Skip to main content

Complex Picks: 21 Savage – american dream

15/01/2024

In de rubriek ‘Complex Picks’ kiest de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks bij de release van een nieuw album of EP. In deze editie belichten wij het langverwachte album van 21 Savage: ‘american dream’. Het is 21’s eerste soloalbum sinds ‘i am > i was’ uit 2018.

21 Savage – redrum


‘redrum’ is de eerste track die er uitspringt en ook gelijk de eerste track met een videoclip. In de videoclip keert 21 Savage terug naar Londen, de plek waar hij geboren is, om het rauwe Brixton te laten zien. Misschien bewust en misschien ook niet, maar de track is toevallig geproduceerd door LondonOnDaTrack. De aanstekelijke sample vloeit perfect met de kenmerkende flow en grimmige lines van 21, waardoor hij zijn punt perfect overbrengt: de Amerikaanse perceptie dat Londen een nette plek is waar mensen enkel theedrinken, is allesbehalve waar.

‌21 Savage – pop ur shit


Een samenwerking van 21 Savage en Metro Boomin heeft nog nooit teleurgesteld. ‘pop ur shit’ is de eerste door Metro geproduceerde track op het album en het is te horen dat Metro er geen gras over laat groeien; wat een beat. Voeg daar misschien de hardste appearance van Young Thug in tijden bij en je hebt een parel van een track. Opvallend is dat veel woorden van Thug’s verse gecensureerd zijn, wegens de lopende RICO-zaak.

21 Savage – prove it


21 Savage laat zich op de tweede helft van het album van een meer zoetsappige kant zien. Hoewel dit niet de sound is waardoor de meeste mensen fan van 21 Savage zijn geworden, laat hij zien dat deze sound hem niet misstaat. Maar ja, wanneer een producer deze Faith Evans sample gebruikt kan het ook eigenlijk bijna niet meer misgaan. We houden er sowieso altijd van als een rapper vaker samenwerkt met dezelfde zangeres en voor ons is 21 Savage en Summer Walker een duo dat we wel vaker zouden willen zien

Meer te weten komen over alles met betrekking tot muziek, lifestyle, culture & fashion? Check dan onze homepagina.