
De witte bevolking van de VS daalt voor de eerste keer ooit, blijkt uit de volkstelling van 2020. Het aandeel van de witte bevolking is gedaald onder 60%. In totaal groeide de Amerikaanse bevolking van ongeveer 308,7 miljoen in 2010 tot 331,4 miljoen, een stijging van 7,35%. Dat is de langzaamste bevolkingsgroei sinds 1930-1940 – het decennium van de Grote Depressie.
Volgens nieuwe gegevens die donderdag zijn vrijgegeven door het US Census Bureau, het bureau dat de volkstelling in de Verenigde Staten bijhoudt, nam de witte bevolking van de VS voor het eerst af. Terwijl de Amerikaanse metropool gebieden verantwoordelijk waren voor bijna de gehele bevolkingsgroei van het land. De witte bevolking is sinds 2010 met 8,6% gedaald. Niet-Spaanse witte Amerikanen zijn nu goed voor ongeveer 58% van de Amerikaanse bevolking. Dit is een daling ten opzichte van 2010, toen ze 63,7% van de bevolking uitmaakten. De daling van zes procent is de grootste daling van welk ras of etniciteit dan ook in Amerika.
Ondertussen was er het afgelopen decennium een aanzienlijke groei onder minderheidsgroepen. In 2020 vertegenwoordigden gekleurde mensen 43% van de totale bevolking, tegenover 34% in 2010. Het aandeel van degenen die zich identificeerden als Hispanic of Latino of als multiraciaal groeide het meest. De Spaanse/Latino-bevolking groeide met 23%, terwijl de Aziatische bevolking met meer dan 35% steeg. De zwarte bevolking nam ook toe met meer dan 5,6%.
Hoewel het aandeel onder de 18 jaar kleiner is geworden in de afgelopen 10 jaar, is het diverser geworden: niet-witte inwoners van de VS die jonger zijn dan 18 jaar omvatten 53 procent van de bevolking, een stijging ten opzichte van 47 procent in 2010. Bovendien controleert geen enkele raciale of etnische groep de groep jonger dan 18 jaar. Van alle 0- tot 25-jarigen in Nederland heeft bijna 28 procent een migratieachtergrond.
Nederland
In Nederland heeft bijna 25 procent van de bevolking een migratieachtergrond. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 10,7 procent een westerse migratieachtergrond en 14,1 procent een niet-westerse migratieachtergrond. Daaronder vallen zowel mensen die in het buitenland zijn geboren (de eerste generatie), als degenen die in Nederland geboren zijn en van wie ten minste een van hun ouders immigrant was (de tweede generatie).