Skip to main content

Tim Beumers: ”Team Onder Retail till I die”

08/02/2022februari 14th, 2022
Beeld: Nikki van Toorn

Ja, ik heb belachelijk veel schoenen. Ja, dat vind ik leuk. Maar laat me eerlijk zijn, dat is een stuk makkelijker voor mij dan voor jou. Waarom? Nou, ik ben f*cking oud, ik heb twee banen, een onderneming en twee betalende hobbies. Voor mijn 25ste had ik echt geen geld om elke maand een paar te kopen en toen betaalden we nog met guldens en was het leven een stuk goedkoper.

Vroeger, toen ik jong was, had ik maximaal twee paar nieuwe schoenen per jaar. Weet je waarom? Omdat dat normaal is. Laat je alsjeblieft niet in de maling nemen door social media, je omgeving of wie dan ook, dat je elke week een paar schoenen moet kopen. En laat je al helemaal niet wijsmaken dat de enige schoen die tof is, een hoge Jordan 1 collab met oma onderbroeken swoosh is (ik zie je DIOR), een Nike SB dunk die na 0,01 sec uitverkocht is omdat de winkel drie paar had of een Off-White schoen die 3k doet in de resell, want Virgil.

We leven in een wereld waar alle merken vechten om jouw aandacht in de hoop dat je jouw hele lichaam volplakt met hun logo. Ondertussen wordt de waarde van dat logo bepaald via simpele marketing trucjes. Creëer een hoge vraag en bouw een laag aanbod. Schaarste. Zodat jij als consument het gevoel hebt dat je iets mist wat je echt moet hebben. Zodat de persoon die het heeft zich ontzettend geweldig voelt. Zodat we allemaal denken dat we alleen maar tof kunnen zijn met die schoen.

Het enige dat je daarmee bouwt, is een community die er allemaal hetzelfde uit wil zien. Alsof we allemaal naar dezelfde plastisch chirurg gaan, doe mij dat ene gezicht, je weet wel die van social. En voor wat? Ja, schoenen en kleding zijn een verlengstuk van je persoonlijkheid, een uiting van je innerlijk. Maar die schoenen zorgen niet voor meer persoonlijkheid of een beter innerlijk.

Kleren maken de man zeiden ze (zou mens moeten zijn vooruit), maar als de man alleen gemaakt wordt door de kleren, dan zijn die kleren waardeloos. Een Jordan 1 kost 160 euro en als je ze echt heel graag wil, misschien 250 in resell, maar echt alleen als je genoeg geld hebt om er minimaal tien paar van te kopen. Leuk dat een rapper of voetballer er 1.000 euro voor wil betalen, maar die verdient een miljoen per maand en die werkt in de imago-business. 

Met al die merken die vechten voor jouw stukje aandacht, in de hoop dat hun product landt bij jou als doelgroep, ben jij de enige met macht. Nog nooit waren er zoveel schoenen in de aanbieding. En laten we eerlijk zijn, voor die resell Jordan 1 van 250 euro, koop ik een joggingbroek een hoodie en een sale paartje van 60 euro. Geloof me, met de persoonlijkheid die ik meebreng, kan daar geen enkele limited Louis Vuitton AF1 tegenop, welke voetballer je er ook instopt. Team onder retail till I die, hoe denk je anders dat ik aan zo belachelijk veel schoenen kom?

Tim Beumers is een veteraan in de sneakerwereld, de rapwereld en heeft daarnaast zoveel dingen gedaan dat een bio te kort is om alles op te noemen. Hij is vooral iemand met een uitgesproken mening en hij is niet bang om die te delen. Wij vroegen hem om naar de sneakerwereld van nu te kijken, door de ogen van iemand die er al bij is sinds de eerste Air Max uitkwam.

Leave a Reply