Skip to main content

Zo sterk is de invloed van TikTok op de muziekindustrie

27/09/2021
tiktok
Beeld: Unsplash/Solen Feyissa

Het is inmiddels geen geheim meer dat TikTok een belangrijke rol speelt in de muziekindustrie. Lil Nas X startte zijn carrière op het platform, nieuwe ster Olivia Rodrigo is groot geworden door het platform en ‘Say So’ van Doja Cat, bereikte de nr.1 positie nadat TikTokker Haley Sharpe een challenge op de track bedacht. Viraal gaan op TikTok staat inmiddels gelijk aan het genereren van meer streams, op platformen als Spotify, Deezer en Apple Music. Ook in Nederland valt de invloed van het platform op de muziekindustrie, niet langer te ontkennen. De succesvolle social media app besloot onlangs zelf onderzoek te doen naar hoe sterk deze invloed daadwerkelijk is en daar kwamen zeer interessante bevindingen uit.

Hoewel er voorheen veel muziek zonder vergunning op TikTok stond, zijn labels al snel de waarde van het platform in gaan zien. Dit heeft geresulteerd in een aantal licentiedeals, met labels als Warner Music Group, Sony en Universal. Hierbij krijgt het social media bedrijf voor een bepaalde tijd een licentie voor de rechten van muziek, zodat deze zonder problemen gedeeld kunnen worden op de app. Een slimme move, gezien de vele mogelijkheden die de app biedt om viraal te gaan. Dat geldt voor nieuwe artiesten, maar ook voor tracks die al jaren bestaan. Uit het onderzoek van TikTok is namelijk gebleken dat tachtig procent van de gebruikers nieuwe muziek ontdekt op het platform. Ze beschrijven de app dan ook als de nummer 1 spot om nieuwe muziek te vinden. Volgens gebruikers ontdekken ze meer nieuwe muziek op TikTok dan op andere social media platformen en zelfs streaming platformen, zoals Spotify.

Meer dan de helft van die gebruikers (65%) geeft aan nieuwe muziek te ontdekken in hun For You feed. Het onderzoek is uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. TikTok is hiermee niet alleen verantwoordelijk voor het ontdekken van nieuwe muziek, maar draagt ook direct bij aan het genereren van streams en het vergroten van de populariteit van artiesten. Zo geeft bijna de helft van de gebruikers (46%) aan artiesten op te zoeken na het horen van nieuwe muziek en deze artiesten ook te volgen op TikTok (43%). Bijna de helft van de gebruikers (47%) geeft aan muziek die ze hebben gevonden op de app, vervolgens ook op te zoeken op een streaming platform, waarbij de track toegevoegd wordt aan hun favorieten.

Er kan dus met zekerheid gesteld worden dat TikTok een sterke invloed heeft op de muziekindustrie. Hoe het er nu naar uitziet, lijkt het er ook op dat deze invloed alleen maar groeiende is.

Leave a Reply