Skip to main content

Yeat over viraal gaan, introvert zijn en support van Drake: ‘Ik heb aliens ontmoet toen ik 11 was’

08/11/2022januari 3rd, 2023
yeat
Tekst: Eric Skelton Beeld: Cian Moore

Dit artikel is gebaseerd op een cover story van Complex US.

De nieuwe digital cover star van Complex is niemand minder dan Yeat. Yeat wordt beschreven als ‘rap’s rookie of the year’, vanwege de hype die hij het afgelopen jaar om zichzelf heeft gecreëerd. Het maakt de rapper de meest belangrijke artiest om in de gaten te houden in de hiphop scene. Complex US sprak Yeat over (onbewust) viraal gaan, co-signs van Drake en Lil Uzi Vert en meer.

Viraal gaan

Yeat heeft geen nieuw album gedropt dat als aanleiding voor dit interview gold. Dat was ook niet nodig, aangezien Yeat continu onbewust viraal lijkt te gaan. De 22-jarige rapper is regelmatig het onderwerp van memes en het gesprek van de dag op het internet. Hij heeft nauwelijks interviews gegeven en verbergt zijn gezicht altijd onder een baclava, waardoor de rapper een bepaalde mate van mysterie met zich meedraagt. Enerzijds is dit bewust: ‘Als je op zoek gaat naar aandacht, krijg je het niet. Ik zoek niet naar aandacht en daarom zijn alle ogen op mij gevestigd’. Anderzijds is de rapper ook gewoon een beetje verlegen . Zo vertelt hij tijdens het interview vaak alleen thuis te zijn, waar hij muziek maakt in zijn studio. ‘Ik zit nooit op social media en ik haat feestjes. Om eerlijk te zijn vertrouw ik niemand.’

Gelukkig voor Yeat hoeft hij zich ook niet kenbaar te maken in de media of op sociale media, om zijn buzz te behouden. Het 22-jarige rapfenomeen, geboren als Noah Oliver Smith, heeft inmiddels al miljoenen verdiend door constant nieuwe muziek uit te brengen, waarvan veel independent releases zijn. In totaal heeft hij al meer dan een miljard streams verzameld, debuteerde twee opeenvolgende projecten in de Billboard top 10 en ontving hij co-signs van sterren als Drake en Lil Uzi Vert. Volgens de meeste statistieken is hij de rookie van het jaar in rap, en de cijfers vertellen maar de helft van het verhaal. De andere helft van de buzz heeft Yeat overduidelijk te danken aan zijn unieke manier van muziek maken.

Neem bijvoorbeeld een nummer als ‘Talk’. De hoge melodie in het midden van de beat is geen instrument; het is Yeats eigen stem. En wanneer de kickdrum slaat, barsten er whoo-geluiden uit op de achtergrond (nogmaals, Yeats eigen stem). Hij wordt geprezen voor het kiezen van geweldige beats, maar deze beats vallen in het niets zonder de vocale lagen die hij zelf toevoegt. Tijdens het interview legt Yeat uit inderdaad zijn stem toe te voegen aan de beat. Daarnaast doet hij nog een bijzondere onthulling over de manier waarop hij muziek maakt: ‘Ik doe eerst mijn ad-libs en zing een melodietje om te verwerken in de beat. Daarna ga ik pas schrijven en erop rappen.’

Yeat tilt ad-libbing naar een hoger niveau, overduidelijk geïnspireerd door de innovaties van Atlanta-artiesten als Young Thug, Migos en Future. Het is dan ook niet verassend dat de jonge rapper aangeeft dat Young Thug en Future zijn favoriete rappers ooit zijn.

Co-signs, aliens en de toekomst

Met zijn unieke sound van Yeat, in combinatie met zijn mysterieuze imago, heeft Yeat niet alleen een leger van fans opgebouwd, maar wist hij ook de aandacht te trekken van rappers als Lil Yachty, Drake en Lil Uzi Vert. Tijdens het interview deelt hij wel tweehonderd tracks opgenomen te hebben met Lil Uzi Vert. ‘Dat is mijn broer. Hij begrijpt dat ik de nieuwe wave ben. Uzi toont altijd liefde’. Ook deelt Yeat dat er binnenkort wel eens een Drake collab aan kan komen. Zo vertelt hij dat Drake hem uitnodigde voor de releaseparty van Certified Lover Boy, waar de twee elkaar voor het eerst ontmoetten. Een foto op het feestje met Drake bezorgde Yeat wederom een viraal moment op social media. ‘We zullen wel wat sh*t samen maken’, vertelt Yeat. ‘In de toekomst. Nog niet. Ik wil persoonlijk met hem wat maken. In de studio en niet door sh*t naar elkaar te versturen.’ Je zou denken dat het best spannend is voor een opkomende, verlegen artiest om zulke grootheden te ontmoeten. Volgens Yeat is echter niets minder waar: ‘Ik wist al sinds mijn 16e dat mijn leven zo zou lopen. Daarom gedraag ik me ook niet als een fan als ik andere artiesten ontmoet. Het is voor mij hetzelfde als afspreken met vrienden.’

yeat

Door zijn keuze voor luidruchtige, rockachtige beats, ging het gerucht dat Yeat ook wel eens rockmuziek zou gaan maken. Tijdens het interview maakt hij echter duidelijk dat hij zich enkel op het maken van rap richt. Hierbij is het wel belangrijk voor hem om rap te maken op zijn eigen manier: “Ik probeer futuristische rap te maken met een mix van geluiden”, zegt hij. “Ik maak mijn eigen genre. Mijn eigen stijl. Alternatief vermengd met rap. Het is anders. Die sh* is te gek.” Gezien het feit dat Yeat zo geobsedeerd is met het creëren van zijn eigen wereld, wordt hij tijdens het interview ook gevraagd naar het leven buiten deze wereld. Op de vraag wat hij zou doen als hij aliens ontmoette, antwoordt hij zelfverzekerd: ‘Ik heb aliens ontmoet toen ik elf was. Zij fucken ook met Yeat’.