Skip to main content

Cristian D over zijn opkomst, schoolleven en bekend zijn

11/03/2022januari 3rd, 2023
Beeld: Raia Maria Laura

Zes maanden geleden had niemand een flauw benul wie Cristian D was. Sinds het uitbrengen van ‘Le Bled’, samen met Brysa, is de 17-jarige artiest in één klap een bekende naam in de Benelux. Na deze succesvolle release bracht hij in samenwerking met $hirak, Ashafar en Brysa het nummer ‘Amsterdam’ uit, die tevens de hitlijsten bestormde en de eerste plek wist te bemachtigen. Vandaag dropt hij zijn nieuwe single ‘1234’ in samenwerking met Bilal Wahib en LA$$A. Zijn plotselinge succes en consistente groei zijn opmerkelijk. In het kader daarvan spraken we met Cristian D over zijn leven als beroemdheid, zijn stormachtige opkomst en schoolleven.

‘Allereerst: hoe is het met je?’

‘Het gaat goed hoor. Ik ben vooral heel druk met school. Ik heb mijn huiswerk bijna af en daarna moet ik gelijk door. Eigenlijk is het bijna niet te combineren, maar ik heb geen andere keus. Ik maak elke donderdag al mijn huiswerk aangezien ik stage loop op vrijdagen. Momenteel zit ik in het één na laatste jaar van de middelbare school en dan ben ik klaar als het goed is.’

‘Ik heb trouwens gelezen dat je Nederlands bent en momenteel woont in België. Hoe zit dat?’

‘Ik ben in Haarlem geboren en daarna ben ik zes jaartjes opgegroeid in Hoofddorp. Vervolgens verhuisde ik naar België. Ik heb wel een Nederlandse opvoeding gehad en we gaan ook nog vaak terug, maar ik woon hier nu ongeveer tien jaar. In het bovenste deel van Vlaanderen om precies te zijn.

‘Even over je muziek; nog gefeliciteerd met je gouden plaat voor de single ‘Amsterdam’.’

‘Thanks man! Ik was dus samen met $hirak in de studio, en op een gegeven moment zei hij dat ik hem deed denken aan Fouradi. Ik kende ze helemaal niet, omdat ik vlak voor hun succes geboren was. Daarna liet hij mij ‘1 Ding’ van hen horen en stelde hij voor om dat nummer in een nieuw jasje te steken. We hebben er twee sessies over gedaan om hem volledig op te nemen. In de eerste instantie voelde ik die track eigenlijk niet, maar hij deed het erg goed op TikTok. Daarna kwam Ashafar er ook nog bij en niet lang daarna kwam hij uit.’

‘Waar komt de naam Cristian D vandaan?

‘Ik was met wat vrienden en die zeiden dat ik een naam nodig had. In die tijd had ik een andere naam die ik nu niet ga noemen, haha. Tijdens het brainstormen kwamen we uiteindelijk uit op Cristian. Het is een mooie naam en het klopte ook omdat ik christelijk ben. Ik ben Assyrisch; dat is een christelijke bevolkingsgroep in Turkije. Er moest wel nog iets aan toegevoegd worden dus toen hebben we de eerste letter, ‘D’, van mijn achternaam erbij gezet. We hebben de letter ‘H’ in ‘Christian’ weggehaald omdat het anders te veel op Christian Dior leek.’

‘Hoe ben je begonnen met het maken van muziek?’

‘Ik ben op mijn twaalfde begonnen met het opnemen van muziek. Dat was in een buurthuis. In die tijd voelde ik me daar niet comfortabel als jong jongetje, want veel oudere jongens vonden het leuk om me te pesten. Uiteindelijk heb ik geld gespaard en heb ik zelf een studio gebouwd. Daarna begon ik consistent muziek te maken en bracht ik het ook uit, vaak met Brysa (artiest en producer, red.). Op een gegeven moment namen we ‘Le Bled’ op, maar op dat moment wilde ik eigenlijk stoppen met muziek. Vooral omdat het leek alsof het steeds niet ging lukken. Dus voor de release wilde ik eigenlijk niet dat die track uitkwam, maar nadat ‘Le Bled’ op TikTok viraal ging, brachten we hem toch uit.’

‘Dat was voor mij, en voor iedereen denk ik, wel de eerste kennismaking met jou. In ‘Le Bled’ wordt er gerapt over flessen poppen in Marbella. Is dat een leven die je momenteel leidt?’

‘Dat is het deel van Brysa. Ikzelf rap andere dingen. En ja, ik zeg wel dat ik een Dom Perignon voor de pijn pop, maar dat kan gewoon. Het was meer een tune om te flexen. In ‘Amsterdam’ was ik meer mezelf. Qua vibe vind ik dat ik op die tune laat zien dat ik open, gek en benaderbaar ben. Mensen voelen daar mijn energie en dat doet iets met ze. Ik was met ‘Le Bled’ bang dat ik een verkeerd beeld van mezelf neerzette. Een ander beeld dan ik destijds neer aan het zetten was op social media, maar uiteindelijk is het toch goed gekomen.’

‘Hoe kwam je eigenlijk in contact met $hirak?’

‘Hij begon mij te volgen op Instagram en toen vroeg ik hem gelijk of hij een sessie met mij in wilde plannen. Niet lang daarna doken we de studio in. ‘Amsterdam’ en ‘Le Bled’ hebben echt veel deuren voor mij geopend. Ik heb nu contact met mensen waar ik contact mee wilde hebben en ik heb nu veel shows. Ook is er nu meer geld, daar kan ik niet over liegen. Het leuke eraan is dat mensen je kennen bij optredens of soms op straat, maar mensen kunnen ook rare dingen doen uit jaloezie. Dan slopen ze bijvoorbeeld de autoruiten van auto’s waar ik uit ben gestapt. Dat zijn dingen die ik helaas voor lief moet nemen. Van tijd tot tijd loop ik incognito over straat. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet geniet van de aandacht, maar soms ben ik liever anoniem. Voor mezelf vind ik dat niet per se erg, maar voor mijn familie wel. Ik kan niet meer even rondlopen met een familielid, want misschien worden ze dan lastiggevallen. Op school is het wel relaxter dan op straat. Mensen herkennen me wel, maar ik word daar niet lastiggevallen. Die vinden het vooral speciaal dat ik op hun school zit en roepen dan mijn naam. Wel altijd met respect.’

‘Hoe gaat het nu met optredens aangezien je doorbrak op – hopelijk – het einde van de pandemie?’

‘Ja, het gaat goed. Ik had drie weken geleden mijn eerste officiële show gehad. Ook de zomertour staat klaar, dus alles gaat door wat door moet gaan. Ik had eerder al wat gastshows gedaan, dus daar kon ik al een beetje wennen. Nu gaat het elke keer echt goed en voelt alles vertrouwd. De mensen gaan echt los, dus dat is top.’ 

‘Je hebt je opmars als artiest in die zin perfect getimed. Wat zijn eigenlijk je plannen voor de toekomst? Kunnen we een EP of wellicht zelfs een album verwachten?’

‘Nee, dat voorlopig niet. Ik wil vooral veel singles droppen met de gekste namen, hopelijk ook internationaal. Ook wil ik mijn eigen concerten, goede connecties opbouwen en doen wat ik leuk vind. Ik heb momenteel nauwelijks vrije tijd en ik heb ook geen vrienden. Voor dit alles zag ik een aantal mensen natuurlijk wel, maar tegenwoordig chill ik nooit. Daar is mijn leven nu écht te druk voor door school, meetings, interviews en optredens. Op een vrije zondag maak ik TikToks en slaap ik het liefst uit’ 

‘Is er iets dat je nog kwijt wilt aan je fans en je luisteraars?’

‘Ja, zeker! Je kan alles independent doen als je een goed team om je heen schaart. Ken je eigen waarde en hou van jezelf.’