Artist To Watch: Kaya Imani

mei 22 , 17:55 MUZIEK
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626
Jayh zei het eerder al: "Kaya Imani geeft ons Aaliyah vibes." In haar nog prille carrière heeft ze al talloze singles en een EP op zak. Daarnaast heeft ze meerdere samenwerkingen gehad met artiesten zoals ADF Samski, Jiri11 en Bryan Mg. Door de 19-jarige zangeres kunnen we oldskool R&B-vibes weer herleven alsof het 2003 is. Haar mooie stem doet vermoeden dat het haar geen enkele moeite kost. Echter, is het haar gedrevenheid die haar heeft gebracht op de plek waar ze nu staat. We spraken met onze nieuwe Artist To Watch over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

Wat was je eerste muzikale herinnering ooit?

"Mijn eerste muzikale herinnering was het nummer 'Single Ladies' van Beyoncé. Op dat moment had ik als vierjarig meisje de hakken van mijn moeder aan terwijl we ons in de kamer van mijn ouders klaarmaakten voor de spiegel. Beyoncé en ook Alicia Keys waren echt mijn voorbeelden toen ik klein was. Het spelen van een instrument was een vereist onderdeel van mijn opvoeding, dus heb ik vanaf mijn zevende pianolessen gevolgd. Daarom keek ik echt op naar Alicia Keys omdat zij natuurlijk ook piano speelde. Op een gegeven moment heb ik, toen ik in groep drie zat, auditie gedaan voor een schoolmusical. Tijdens mijn 'auditie' kwamen ze erachter dat ik kon zingen en hebben de docenten mijn ouders toen gebeld met de vraag of ze hier al van op de hoogte waren. Vanaf dat moment ben ik op zangles gegaan. Mijn ouders hebben mij daar altijd in gesteund. Ik denk dat ik mijn muzikaliteit voor een groot deel aan mijn vader te danken heb. Hij gaf me mee dat het belangrijk is om authentiek te zijn als artiest. Daarnaast leerde mijn vader me dat ik er vol voor moest gaan, dus mijn gedrevenheid heb ik echt aan hem te danken. Zijn ethos was altijd: ‘Hard work beats talent’.”

Had je van kinds af aan al het idee wat jou als artiest onderscheidde van de rest?

"Nee, ik had op dat moment nog geen idee. Mijn vader overleed in 2019 toen ik bijna vijftien werd. Na het verlies van mijn vader ben ik van 2019 tot 2022 gestopt met het maken van muziek. Mijn moeder vond het wel belangrijk voor mij dat ik door bleef gaan met zingen, dus pushte zij me wel wanneer ik hier de ruimte voor voelde om nog naar mijn zanglessen te gaan. Zij wist natuurlijk dat muziek maken hetgeen was waar mijn hart lag en dat dat niet verloren mocht gaan in mijn rouw. Ik heb toen een pauze genomen en ben anderhalf jaar geleden echt vol voor muziek gegaan en voor het eerst begonnen met het schrijven, opnemen en het maken van mijn eigen muziek. Dat was het moment dat ik erachter begon te komen wie ik was als artiest en als persoon. Alle lessen die ik daarvoor leerde kwamen op dat moment pas tot uiting. In de tijd tussen 2019 en eind 2022 was ik alleen maar bezig met overleven. Alles wat ik kende en gekend had, viel weg en ik moest mijzelf heruitvinden op menselijk vlak. Op dat moment had ik geen ruimte voor muziek en verloor ik de passie ervoor. In die tijd zat ik ook in therapie waarvoor ik veel moest schrijven over hoe ik me voelde, mijn herinneringen aan mijn vader en mijn gedachten. Dat waren in principe geen muzikale teksten, maar de ervaringen die ik in die jaren heb opgedaan en de gevoelens die daarbij zijn komen kijken heb ik nu wel kunnen verwerken in de muziek die ik nu maak.”

Wist je op jonge leeftijd al dat je muziek wilde gaan maken of had je voorheen ook andere ambities?

"Ik heb in mijn leven veel dingen geprobeerd, maar ik was nergens zo succesvol in als muziek. Alles wat mij niet lukte buiten muziek om, liet me zien dat ik door moest gaan met muziek en dat dat mijn roeping was. Muziek was vroeger natuurlijk niet iets wat werd gezien als een realistische droom. Toch heb ik het onbewust altijd heel graag gewild en ben ik er ook altijd in blijven geloven. Eind 2022 bracht ik mijn eerste song ‘Eenzaam’ uit. Een super persoonlijke track die ik zelf thuis opgenomen heb. Ik heb toen ook een preview van het nummer op TikTok geplaatst en die sloeg aan. Dit was voor mij de bevestiging dat dit mijn eerste release ging worden. Op dat moment wilde ik er vol voor gaan. Ik ben het nummer gaan clippen met behulp van allemaal creatieve vrienden en mijn broer heeft het nummer gemixt en gemasterd. Vanaf dat moment heb ik besloten om elke maand een nummer te releasen.”

Niet lang na je eerste release nam je deel aan FunX Talent in de categorie R&B. Hoe ben je daar terechtgekomen?

“Dat is via Imani Goncalves gegaan. Zij is radio-dj bij FunX en vroeg of ik mee wilde doen aan FunX Talent nadat ik Artist of the Month was bij hen. Toen heb ik besloten om mee te doen. Het was een leuke ervaring en het heeft me veel positiefs gebracht vooral qua ervaring. Ik vond het wel een uitdaging dat kwam vooral doordat we ook opdracht gericht muziek moesten maken en dat lag voor mij buiten mijn comfort zone. Ik maak normaal gesproken muziek vanuit en op basis van mijn gevoel, dus die manier van werken was nieuw voor mij. Sowieso heb ik mezelf daar echt kunnen ontwikkelen, want het was ook voor het eerst dat ik live zong. Daarom is het heel goed geweest dat ik mee heb gedaan.”

In het afgelopen jaar heb je je debuut-EP ‘Imani’ uitgebracht. Daarnaast leverde je samen met ADF Samski een bijdrage aan het nummer ‘Ben Met Je’ van Jiri11. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

"Ik werk al iets langer dan een jaar samen met p.APE. Die samenwerking is tot stand gekomen nadat ik p.APE een DM gestuurd had om hem te checken voor een sessie. p.APE is heel goed bevriend met de ADF Family waaronder Jiri11 en ADF Samski, dus het contact is een beetje via hem gegaan. p.APE laat ook vaak in sessies met anderen tracks van mij horen, zo heb ik veel mensen ook leren kennen. Hij vouched echt voor mij. Op een gegeven moment vroeg Jiri11 of ik op een van z'n tunes wilde springen (productie van p.APE). Ik heb ja gezegd en toen zijn we naar de studio gegaan. Ik heb in die sessie de hook van ‘Ben Met Je’ geschreven en opgenomen. Jiri11 vond dat alleen de hook mijn talent niet genoeg justice deed, dus toen hebben we de outro ook toegevoegd en uitgewerkt. ADF Samski kwam er op het laatste moment ook bij en hetzelfde weekend hebben we het nummer geclipt."

Ronnie Flex plaatste onlangs een foto op Threads waarop te zien was dat je met hem in een studiosessie zat. Ging dat ook via p.APE?

"Nee, er was iemand die bij SPEC had gewerkt en zo Ronnie Flex dus kende. Hij had Ronnie toen gecheckt over mij waarna Ronnie zei: 'Ze is een wereldtalent’. Dit was rond de periode van mijn eerste release. Ronnie Flex was er dus echt vroeg bij. Destijds heb ik hem ook een DM gestuurd om hem demo’s te sturen voor feedback en bleven we af en toe contact houden over tunes. Later had ik hem gecheckt voor een sessie om het alvast in de lucht te gooien. Een paar maanden later checkte zijn management mij voor een studiosessie en vanaf dat moment zijn we gaan werken. Wat ik ook hard vond is dat Ronnie graag met mijn vaste producer wilde zitten dus nam ik Rosales met mij mee en vanuit daar is alles heel organisch gelopen.”

‘Ben Met Je’ is met meer dan 1,2 miljoen streams je grootste nummer tot nu toe. Merk je dat die tune deuren voor je heeft geopend?

"Ja, zeker. Veel mensen hebben me voor het eerst op dat moment gehoord, waardoor ze ook mijn andere nummers zijn gaan beluisteren. Bovendien merk ik dat ik vaker door artiesten word gevraagd voor sessies en dat er ook zakelijk meer aanvragen binnenkomen. Ik geloof echter dat elke track of project een bouwsteen is geweest voor de kansen die op mijn pad zijn gekomen. Op dit moment ben ik onafhankelijk, maar in de loop der tijd heeft mijn management ook interesse van labels gekregen. Persoonlijk heb ik nooit echt haast gehad om ergens te tekenen, omdat ik altijd mijn keuzes laat leiden door mijn gevoel. Ik geloof dat mijn management en ik de knoop zullen doorhakken wanneer de tijd rijp is en wanneer het goed voelt. Ik ben nu al enorm trots en dankbaar voor wat mijn team en ik hebben bereikt en voor de deuren die daardoor zijn geopend."

Wat zijn je doelen in de toekomst?

"Ik heb echt een grote wens om op te treden in de grote zaal van Paradiso. Mensen vragen me vaak waarom de Ziggo Dome niet mijn grootste droom is. Natuurlijk is dat ook een van grote dromen die ik voor ogen heb, maar Paradiso ligt mij echt nauw aan het hart. De sfeer daar is zo intiem en ik heb in die zalen al zoveel geweldige shows mogen bijwonen. Zo zag ik bijvoorbeeld Cho voor het eerst twee dagen achter elkaar optreden in Paradiso. Ook heb ik sor ontdekt in Paradiso en ben ik zo fan geworden van hem en de manier waarop hij zijn shows geeft. En laten we artiesten als Ryan Leslie en vele andere legends niet vergeten! Paradiso is voor mij een broedplaats van talent en legendes. Het is dan ook mijn droom om daar in de toekomst tussen te staan en de grote zaal twee keer uit te mogen verkopen.”

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21
https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57