Skip to main content

Zo was Amsterdam Fashion Week voor een first timer

16/09/2021
amsterdam fashion week
Beeld: Jaane Jain

Het land zit nog steeds grotendeels op slot, maar dat stond de creatieve designers van Amsterdam Fashion Week niet in de weg. Als newbie in de fashion wereld, bezocht ik de shows dit jaar voor het eerst. Veteranen in de modewereld zeggen dat ik niet de gehele ervaring mee heb gekregen vanwege de maatregelen, maar dat maakt mijn eerste ervaring niet minder speciaal. Van digitale shows tot shows in de buitenlucht; Amsterdam Fashion Week ging gewoon door, al was het misschien wat kleiner dan de veteranen gewend zijn. Ik bezocht de shows van Reconstruct en Patta X Bodil Ouédraogo. Dit is hoe ik het als first timer ervaren heb.

Amsterdam Fashion Week

Patta X Bodil Ouédraogo

Het bijzondere aan Amsterdam Fashion Week is de combinatie tussen jonge en gevestigde designers en de combinatie tussen streetwear en haute couture. Artiesten als Kanye West vechten er natuurlijk al veel langer voor dat de modewereld streetwear begint te erkennen voor de impact die het heeft op jongeren. Hoewel de erkenning op zich liet wachten, laten modehuizen zich natuurlijk al veel langer inspireren door streetwear. Merken als Louis Vuitton en Balenciaga zijn hier het perfecte voorbeeld van. Daarom was het bijzonder om deze combinatie terug te zien komen op AFW, bij onder andere de Patta X Bodil Ouédraogo show. Zo vertelde Vincent van de Waal, designer, art director, kunstenaar en sinds kort ook onderdeel van de band OWN, samen met dj & music director van Patta, aan Harper’s Bazaar: ”Het feit dat we zulke prints kunnen vereeuwigen in een trainingspak of op een T-shirt is een manier om mode juist interessant te maken.” Bekijk hieronder enkele foto’s van de show.

amsterdam fashion week
Patta X Bodil Ouédraogo via Jonathan Hoost
Patta X Bodil Ouédraogo via Jonathan Hoost

Bud x Reconstruct

Als liefhebber van streetwear, vond ik het dan ook erg mooi om dit terug te zien tijdens Amsterdam Fashion Week. Niet alleen tijdens de show van Patta, maar ook in de show van Reconstructed, die een ervaring op zich was. Van de roller skates tot de strippers tot zwangere modellen: de show was alles behalve saai en alles behalve your usual fashion show. De show werd gehouden in het Capital C gebouw in Amsterdam en droeg volledig bij aan de vibe van de show. Reconstruct zorgde met de gekozen modellen ook voor een ode aan de queer fashion community. Bekijk hieronder enkele foto’s van de show.

Bud x Reconstruct via Jonathan Hoost
amsterdam fashion week
Bud x Reconstruct via Jonathan Hoost

Leave a Reply