Skip to main content

Zo houd je je nieuwe sneakers zo lang mogelijk fresh en clean: voorkom vlekken, creases en verkleuringen

22/10/2022januari 3rd, 2023

De grootste nachtmerrie van een sneakerhead? Vlekken, creases en verkleuringen. Daar gaan ze héél bad op. Zo bad zelf, dat ze soms hun mooie, nieuwe paar sneakers niet aantrekken, maar gewoon in de kast laten staan. En dat is eigenlijk heel jammer, want dan krijgen de sneakers niet de shine die ze verdienen. Hoe kun je ze nou tóch dragen, zonder dat ze er direct uitzien als je paartje gekreukelde Air Force 1’s die je stiekem al veel te vaak hebt aangetrokken?

Voor het dragen

Je hebt eindelijk wat gewonnen in de SNKRS app of met je zuurverdiende geld net iets teveel bij StockX uitgegeven en je nieuwe paar is binnen. Hallelujah. Maar wat doe je dan om ze netjes te blijven houden?

  • Gebruik een water- en vuilafstotende sneakerspray, het liefst twee laagjes. Dat werkt dus echt. Mocht je dan toch in een modderpoel terecht komen, dan hecht de viezigheid niet zo aan je sneakers. 
  • Veter je sneakers opnieuw en zorg ervoor dat ze altijd netjes zitten. Daardoor ziet je paartje er altijd fresher uit dan van die rommelige veters. Davy James heeft een lekker videootje gemaakt hoe je dat het beste kunt doen.

Tijdens het dragen

  • Check het weerbericht. Als je sneakers van kwetsbaar materiaal zijn, zoals canvas of suède, trek ze dan niet aan als het gaat regenen. Splashende auto’s, modder, vieze blaadjes – allemaal gevaren voor jouw schone paartje. Trek gewoon een paar leren sneakers aan, die kun je gemakkelijk schoonmaken als dat nodig is.
  • Creases zijn de grootste vijand van iedere liefhebber. Je ontkomt er niet altijd aan, maar je kunt er wel wat aan doen om het minder heftig te maken. Trek je veters niet te strak (dat is sowieso geen gezicht) en draag bijvoorbeeld crease guards om je toe box te beschermen. Vind je die niet lekker zitten? Onze grote sneakervriend Tim Beumers strikt z’n veters altijd extra losjes, zodat je schoen niet zo mee buigt als je erop loopt. Dat zou je ook kunnen proberen.
  • Ik hoef je vast niet te vertellen dat je er beter niet mee kan gaan sporten of voetballen. Daar worden niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van je sneakers niet blij van. Warme voeten, broeierig, bacteriën en stank. Je begrijpt het wel. 
  • Als je écht voorzichtig bent (en een gekkie zoals ik), let dan een beetje op waar je loopt. En als je dan toch een vlek hebt gemaakt, maak die dan meteen schoon. Ik neem altijd twee sneakerdoekjes mee om de schade een beetje te beperken.

Na het dragen

  • Mijn echt mooie paartjes maak ik altijd schoon na het dragen. Met een cleaner en een beetje water maak ik een sopje, haal ik een doekje over de zool (doet wonderen!) en borstel ik het vuil van m’n gedragen paar af. Kost weinig tijd en maakt dat ze weer box fresh zijn.
  • Bewaar ze uit het zonlicht. Door de zon gaan ze gegarandeerd verkleuren, dus ik herhaal: Uit. Het. Zon. Licht. Vooral suède sneakers zijn daar heel gevoelig voor. Ik heb er zelf mijn Nike Air Max 1 Jewel Particle Rose mee verpest en daar heb ik nog steeds pijn van.
  • Wissel je schoenen af. Laat je paar een beetje luchten na een dagje dragen, zodat ze extra fris blijven ruiken.

En het belangrijkste: geniet van je schoenen en laat ze niet wegrotten in je kast, omdat je het zo zonde vindt als ze vies worden – zoals ik. Je kunt ze nog altijd schoonmaken of… gewoon lekker vies laten. Het zijn uiteindelijk maar schoenen.  

En als je die sneakers dan toch zo fris weet te houden, kan je ze gelijk aantrekken naar hét sneakerevent van het jaar: Sneakerness. Tickets vind je hier.