Skip to main content

Artist to Watch: Siggy & D1ns

25/11/2022januari 3rd, 2023
Beeld: P.SHOTYA

Rapduo Siggy (22) & D1ns (21) hebben de hiphop scene bestormd met hun hit ‘Rondjes’. Met de track hebben ze sinds de release in februari al meer dan drie miljoen streams binnen weten te halen. ‘Familie’ en maxisingle ‘Hoe Het Was’ volgden. De beste vrienden, afkomstig uit Zandvoort, zijn bekend geworden met hun rustige flows, waarmee ze perfect op elkaar inspelen. Ze hebben onlangs hun nieuwe EP ‘Soldatenwerk’ uitgebracht, een project met wel vijftien tracks, waarop het duo diverse sounds laat horen. Siggy & D1ns zijn onze nieuwe Artist To Watch. We spraken het duo over hun debuut EP, hun toekomstplannen en meer. 

Siggy & D1ns 

Net zo natuurlijk als de vriendschap van Siggy & D1ns ontstond (de twee zijn buurjongens), zo natuurlijk is hun rapcarrière ook van start gegaan. Het begon met freestylen in de buurt en tegenwoordig pakken ze miljoenen streams en springen legendes in de Nederlandse hiphopscene op hun remix. D1ns legt uit dat het allemaal begon met het maken van muziek voor in de auto: ‘We waren altijd al wel een beetje teksten aan het schrijven, maar toen zei ik uiteindelijk: ‘laten we gewoon een pokoe maken voor in de auto’. Hij wijst lachend naar Siggy: ‘Hij zei nee, wil je rapper worden ofzo?’

Hoewel de wens om rapper te worden er toen nog niet was, was de wens om muziek te maken er wel. Indien ze niet voor dit pad hadden gekozen, had Siggy graag psychologie gestudeerd en was D1ns iets met kleding gaan doen. Op aandringen van D1ns zijn de twee toch de studio ingedoken. Een track werden er natuurlijk meerdere en voordat ze het wisten, waren ze een rapduo. Het was ook niet moeilijk om een artiestennaam te bedenken, aangezien de twee het simpelweg gebaseerd hebben op hun eigen (roep)namen: Sigmar (Siggy), en Daan, die ‘Dinna’ of ‘Dins’ werd genoemd. Hun consistentie, sterke flows en frisse energie, leverde het rapduo een deal op bij TopNotch. 

‘Siggy zei: wil je rapper worden ofzo?’ 

D1ns

Met de juiste connecties, de drive om muziek te blijven maken, een co-sign van Jack $hirak, en een gezonde dosis talent, hebben Siggy & D1ns zich in slechts een jaar tot het grootste label van het land weten te werken. Het maakt het duo naar eigen zeggen alleen maar hongerig naar meer. Zo zouden ze graag nog samenwerken met artiesten als Lijpe en Emms. Ze zijn momenteel het enige rapduo in de scene en het plan is om ook een duo te blijven. Indien de mogelijkheid zich presenteert, staan zowel Siggy als D1ns er wel voor open om ook solo muziek uit te brengen. Voorlopig richten de vrienden zich echter op het verbeteren en vergroten van hun gezamenlijke werk, wat zich uit in de release van hun debuut EP: ‘Soldatenwerk’. 

Soldatenwerk 

‘Soldatenwerk’ is een collectie van verhalen, gebaseerd op wat Siggy & D1ns meemaken in de buurt met hun vrienden, die ze hun ‘soldaten’ noemen. Zo vertelt D1ns: ‘Als we iets hebben meegemaakt, zitten we in de auto al meteen te schrijven over onze nieuwe ervaringen.’ Siggy legt uit: ‘Als je op je eigen shit bent en gewoon je ding doet, noemen we dat ‘soldatenwerk’.’ Op de EP laten ze hun diversiteit horen, door hun kenmerkende lyrics over de straat af te wisselen met love songs en commerciële hits. Siggy & D1ns experimenteren graag met sounds.

‘Als je op je eigen shit bent en gewoon je ding doet, noemen we dat ‘soldatenwerk’.’

Siggy

Zo brachten ze eerder ook de op House geïnspireerde track ‘Pillen & Wiet’ uit. ‘We maken verschillende soorten muziek en wilden graag laten zien wat we nog meer kunnen’, legt D1ns uit. ‘We hebben die track wellicht iets te vroeg gedropt, omdat ons publiek net gewend was aan onze sound en al te snel iets nieuws kreeg. Daarom hebben we het ook als maxisingle uitgebracht. We staan honderd procent achter die song, maar achteraf gezien had de timing van de release wel beter gekund.’ Gezien de diversiteit van het duo, zijn we benieuwd hoe het duo over twee jaar zal klinken. ‘Hetzelfde, maar misschien wel in een meer commercieel jasje’, zegt Siggy. D1ns bevestigt dit en vult aan: ‘Hiphop zal altijd wel de kern blijven’. 

Jack $hirak produceerde de tracks ‘Alleen’ en de eerder uitgebrachte ‘Familie’ op ‘Soldatenwerk’. Los van de remix van Rondjes met Kempi, D-Double en DIKKE, zijn er geen andere featurings te horen op de tape, wat toont hoe belangrijk Siggy & D1ns het vinden om zichzelf als een duo te presenteren aan het land. Ze geven aan het spannend te vinden hun werk te delen met de wereld, maar ook zelfverzekerd te zijn in hun werk: ‘We kunnen alles maken, maar we zijn wel benieuwd naar hoe het ontvangen wordt.’ Wat biedt de toekomst voor Siggy & D1ns? De twee kunnen alvast delen dat er in 2023 veel nieuwe muziek aankomt en dat ze uitkijken naar het aankomende festivalseizoen en om hun muziek aan de rest van Europa te presenteren. 

Stream ‘Soldatenwerk’ hieronder.