Skip to main content

Widya Soraya spreekt zich uit over chronische aandoening: ‘Felix is heel lief voor me’

08/08/2021
widya soraya
Beeld: Instagram/Widya Soraya

Widya Soraya heeft zich onlangs uitgesproken over haar chronische aandoening: lichen sclerosus. Dit is een huidaandoening die schrammen en jeuk veroorzaakt. In een openhartige Insta Story vertelt Widya dat de aandoening op verschillende plekken op de huid kan ontstaan. Bij de content creator komt de aandoening voor op haar vulva, zoals vaker het geval is bij vrouwen. Widya legde niet alleen uit wat de aandoening inhoudt, maar ook over de invloed op haar seksleven en hoe haar vriend, producer Yung Felix, haar ondersteunt.

Widya liet haar volgers vragen opsturen via de vragenbox van Instagram. Hierbij vroeg een volger hoe het met haar lichen sclerosus gaat. De content creator legde eerst uit wat de aandoening was, voordat ze verder ging over de misdiagnose die ze hierover ontving. ”Ik heb het gevoel dat niet genoeg vrouwen weten wat dit is en vaak denken dat ze een schimmelinfectie hebben. Ik dacht dit ook, wat tot meer schrammen en een permanent beschadigde huid heeft gezorgd”, vertelt Widya. ”Van mijn veertiende tot mijn 22e wimpelde de dokter me altijd af met ‘een schimmelinfectie’. Zodra ik een specialist ernaar liet kijken, werd meteen lichen sclerosus vastgesteld’.

Naast de invloed op haar lichaam, heeft de aandoening ook invloed gehad op de mentale staat van Widya Soraya. Zo legt ze uit dat ze niet meer van seks kon genieten en veel afspraken af moest zeggen, vanwege de constante jeuk. ”Ik kon niet langer van seks genieten, want het deed zoveel pijn. Omdat ik sex aan een pijnlijke ervaring linkte, sloot m’n vagina altijd zodra we seks wilden hebben.” Widya vertelt dat ze veel moest huilen en zich ook schuldig voelde in haar relatie. Gelukkig zorgde Felix goed voor haar: ”Het heeft ons veel tijd en geduld gekost, maar Felix heeft me nooit het gevoel gegeven dat ik iets fout deed.” Hoewel de littekens permanent zijn, heeft Widya Soraya bijna geen symptomen als ze caffeïne, cacao, gluten en suiker zoveel mogelijk vermijdt.

Leave a Reply