Skip to main content

Vijf Nederlandse podcasts die ons écht dingen leren

06/01/2022januari 7th, 2022

Sinds een paar jaar is de podcastgame ontploft. Zoveel podcasts, de een leuk, de ander boeiend, maar in de meeste gevallen vrij saai of onnodig. Welke podcasts leren ons nou écht iets?

Binnen al dit podcast-geweld zoeken wij in deze pandemie de juiste podcasts die écht onze tijd waard zijn. Waarin we na het einde denken: ‘Ja, man. Dit was mijn tijd echt waard.’

Misschien heb je geen zin in serieuze podcasts. Kan ook. Maar mocht je het dus wel willen hebben wij hier 5 tips voor je. Go!

1. Over Routines

In deze podcast gaat Arie Boomsma, hoogstwaarschijnlijk de gezondste guy van het land, in gesprek met artiesten, politici, deskundigen en andere BN’ers in gesprek over hun routines. Wat doen ze als ze opstaan? Welke routines houden ze aan vast? Waar vinden ze rust in? Sporten ze, en hoe doen ze dat in hun drukke levens? Super interessante gasten. Waaronder; Winne, Sticks, Daniëlle Cathari en Badr Hari.

2. Het Nieuwe Geld

Als je geïnteresseerd ben in hoe geld werkt en waar de problemen in het hedendaagse geld vandaan komen is dit écht een aanrader. Reinjan Prakke neemt je mee in zijn onderzoek. Zelf heeft hij ook totaal geen verstand van deze shit, maar dat maakt het juist interessant en begrijpbaar. Reinjan neemt je mee in de wereld van inflatie, gigantische schuldenlasten en bitcoins. Waar gaan we heet met het fenomeen geld?

3. Alle Geschiedenis Ooit

Geïnteresseerd in de recente geschiedenis van deze wereld? Check ‘Alle Geschiedenis Ooit’. Arno Gnocchi, Nynke de Jong en Thom Aalmoes gaan op zoek naar de verhalen van verschillende belangrijke momenten in de geschiedenis van de wereld. Je gaat begrijpen hoe bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. Het fijne aan deze podcast: ze zijn lekker kort. 30-35 max. En je ben gelijk een stuk wijzer.

4. De Universiteit van Nederland

Deze is ideaal als je moe wordt van die lange podcasts. Ze duren max 20 min en ze gaan over allerlei dingen. Vragen zoals: ”kunnen we leven op mars?”, ”valt het internet nog te redden?” en ”hoe beïnvloeden social media onze politieke keuzes” staan centraal. Echt je tijd waard, en het is niet eens veel tijd. Aanrader.

5. NRC Vandaag

Als je snel hét onderwerp van de dag wil luisteren raden wij je NRC Vandaag aan. Duurt ook niet lang, maar geeft je wel full context over wat er vandaag belangrijk is om te weten. Denk aan hoe het datacentrum van Facebook in Nederland móét komen, klimaataanpak van de nieuwe Nederlandse regering of wat 20 maanden corona aan schade heeft aangericht aan de economie. Elke podcast duurt rond de 20 minuten.

Leave a Reply