Skip to main content

De top 10 internationale muziekprojecten van dit jaar

25/12/2023december 27th, 2023
Beste albums

2023 is weer voorbij gevlogen en we hebben dit jaar mogen genieten van een hoop ijzersterke muziekreleases. Daarom hebben we met het team van Complex NL een aantal eindejaarslijstjes samengesteld waarin we de tofste projecten graag hun flowers geven. Met deze keer onze top 10 internationale projecten van 2023.

10. Nicki Minaj – Pink Friday 2

She did it again: dertien jaar later dropt The Queen of Rap, Nicki Minaj eindelijk het langverwachte vervolg op haar debuutalbum ‘Pink Friday’. Pink Friday 2 is, nadat de releasedatum meerdere keren werd verplaatst, uitgekomen op Nicki’s 41e verjaardag. Toch lijkt het alsof we naar dezelfde, 28-jarige Nicki luisteren: ze verleert het niet. Het album met gastbijdrages van onder andere J Cole, Lil Wayne, Ice Spice, Drake, Lil Uzi Vert en Future is binnengekomen op nummer 1 van de Billboard albumcharts en met ‘Everybody’, ‘FTCU’ en ‘Needle’ lijken we weer een waslijst aan nieuwe Nicki Minaj hits gekregen te hebben. Niet zo gek dat dit album ook direct onze top 10 lijst binnentreedt.

9. Ken Car$on – A Great Chaos

Playboi Carti bleef dit jaar als vanouds in zijn mysterieuze rol hangen, maar nu we aan het eind van het jaar zijn snappen we misschien beter waarom: hij liet ruimte over voor zijn eigen Opium-artiesten. We zagen de focus voorheen vooral op Destroy Lonely, waardoor Ken Car$on misschien een beetje aan de kant geschoven werd. Met ‘A Great Chaos’ heeft de jonge Kenyatta Frazier echter laten zien waarom: hij was zijn kunst tot aan de puntjes aan het perfectioneren. De allereerste signee van Carti heeft misschien niet de meest aantrekkelijke mainstream sound – maar met een eigen fanbase waarop je kan focussen en een uitstekende beatkeuze is dat ook helemaal niet nodig.

8. Peso Pluma – GÉNESIS

Het is al het derde studioalbum dat Peso Pluma met de wereld heeft gedeeld, maar voor velen is dit een eerste introctie aan de Mexicaanse Hassan Laija. Het regionale en akoestische Mexicaanse geluid wat mensen kennen als corridos tumbados, wat vertaald kan worden naar trap corridos, zag in 2023 een ongekende groei. De melancholische melodietjes, die worden ondersteund door akoestische band muziek, kunnen je misschien doen vergeten dat de teksten voornamelijk gaan over het cartel leven. Tracks als ‘LADY GAGA’ en ‘ROSA PASTEL’ springen er direct uit. Laatstgenoemde is voor ons als Nederlanders misschien toch wel de favoriet met een kleine Nationalistisch randje: de clip is namelijk volledig opgenomen in onze hoofdstad.

7. Ice Spice – Like..?

Aan het begin van 2023 deden wij de voorspelling dat Ice Spice dit jaar zou overnemen. Nu we aan het eind van het jaar zijn aangekomen, is dit misschien we dé artiest waarvan we met een gerust hart kunnen zeggen dat ze alle verwachtingen en voorspellingen waar heeft gemaakt. Haar debuutproject ‘Like..?’ was de perfecte opvolging van een reeks aan virale hits als ‘Munch’ en ‘in ha mood’. Hoewel het project kort was, laat de superster uit de Bronx zien dat ze geen lange introductie nodig heeft. Ze strooit met hit na hit en laat geen ruimte voor onnodige filler tracks. Haar stijl is de definitie van “what you see is what you get” en er is niks pretentieus aan. Ice Spice ademt de cultuur van New York en zette de stad het afgelopen jaar op een nieuwe wijze op de kaart. Ice Spice is hier om te blijven en om te domineren.

6. Teezo Touchdown – How Do You Sleep At Night?

Met zijn debuutalbum ‘How Do You Sleep At Night?’ liet Teezo Touchdown dit jaar zijn talent pas echt horen aan de buitenwereld, ondanks het feit dat hij al jaren actief is. Liefhebbers leerden hem al kennen op ‘RUNITUP’ van Tyler, the Creator, maar 2023 was absoluut het jaar van zijn doorbraak bij het grote publiek. Zo werd hij gecosigned door Drake en Travis Scott en stond hij op tracks als ‘MODERN JAM’, ‘Amen’ en verzorgde hij een haast perfecte outro op ‘7969 Santa’. Zijn debuutalbum varieert enorm qua sound, wat de talentvolle muzikant de vrijheid geeft om zijn creativiteit op een diverse manier ten toon te stellen. Zelf omschrijft Teezo zijn muziekstijl als ‘rock & boom’ – ofwel een mix van r&b en rock. Dit hoor je bijvoorbeeld op leadsingle ‘You Thought’ met Janelle Monáe goed terug. Drake noemde zijn album zelfs “een van de beste muziek ooit”. En als Drake dit zegt, moet het wel kloppen toch?

5. Nines – Crop Circle 2

Er is niemand die het verhandelen van wiet zo uitbundig en spectaculair weet te verkopen in zijn raps als UK-legende Nines. De titel van het album verraadt het al, op Crop Circle 2 smijt hij opnieuw met de ene na de andere punchline en het gaat vaak over wiethandel. Zo rapt hij op Tony Soprano 2: ‘Had a sold-out tour but still got more fans in my crophouses’. Naast zijn tracks vol bars wisselt Nines goed af met de ‘commerciëlere’ old-school vibes op Calendar. Ook Different League met UK-collega’s Nafe Smallz en Clavish is een van de sterkere tunes van het album. Nines is echter op doorgaan en bracht in hetzelfde jaar nog Crop Circle 3 uit. Het tweede deel van de reeks steekt er wat ons betreft echter bovenuit.

4. Travis Scott – Utopia

Travis Scott. Waar moeten we beginnen? Na de tragische gebeurtenissen rondom ‘Astrofest’ leek hij een dieptepunt te hebben bereikt. Dit terwijl hij onverslaanbaar aan de top stond na ‘ASTROWORLD’, zijn voorgaande album. Alles wat hij aanraakte veranderde in goud, of het nou een merch-drop was of een samenwerking met de McDonalds. ‘Utopia’ leek bijna een urban mythe te worden, dat zo lang geanticipeerd werd dat fans begonnen te twijfelen of het album ooit nog zou komen. Maar hij kwam. Het album, dat veelal geïnspireerd is door ‘YEEZUS’ en de oudere werken van Travis Scott zelf, brak streaming records op de releasedatum. Hij bracht met ‘FE!N’ een nieuw moshpit anthem waar de jeugdige fans naar snakten en laadde er zelfs een nieuwe Playboi Carti-era mee. De geplande roll-out, waarin hij zou optreden bij de pyramides van Gizeh, verliep niet volgens plan. Dit maakte voor de ragers echter niks uit: ‘Utopia’ is meer dan een prachtige toevoeging aan een mooie collectie van ragemuziek.

3. J Hus – A Beautiful and Brutal Yard

Het was misschien maar drie jaar geleden dat J Hus zijn vorige album, ‘A Big Conspiracy’, uitbracht maar het voelde voor de meesten veel langer aan. Hij deed geen optredens, bracht geen muziek uit en verdween volledig uit het publieke oog. Maar ineens keerde hij dit jaar terug: hij dropte een veelbesproken lead-single met ‘It’s Crazy’, waarop hij het wat zoetsappigere geluid van zijn laatste album compleet counterde. Fans vonden het iets te duister en maakten zich zorgen over de rest van het album, totdat hij de onbetwiste track van de zomer uitbracht met Drake. ‘Who Told You’ sloeg in als een bom en was zelfs zo hard dat mensen zich afvroegen of de track niet beter af zou zijn zonder Drake’s bijdrage, iets wat weinig rappers kunnen zeggen na een samenwerking met de Canadees. ‘BABY’, het acroniem waar de titel op slaat, stond dit jaar op repeat en is een album dat de komende tijd nog langer in de rotatie zal blijven.

2. Lil Yachty – Let’s Start Here

In een tijd waar hiphop als genre steeds meer marktaandeel lijkt te verliezen, is het tijd geweest voor veel artiesten om terug naar de tekentafel te gaan. Zo ook Lil Yachty, die een ijzersterk jaar aftrapte met een volledige switch van 180 graden. Hij stapte af van zijn kenmerkende trap sound en besloot een volledig alternatief, Tame Impala/Pink Floyd geïnspireerd psychedelic pop-rock album te maken. Met ‘Let’s Start Here’ heeft Lil Yachty bewezen wat hij al jaren wilde bewijzen: hij is uitgegroeid tot een echte artiest en is de rol van “SoundCloud-rapper” ontstegen.

1. Gunna – A Gift & A Curse

De internationale comeback van het jaar. In een rumoerige tijd voor Gunna en de rest van het YSL-kamp, is dit album het perfecte antwoord gebleken op alle negativiteit en geruchten rondom de rechtszaak die momenteel speelt. Terwijl de rapgame klaar leek te zijn met Gunna nadat hij uit de gevangenis kwam, bracht hij ineens dit album uit zonder enige gastartiesten. Hoewel de somberheid van zijn situatie het algemene thema van het album is, weet hij een perfect balans te vinden met wat meer upbeat tracks als ‘Fukumean’ en ‘Rodeo Dr’. ‘Fukumean’ is daarbij ook gelijk één van de tracks die de zomer van 2023 definieerde. Gunna is al jaren de rechterhand van Young Thug, maar met ‘A Gift & A Curse’ lijkt hij zich langzamerhand klaar te maken voor een grotere rol. Zoals de naam van het album doet vermoeden heeft hij zijn vervloeking kunnen ombuigen naar een blessing, en lijkt de student zijn meester te overtreffen.