Skip to main content

“Wil je alsjéblieft m’n betaalverzoek nog betalen?”

26/07/2022januari 3rd, 2023
WhatsApp gesprek betaalverzoek
Beeld: Complex Original

Waarschijnlijk stuur je het bericht al met lood in de schoenen, want je wil echt niet gierig overkomen. “Wil je alsjeblieft m’n betaalverzoek nog betalen?” Je hebt het al twee keer moeten vragen, maar kan het geld gewoon goed gebruiken nu. Het zijn moeilijke tijden toch. Altijd trakteren terwijl je wel een betaalverzoek krijgt als de rollen omgekeerd zijn, zit ook niet lekker. Niets is vervelender dan als een incassobureau achter je eigen geld te moeten aanzitten. Hoe kan je het best je eigen geld terugvragen?

Betaalverzoeken zijn al volledig geïntegreerd in de Nederlandse cultuur. De memes over verzoekjes van 60 cent en het klassieke dilemma van een betaalverzoekje na de date of niet. Het idee van de digitale betalingen lijkt zo handig en eenvoudig, maar laten we het alsjeblieft ook hebben over de hectiek van betaalverzoeken.

Neem bijvoorbeeld het ongemakkelijke moment wanneer je op een terras zit, de rekening op tafel komt en niemand naar de rekening reikt. De serveerster staat een paar seconde te wachten, wat voelt als minuten. “Cool, ik doe het wel.” En meteen erna realiseer je je precies waarom niemand het initiatief nam. Tig verschillende betaalverzoeken sturen en dan constant in de gaten moeten houden of ze al betaald zijn.

Persoonlijk zit ik niet zo diep in m’n administratie dat ik elke dag het overzicht check wie er al betaald heeft. Als ik dan eenmaal besluit dat ik m’n leven ga beteren en regelmatig m’n financiën wil tracken, zie ik opeens dat betaalverzoeken van een maand geleden nog steeds niet betaald zijn. Soms duurt het zo lang dat het verzoek al verlopen is. In plaats van een vraag, stuur je dan gewoon passief agressief een nieuw verzoekje.

Of ik vergeet überhaupt een verzoek te sturen. En als ik dan aan het eind van de maand op YumYum struggle meal modus aan het overleven ben en in mijn transactieoverzicht aanschouw hoe ik geleefd heb alsof m’n pas geen limiet heeft, bedenk ik me dat ik toch een paar verzoeken vergeten ben om te sturen. Ga ik echt na 3 weken nog een betaalverzoek sturen? Wil ik die persoon zijn?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik betaalverzoeken van anderen ook wel eens over het hoofd zie. “Oh, sorry! Echt niet gezien.” reageer ik dan beschaamd. Je raakt het overzicht kwijt in groepschats of opent de chat met de gedachte om het later over te maken wanneer die persoon in de trein niet meer over je schouder meekijkt. En dan vind je het betaalverzoekje pas weer terug als iemand je heel voorzichtig herinnert. Dat is ook een kunst op zich, op een subtiele manier je geld terug vragen.

Tegelijkertijd kan ik er heel slecht tegen als mensen binnen een ongeduldige termijn reminders gaan sturen. De laatste hap van het bedrijfsuitje is nog niet eens verteerd door je dunne darm en je krijgt al een “?” in je WhatsApp.

Het ergste vond ik als vriendschappelijke relaties switchen naar een incassobureau-verhouding. “Ik betaal het maandag” was inmiddels al twee weken geleden. Na meerdere reminders, nog steeds geen geld op je rekening. Geen reacties meer. Op dit punt is het gewoon accepteren dat je verloren hebt, en jezelf voornemen om geen geld meer voor te schieten. Tot het volgende etentje dat niemand naar de rekening grijpt en je de ongemakkelijkheid niet aan kan.

In onze vriendengroep halen we regelmatig gezamenlijk cadeau’s voor verjaardagen. “Heb ik al betaald?” hoor je standaard in de groepschat. Volgend door een screenshot die zonder gêne blootstelt wie er al netjes betaald heeft en wie nog niet. Onze grootste uitdaging was, by far, een weekend London met een grote groep. Tientallen losse betaalverzoekjes. Elk verzoek weer voor andere mensen, want de een wilde wel aan de alcohol en de ander alleen eten. Betaalverzoekjes van een aantal euro voor Ubers of drankjes, en dat dan dagen lang. Ontelbaar veel reminders sturen en zelf vergeten wie je al betaald hebt. En hoeveel euro was een pond ook alweer?

Het goede nieuws is dat het er naar uit ziet dat ik ontslag kan nemen van mijn parttime-incassant functie. Laatst in een weekendje Parijs hebben we niet dezelfde fout gemaakt. Met een betaalapp voor groepen heb ik mijn vrienden gelokt om alle betalingen via Splitt te doen in plaats van losse verzoekjes. Op deze manier konden we alles van de trip in één keer verrekenen. Dus geen losse tikkies meer van het drankje hièr en de Uber dáár. Geen boekhoudcursus nodig voor een korte trip. Je noteert alle betalingen en aan het einde van de trip kan je zien wie er nog geld verschuldigd is en wie teveel heeft betaald. Je hoeft zelf niet eens een betaalverzoek te sturen, want ze kunnen van tevoren al saldo in de app toevoegen.

De app was een soort financiële recap van de trip, vol transacties van gezellige etentjes en toegangskaartjes. En het beste aan Parijs? Niemand deed moeilijk om te betalen. “Ik zet het wel in de app!” Opgelost.