Skip to main content

Taliban neemt bestuur Afghanistan over, hoofdstad Kabul valt

16/08/2021
Taliban
Beeld: Unsplash

De terreurgroep de Taliban neemt de macht over, kort nadat het Amerikaanse en Nederlandse leger uit Afghanistan vertrokken. Op twitter en via het Al Jazeera nieuwskanaal, zijn beelden te zien van Talibanstrijders die het Presidentiele Paleis in de hoofdstad Kabul overnamen.

Taliban

Een hele generatie groeide op tijdens de oorlog in Afghanistan: De oorlog zonder einde. Het Amerikaanse leger viel het land binnen na de aanslag op de Twin Towers in 2001. Toenmalig president Bush verklaarde The War on Terror en riep alle Amerikaanse bondgenoten op hem bij te staan: “Je bent met ons, of je bent tegen ons.”, luidde zijn bekende uitspraak.

Taliban
Beeld: Unsplash

Huidig Amerikaans President Joe Biden, besloot dit jaar de Amerikaanse troepen terug te halen naar huis. Het proces verliep met veel publiekelijke ophef. Aan het kortste eind trekt echter de Afghaanse bevolking zelf. Terwijl wereldleiders elkaar de schuld geven van deze humanitaire crisis, zijn het de Afghanen die hem moeten doorleven.

Afghaanse president Ashraf Ghani vluchtte naar Tajikistan, toen de Taliban Kabul binnenviel. De Taliban heeft gezegd zich voor te bereiden om Het Islamitische Emiraat van Afghanistan uit te roepen. Eerder deze maand waren bomaanslagen en vuurgevechten veel op het nieuws. Op het moment is het rustig in de straten van de hoofdstad. De Taliban heeft zelf de inwoners opgeroepen thuis te blijven. Ze hebben geuit een “vreedzame” overdracht van macht willen bereiken.

Leave a Reply