Skip to main content

YVES over nieuwe tape ‘GODSPEED’, samenwerken met Winne en meer

27/11/2022januari 3rd, 2023
YVES

YVES heeft net zijn nieuwe project ‘GODSPEED’ gedropt, met featurings van Winne, kans en meer. We spraken de artiest/producer over gospelmuziek als inspiratie, het leven als independent artiest en meer.

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je? 

Mijn naam is Yves. Ik ben 30 jaar, dus al van de wat oudere stempel. Geboren in Amsterdam, voornamelijk opgegroeid in Almere en nu woon ik weer in Amsterdam. Ik maak muziek, ik schrijf tunes en tegenwoordig produceer ik ook. 

En je nieuwe project ‘GODSPEED’ is net uit. Het gaat over dat God het tempo bepaalt. Hoe ben je tot deze les gekomen? 

Tijdens het maken van dit project, heb ik eigenlijk deze les geleerd. Kijk, ik ben Christelijk opgevoed, dus ik wist dit al. Het is nu echter helderder bij mij binnengekomen. Ik dacht altijd dat ik mijn tempo zelf kon bepalen, snap je? Als je maar hard genoeg werkt of genoeg discipline hebt, dan komt het wel goed. En aan de ene kant is dat natuurlijk ook wel zo, maar aan de andere kant ben ik er ook achter gekomen dat je zo hard kan werken als je wil, maar dat het soms niet jouw tijd is. 

Herkenbaar. Ik hoor ook vaak van artiesten dat de muziek tot ze komt. Dan kan jij wel hard willen werken, maar de inspiratie komt wanneer de inspiratie komt. 

Facts. Ik zeg altijd: ‘creativiteit kent geen tijd’. Ik kan niet nu naar de studio gaan en denken: ‘Ik ga echt iets hards maken’. Dat gaat altijd op gevoel. En dat is dus die godspeed. 

YVES

De leadsingle van de EP zijn de tracks ‘Wauw…’ met kans en ‘Ineens’ met Ruskey. Waarom heb je voor deze tracks gekozen? 

Ik heb in mijn vorige projecten niet veel featurings gedaan en ik vond het tijd om die transitie te maken. Om mijn muzikale grenzen te verleggen en verschillende werelden meer samen te laten smelten. En dat zijn twee van mijn favoriete artiesten. Ruskey is natuurlijk upcoming, maar super dope. Ik zou niet zeggen dat we in hetzelfde vaarwater zwemmen, maar de muziek die we maken ligt gewoon heel dicht bij elkaar. 

Bedoel je dat jullie sounds op elkaar aansluiten? 

Ja, precies. Ik vond dat een mooie match en het zijn ook twee tracks die de EP goed vertegenwoordigen. 

Je stelt dat het geen gospelproject is, maar dat er wel gospel invloeden te horen zijn. Op welke manier heb je gospel verwerkt in ‘GODSPEED’? 

Ik heb veel akkoorden, geluiden en melodietjes gebruikt die je terughoort in gospel muziek. Omdat ik uit een gelovige familie kom, ben ik opgegroeid met veel gospel muziek. Dan neig je onbewust toch daarnaartoe. Ik denk dat heel veel muzikanten onbewust geïnspireerd raken door gospel muziek, het is gewoon een bron van inspiratie voor muziek in het algemeen. Daarnaast past het bij het concept, dus voor mij was het een no brainer om sounds en samples uit gospelmuziek te gebruiken. 

Dit is je eerste independent project. Waarom heb je ervoor gekozen om independent te gaan? 

Klopt, ik zat bij Left Lane Recordings van Mr. Probz. Ik heb daar twee projecten gedaan en een hele goede tijd gehad, sowieso shout out naar Probz. Maar het komt wel eens voor dat mensen van visie veranderen en dat was bij ons beiden het geval, dus hebben we ervoor gekozen om onze wegen te scheiden. Dit was voor mij de enige uitkomst. 

En waarom heb je niet bij een ander label getekend? 

Ik heb zelf een heel sterk, groot team, waar ik erg dankbaar voor ben en heel hard mee werk. Colorful Future. We hebben eigenlijk alles in huis wat een label aan zou bieden en ik ben er sterk van overtuigd dat we dit ook zelf kunnen doen. Natuurlijk sta ik er altijd voor open om met andere partijen te praten, maar tot nu toe is er nog niets op mijn pad gekomen wat interessant genoeg is. 

Welke voor- en nadelen ervaar je aan het werken als independent artist? 

Het voordeel van independent zijn is dat je basically alles kan doen wat je wil. Ik vind dat je altijd een situatie voor jezelf moet zien te creëren waarin je nog steeds creatieve vrijheid hebt, ook al zit je bij een label. Als independent artiest maak je je eigen keuzes. En ik denk dat ik deadlines halen een nadeel ervan vindt. Je bent nu volledig op jezelf aangewezen en hebt geen label dat van alles voor je doet en achter je aan zit. Ik heb nu minder mensen aan tafel en dan doe ik dingen toch liever op mijn eigen tempo. 

Met welke Nederlandse artiest zou je graag samen willen werken en waarom?

Ik denk dat ik met iedereen zou kunnen werken die goed is in wat hij doet. Fresku vind ik heel tof. Ik denk dat ik ook iets hards zou kunnen maken met Ronnie Flex. Op de tape staat een featuring van Winne, dat was echt een blessing. Hij is toch een grondlegger in deze scene. Ik vertelde het laatst aan een wat oudere vriend van mij en hij zei: ‘Ik had nog net geen Winne poster boven m’n bed hangen’. Dan besef je ineens hoe groot hij eigenlijk is. 

Last, but not least: welke track van Yves zet ik op voor mijn vriendin die Yves niet kent? 

‘Gespreksstof’ en ‘In Mijn Hoofd’. Ik laat twee kanten van mij zien in die tracks. Eentje waarop ik heel kwetsbaar en open ben. Waar de een meer mellow is, is de andere meer up-tempo. Deze tracks weerspiegelen mijn muziek goed.