Skip to main content

Waarom gelden er tijdens de Olympische Spelen andere regels voor vrouwelijke gymnasten dan voor mannen?

31/07/2021
olympische spelen
Beeld: Flickr

Tijdens de Olympische Spelen zal het je misschien opvallen dat de routine van de vrouwelijke gymnasten anders is dan de routine van de mannelijke gymnasten. Zo dienen de vrouwen hun routine bijvoorbeeld met muziek uit te voeren, terwijl dit voor de mannen niet het geval is. Er is momenteel groeiend ophef hierover, omdat de regel seksistische gronden heeft.

Routines

De regel is bijna een eeuw geleden toegevoegd aan de Olympische Spelen, toen vrouwelijke gymnasten voor het eerst mee mochten doen, in ons eigen Amsterdam. Toen de vrouwen eindelijk toegelaten werden aan de Spelen, werden er aparte regels voor hen opgesteld. Omdat het sport betrof, werden er elementen toegevoegd om de routines ‘zachter’ en ‘vrouwelijker’ te maken. Het doel was om kracht uit te stralen bij het mannenteam en elegantie bij het vrouwenteam. Hoewel zulke stereotypen, gerelateerd aan gender rollen, niet meer passen binnen de hedendaagse samenleving, geldt de regel nog steeds.

olympische spelen
Het Britse vrouwenteam tijdens de Olympische Spelen in 1928, in Amsterdam. Beeld: CNN

Georgia Cervin, voormalig gymnast en auteur, schrijft en spreekt regelmatig over de ongelijke verdeling. “Toen de sport voor vrouwen werd ontwikkeld, hebben ze de mannensport aangepast om het ‘geschikt’ te maken voor vrouwen,” legt Cervin uit. “Van vrouwen werd verwacht dat ze zachte, ritmische, sierlijke bewegingen maakten die de nadruk legden op schoonheid en flexibiliteit. Dit is de reden waarom ze op muziek spelen, en de mannen niet. In plaats daarvan werd verwacht dat de vloerroutines van mannen de nadruk legden op kracht.”

Zo kennen juryleden ook punten aan mannen toe, op basis van hun acrobatische vaardigheden. De vrouwen daarentegen, krijgen punten voor artisticiteit, muzikaliteit en choreografie. Het kan een vrouw zelfs punten kosten als ze haar routine beëindigt, voor of nadat de muziek is gestopt. In de tijd dat vrouwelijke gymnasten mochten participeren aan de Olympische Spelen, werd wedstrijdsport als een mannenwereld gezien. Veel mensen geloofden dat het lichaam van een vrouw niet gemaakt was om intensief te sporten.

Kledingvoorschriften Olympische Spelen

De ongelijke verdeling komt ook terug in de kledingvoorschriften van gymnasten. Waar de mannen tanktops en lange broeken dragen, zijn de vrouwen altijd te zien in nietsverhullende bodystockings. Het Duitse team maakte deze week een belangrijk statement toen ze volledige bodysuits droegen. Hun doel was om de seksualisering van vrouwelijke atleten tegen te gaan. Hoewel andere gymnasten wel voor bodystockings kozen, zijn de kledingvoorschriften voor vrouwelijke atleten een belangrijk discussiepunt tijdens deze Spelen. Een paar dagen voordat de Spelen begonnen, kreeg het vrouwelijke volleybalteam van Noorwegen een boete van 1500 euro, omdat ze weigerden te spelen in bikini’s. De sanctie zorgde voor veel kritiek. Zangeres P!nk heeft zelfs aangeboden de boete te betalen.

Leave a Reply