Skip to main content

Vijf horrorfilms met verhalen over racisme

29/08/2021
horrorfilms racisme
Beeld: Lionsgate

Sinds ‘Get Out’ zijn horrorfilms met verhalen over racisme steeds populairder. De film luidde een nieuw tijdperk aan, waarin horrorfilms niet alleen zo bloederig mogelijk moesten zijn, maar ook een sterk verhaal moesten hebben. Gezien de gruwelijke ervaringen die mensen van kleur mee hebben gemaakt en nog steeds meemaken, is de combinatie van racisme en horror dan ook niet vergezocht. Candyman, nu in de bioscoop, is hier het perfecte voorbeeld van. Maar er zijn nog meer films die deze combinatie perfect weten te weergeven.

Get Out

Get Out volgt het verhaal van een interraciale relatie. Een zwarte man bezoekt de ouders van zijn witte vriendin en ervaart hier de ene vreemde gebeurtenis na de andere. De film staat inmiddels bekend als de OG van horrorfilms over racisme en werd de meest winstgevende film van 2017.

Candyman

Candyman vertelt het verhaal van Daniel Robitaille. Hij werd aan het einde van de 19e eeuw vermoord voor zijn relatie met de dochter van een rijke, witte man. Een menigte sneed zijn arm af met een roestige zaag en bedekte hem vervolgens met honing, waardoor hij door bijen kon worden gestoken. Wanneer een persoon vijf keer Candyman in een spiegel zegt, dan verschijnt dezelfde Candyman als een geest. De originele film komt uit 1992 en inmiddels is hier een vervolg op gemaakt, dat nu te zien is in de bioscoop.

Antebellum

In Antebellum speelt Janelle Monae, Veronica, een bereisde, goed opgeleide, echtgenote en moeder, die diep geïnvesteerd is in de verbetering van de Zwarte gemeenschap. Haar wereld stort plotseling in als ze wordt geplukt uit haar moderne omgeving en moet vechten tegen onvoorziene omstandigheden om terug te keren naar haar leven en familie. Het racisme in de Verenigde Staten is vanaf de eerste minuut merkbaar in deze horrorfilm.

The Forever Purge

Als je aan horrorfilms over racisme denkt, denk je niet meteen aan The Purge series. Toch speelt racisme een grote rol in het laatste deel van de serie. In de Verenigde Staten is er al jaren onenigheid over Mexicaanse vluchtelingen die de grens oversteken. In dit deel worden deze vluchtelingen specifiek uitgekozen door witte extremisten die The Purge in stand willen houden.

Vampires vs. The Bronx

Vampires vs. the Bronx gaat over gentrificatie. De film begint met drie jongeren Miguel, Bobby en Luis (Jaden Michael, Gerald Jones III en Gregory Diaz IV) die klagen over de veranderingen in hun Bronx-gemeenschap. Lokale winkels worden ingehaald door nieuwe hippe winkels, dankzij vastgoedbedrijf Murnau Properties (een slimme knipoog naar Nosferatu-directeur F.W. Murnau). De buurt waarin Luis, Bobby en Miguel zijn opgegroeid, verandert. De film is te streamen op Netflix.

Leave a Reply