Skip to main content

Waarom je (bijna) altijd witte sportsokken moet dragen in je sneakers 

22/05/2023mei 23rd, 2023
Beeld: Complex Original

Eigenlijk wilde ik dit artikel schrijven over de enkelsok, want als er één sok verboden moet worden, is het de enkelsok. Niet omdat de sok lelijk of verkeerd is, maar omdat velen van ons hem zichtbaar dragen, dat er net een klein randje boven je sneaker uitsteekt. Waarom men dat doet, dat snap ik nog steeds niet. De keuze moet comfort gedreven zijn, want jeetje, wat doet de sok afbreuk aan je outfit. Een enkelsok is precies net niks: je ziet iets, maar je weet niet wat je ziet – want je ziet net niks. In mijn vrienden- en familiekring krijg ik dan ook regelmatig de vraag: ‘Welke sok dan wel?’ Omdat de meningen daarover verdeeld zijn, laat ik graag wat bekende sneakerdragers aan het woord. Wat zijn de do’s en don’ts rondom dit kleine, maar o-zo-belangrijke kledingstuk? Welke sok draag je in welke schoen – en waarom is de witte sportsok zo populair in sneakers? 

Witte sportsokken

De inhoud van mijn eigen sokkenmand is in de afgelopen jaren behoorlijk veranderd; waar die voorheen gevuld was met ballerina* (ook wel: no-show) sokken, puilen de witte sportsokken er nu uit. Ik droeg deze sokken voorheen alleen tijdens het sporten, maar na een gesprek met (straat)voetballer Rocky Hehakaija heb ik ze onderdeel van mijn stijl gemaakt. Het was zomer en Rocky droeg een korte broek met daaronder witte sportsokken in lage sneakers. Haar sokken had ze hoog opgetrokken, zoals zij ze altijd draagt. Het stond haar goed en de sok maakte haar look af – het leek alsof ze er een statement mee maakte. 

“Ja, die heb ik ook gehad hoor, die no-show sokken,” vertelt Rocky als ik haar vertel dat ik door haar hoge witte sokken ben gaan dragen. “Dan zat ik als 18-jarige in de winter op de scooter, helemaal fresh, met blote enkels. Dat was strijden”.  De blote enkels waren echt een fase voor Rocky. Als straat- en veldvoetballer is ze opgegroeid met hoge sokken. Het voelt dan ook logisch voor haar om ze in sneakers te dragen. “Hoge sokken zitten super lekker, zakken niet af en ik vind dat ze extra swag aan je outfit geven. Het complimenteert je outfit gewoon.” Rocky heeft witte sportsokken van verschillende merken, en is ook fan van gekleurde tie dye sokken. “Maar de beste sokken zijn toch echt die [witte sportsokken] van Patta. Ze zijn iets dikker, zitten mooier en ja, I gotta represent Patta,” zegt ze lachend.  

witte sportsokken
Rocky Hehakaija

Ook bij Joey Michael, footwear designer en sneakerliefhebber, komt zijn liefde voor witte sportsokken voort uit sport: “Ik heb getennist en ja, ik heb het gevoel dat mijn voorkeur voor de witte sportsok daardoor komt. Met tennis heb je ook hoge, witte sokken aan.” Joey is, net als Rocky, fan van de witte sportsok: “Het zorgt er bij sommige modellen voor dat je sneaker meer popt“, legt hij uit. “Die witte sok is opvallend, maar leidt niet af. Het gaat nog steeds om de schoen en die is het belangrijkste”. Zijn mand is gevuld met sokken van bekende sportmerken, maar ook met sokken van kleinere merken, want: “door een witte sok van ze te kopen en die te laten zien boven je sneaker kan je hen ook weer supporten”. 

Do’s and don’ts 

Iemand die niet altijd zweert bij de witte sportsok, is Tim Beumers. Zijn Instagramaccount staat vol sneakers, met slechts hier en daar een randje van een witte sok. Ik ken Tim als een man met een sterke mening, dus ik dacht: hij kan vast duidelijkheid scheppen en wat regels uitleggen. Niets is minder waar. “Ja, lastig”, is zijn reactie. “De juiste sok is een wiskundige formule die afhankelijk is van meerdere variabelen”. Tim praat over skaters, over lage schoenen met hoge sokken en over de enkelsok. Veel kan volgens Tim niet, maar het is lastig uit te leggen waarom het niet kan. Zo vindt hij bijvoorbeeld dat je geen hoge (witte) sok kan dragen in lage schoenen, zoals de Air Max – mits je, zoals Rocky, uit een subcultuur komt waar het bij hoort.  Ook horen mannen van zijn leeftijd geen ‘blije’ sokken te dragen. “Het is bijna hetzelfde als een tafel dekken in een sterrenrestaurant. Afhankelijk van wat je bestelt, heb je bepaald bestek op tafel liggen, links en rechts naast je bord. Degene die je bedient weet precies wat je nodig hebt, die kent de regels. Met sokken is het ook zo.’’

witte sportsokken
Joey Michael

Wayta Monzon is art director en fotograaf. Ze werkt voor menig sportswear merk en retail brand en is zelf een stijlicoon die kleur niet schuwt. Op haar persoonlijke Instagramfeed, die gevuld is met foto’s en video’s van haar kleurrijke outfits, zie ik niet één witte sok. Ik ben benieuwd hoe zij haar eigen sneakers en sokken stijlt. “Ik draag eigenlijk altijd sokken in de kleur of stijl van mijn outfit of sneakers”, vertelt ze. Kleur en textuur zijn voor haar leidend. “Bij sneakers met een solid colourway houd ik van een dicht geweven sok met één kleur. En als de colorway wat meer textuur heeft, dan houd ik wel van een breisel of printje in de sok”. Echte Wayta do’s en don’ts rondom sokken heeft ze niet, maar haar mening verschilt duidelijk van die van Tim. “Ik heb wel een soort fobie voor blote enkel…”, gaat ze verder. “Dus ik doe er liever lekker een sok overheen, ook bij blote benen. Soms vind ik het zelfs leuk om het te overdrijven door er bijvoorbeeld een kort rokje en kniekous bij te dragen”.

witte sportsokken
Wayta Monzon

Rocky en Joey hebben wel een paar duidelijke dont’s. “Een no-show shok, of ballerinasok, die je toch ziet” kan echt niet volgens Joey. “No-show is no-show”. Ook is hij geen fan van het halfhoge sokje. “Als ik deze sok zie, denk ik altijd: je wist niet wat je wilde kopen en hebt toen deze maar gepakt. Ja, dan had je beter niks kunnen pakken”. Volgens Rocky moeten je sokken vers zijn: “Not done zijn vieze sokken – restock ze. Dat geldt ook voor sokken die uitlubberen, of sokken met gaten.”

Het is dus niet zo ingewikkeld: met een friswitte sportsok zit je bijna altijd goed. Koop hem van een lokaal merk, dan support je óók hen nog. Denk je; “wow, wat draag ik veel sok op dat been?” wissel hem om voor een ballerina/no show sok óf match je sok met de stijl (en) kleur van je outfit, zoals Wayta doet. Eén ding is zeker: de zichtbare enkelsok is nooit een goede keus. 

Benieuwd naar hoe andere sneakerdragers hun sokken stylen? Check het 27 en 28 mei op Sneakerness. Haal je tickets hier.

*Ballerina, of no show, sokken zijn sokken die eruit zien als een ballerinaschoen;