Skip to main content

Interview: Aitch over werken met Ashanti, Amsterdam en zijn band met Sevn Alias

05/04/2022januari 3rd, 2023
Beeld: Kelvin Jones

Aitch is een artiest die zijn strepen allang verdiend heeft. Harrison Armstrong, zoals zijn echte naam luidt, timmert al jaren aan de weg. Niet zonder succes. De rapper uit Manchester heeft meerdere hits op zijn naam staan met ‘Taste’, ‘Rain’ en ‘Buss Down’. Zijn werkethos, talent en consistentie hebben ervoor gezorgd dat hij nu aan de top staat van de Engelse hiphopscene. De stijl van Aitch wordt gekenmerkt door het gemak waarmee hij flowt, rijmt en delivert.

Doorbraak

In de UK brak hij voor het eerst door met zijn nummer ‘Straight Rhymez 1’. De clip was opgenomen in Manchester, de stad die hem gemaakt heeft tot de man die hij vandaag de dag is. Het thema op zijn aankomende album ‘Close To Home’ is dat Aitch het graag dichtbij zichzelf houdt. Of dat nou met zijn woonplaats is of met zijn eigen persoon. Aitch zal zichzelf nooit anders voordoen dan hij is. Zijn gezonde dosis aan zelfvertrouwen, gecombineerd met zijn vriendelijke uitstraling, maken hem een artiest die toegankelijk is voor een breed publiek.

Aitch – Straight Rhymez 1

Eerste keren rappen

‘Ik ben per ongeluk begonnen met rappen,’ zegt Aitch over zijn begin als rapper. In de film ‘Scary Movie’ begon een personage in de film genaamd ‘Scream’ ineens te rappen. Mijn vriendin en ik vonden dat hilarisch! Daardoor gingen wij het ook proberen en ik kwam erachter dat het rijmen mij goed afging. Toen probeerde ik het een tijdje later op een beat en vanaf dat moment wist ik: ik moet iets met muziek gaan doen.’

Rappende Aitch op 15-jarige leeftijd

Weg naar succes

Het was geen makkelijke weg voor hem om het te maken in de muziekindustrie, omdat deze vooral gevestigd is in Londen. Op de vraag of het moeilijker is om te slagen als rapper uit Manchester, reageert Aitch als volgt: ‘Het werkt twee kanten op. Het is inderdaad moeilijker om op te vallen in Manchester. Londen is hoe je het wendt of keert wel het epicentrum van de Britse entertainment-industrie. Dus je moet eerst slagen in Manchester voordat je nationaal slaagt. Aan de andere kant: het feit dat ik uit Manchester kom, maakt mij wel anders dan de rest. Dat heeft zeker in mijn voordeel gewerkt.’

Nederland

In Nederland werd hij vooral bekend door de remix van ‘Keisha & Becky’ van Russ Millions en zijn eigen single ‘Taste’. Op de remix van ‘Taste’ was er ook een verse voor Sevn Alias weggelegd die hij leerde kennen via Instagram. Sindsdien begonnen ze met elkaar om te gaan en maakten ze samen muziek. ‘Sevn Alias is destijds naar Manchester gekomen en met met mij meegegaan naar mijn optredens. Ik ben erg goed met hem.’ Nadat Aitch meer bekendheid vergaarde in Nederland, begonnen ook de boekingen te komen in ons land. ‘Ik heb mijn eerste stagedive ooit in Amsterdam gedaan! Optreden in Amsterdam is altijd geweldig. Ook heb ik het altijd naar mijn zin in de stad zelf. Er is daar zoveel te doen en ik vind het heerlijk om er lekker rond te lopen. Verder zijn er nog andere dingen die ik graag doe in Amsterdam maar daar gaan we het niet over hebben haha.’

Aitch – Taste (Make It Shake) (Remix feat. Sevn Alias)

101Barz Aitch

Aitch maakte in 2020 ook zijn opwachting voor een studiosessie bij 101Barz. ‘Ik werd gecheckt door 101Barz voor een sessie. Van Sevn Alias wist ik dat hij vaker langs is geweest, dus dat was voor mij wel een belangrijke graadmeter. Als hij daar een sessie doet, dan moet het wel een goed platform zijn.’

Aitch bij 101Barz

Nieuwe single met Ashanti Aitch

Na samenwerkingen met Ed Sheeran, Stormzy, AJ Tracey & Headie One trad Aitch naar buiten met zijn nieuwe single ‘Baby’. Dit nummer is in samenwerking gemaakt met de Amerikaanse R&B-zangeres Ashanti.

‘We hebben het nummer ‘Rock Wit U’ van Ashanti gesampled en daar uiteindelijk wat tofs mee gedaan. Ze is een featuring omdat we nauw contact hebben gehad over het proces van het nummer, dus in die zin heeft ze veel bijgedragen. Ik zou het ook tof vinden om meer te doen met R&B. Het is een genre die toegankelijk is voor heel veel mensen. Je kan een rap-fan, grime-fan en drill-fan naar R&B laten luisteren, en één ieder van hen zal het prettig vinden. Het probleem is alleen: ik kan helaas niet zingen. Je kan dan wel autotune gebruiken maar ik zou het veel toffer vinden om het écht te kunnen. Of ik zanglessen heb gehad? Nee dat vind ik veel te eng. Heb het voor mezelf wel eens geprobeerd maar het is simpelweg niet bestemd voor mij.’

Aitch, Ashanti – Baby