de pandemie en inmiddels haar meest succesvolle singles zijn (‘Good Days’ was haar eerste solo single die het tot de Billboard Hot 100’s top 10 schopte en ‘I Hate U’ was de tweede).

Kids

Los van haar muziek, heeft SZA ook andere ambities. Zo vertelt ze graag kinderen te willen, of ze nu een partner heeft of niet. ‘Ik wil echt graag kinderen. Zo snel mogelijk‘, zegt ze. ‘Maar ik heb niet zo veel behoefte aan een familie-eenheid als dat ik heb aan het maken van kinderen. Het is niet eens dat ik iets grensverleggends probeer te doen. Ik heb letterlijk het gevoel dat het minder stressvol is om na te denken over de juiste dokter, dan: ‘Wie wordt het? Zijn ze betrouwbaar? Zal deze persoon echt van me houden? Is dit partnermateriaal?’ In plaats van zich te richten op het vinden van de juiste partner, richt SZA zich dan ook op hoe ze aan zichzelf kan werken, om zich voor te bereiden op de komst van een kind. Zo wil ze fysiek en mentaal sterker en gezonder zijn. De zangeres deelt dat ze hieraan werkt met haar homeopatische arts en haar therapeut. 

Tegen het einde van het interview, kan de journalist het niet laten om toch nog een keertje naar het album te vragen. “Ik weet niet eens waar dit album over gaat en hoe het klinkt. Daarom moest ik even terug naar de kern van wat goed voelt voor mijn hersenen en voor mijn energie en de liedjes waarvan ik denk dat ze hot zijn, ik moet gewoon met ze meegaan”, zegt SZA. “Ik heb geen idee hoe het voor iemand anders klinkt. Ik weet het echt niet. Het is zo bizar. Vreemd dat ik er de vinger niet op kan leggen. Het is een beetje van alles. Het is een beetje agressief. Sommige delen zijn ongelooflijk zacht. Sommige zijn ballads. Ik weet het niet. Het is all-over-the-place. Het is gewoon waar mijn hart ligt.”

SZA; schepper van haar eigen melodieën en volgeling van haar eigen pad die in haar eigen tempo beweegt. Als je ongeduldig bent, is dat niet haar probleem. Maar als je het volhoudt, is alles wat ze in petto heeft waarschijnlijk het wachten waard.