Skip to main content

De top 10 Nederlandse muziekprojecten van het jaar

24/12/2023december 27th, 2023
Top 10 Nederlandse albums

2023 is weer voorbij gevlogen en we hebben dit jaar mogen genieten van een hoop ijzersterke muziekreleases. Daarom hebben we met het team van Complex NL een aantal eindejaarslijstjes samengesteld waarin we de tofste projecten graag hun flowers geven. Met deze keer onze top 10 Nederlandse projecten van 2023.

10. Boef – Luxeprobleem

Drie jaar zat er tussen ‘Luxeprobleem’ en zijn laatste album, ‘Allemaal Een Droom’. Boef was de meest gestreamde rapper van 2023 en is al jaren een van de meest succesvolle rappers van de game. Hij heeft alles al bereikt wat er te bereiken valt en is inmiddels vader geworden. Het is niet gek dat je dan misschien wat minder hongerig wordt, vandaar ook de naam van het album. Boef laat met dit album echter zien dat hij het rappen allesbehalve verleerd is, ondanks het feit dat hij “allang al had kunnen stoppen met rap”, zoals hij rapt op ‘Discman’. Maar zoals hij zelf ook zegt zou dit zonde zijn en we hopen nog jaren van Boef’s muziek te kunnen genieten.

9. Jonna Fraser – Blessed for Life

Wat een jaar voor Jonna Fraser. Hij speelde de AFAS 2x uit, redde de avond van duizenden Burna Boy-fans en won de Red Bull SoundClash. De veteraan, want dat is Jonna inmiddels, kondigde pas een paar uur van tevoren ‘Blessed For Life’ aan. Zo zelfverzekerd is Jonna over zijn werk en die zelfverzekerdheid is terug te horen op de hele plaat. Van keiharde raptunes waarop hij back-to-back gaat met Kevin, tot perfecte late-night tracks: ‘Blessed For Life’ is alles wat je gewend bent van Jonna, maar dan nog beter uitgevoerd.

8. Kingsize – 1

Kingsize staat al jaren bekend als één van de beste rappers van Nederland. Hij beleefde mooie pieken met Wilde Westen in hun hoogtijdagen (met o.a. 3robi, Mula B, LouiVos) maar is nooit écht doorgebroken bij een breder publiek. Kingsize weet met zijn ervaring echter als geen ander: het is een marathon en geen sprint. Nu oldschool, boombap hiphop weer aan populariteit wint lijkt er ook meer aandacht en ruimte voor artiesten als Kingsize. Hij bracht in maart zijn acht tracks tellende EP uit: ‘1’. De grote man uit Den Haag laat horen dat hij inderdaad tot de top behoort als het gaat om bars, flow, delivery en inhoud met single ‘Geen Collabo’ als uitschieter. Kingsize dropt met ‘1’ het beste boombap-project van eigen bodem van 2023.

7. Idaly – Betty

“Betty”, een ode aan zijn oma, maar volgens Idaly zelf eigenlijk een ode aan alle vrouwen. Een plaat met merendeels R&B-tracks, waarop Idaly zich van zijn meest gevoelige kant laat zien. De lat lag hoog nadat hij in 2020 met ‘Eerlijk’ kwam, maar we kunnen met chest zeggen dat ‘Betty’ aan de verwachtingen voldeed. Het album bevat onder andere de (al eerder uitgebrachte) tracks ‘Stars’, ‘Hypnose’ & ‘Amazin’ – misschien een van de sterkste opeenvolgende runs van hits die we in jaren hebben gezien. Wij plaatsten Amazin’ vorig jaar al in onze Top 5 beste songs, maar met een heel body of work eromheen komt alles nog nèt iets beter uit de verf.

6. JoeyAK – Most Hated

Het is eind februari als JoeyAK vanachter de tralies zijn nieuwe album ‘Most Hated’ uitbrengt. In eigen beheer, zonder uitgebreide aankondiging en aanloop een album uitbrengen van een artiest die niet in de gelegenheid is om promo te verzorgen is verre van ideaal. Toch is het een week later feest in Holendrecht als het album op #1 binnenkomt in de hitlijsten. Op ‘Most Hated’ laat JoeyAK horen dat hij naast een spraakmakende persoonlijkheid vooral een hele goede rapper is. Het feit dat grote namen als Lijpe, KA, Josylvio, Henkie T, Frenna en Lil Kleine hem vergezellen op tracks onderstreept die status. De rode draad van het album spreekt voor zich: de straat. JoeyAK klinkt hongeriger dan ooit tevoren en op de beats van Gubes en Esko lijkt hij helemaal zijn draai te hebben gevonden. Dit album is vragen om boetes-rijden want de energie ligt op een level waar je u tegen zegt. Alles is aan!

5. Jordymone9 – Jordy

Gewoon Jordy man. Dat was zijn antwoord toen onze vrienden bij ParraTV hem vroegen hoe een film over zijn leven zou heten. Daarom is het ook niet gek dat zijn gelijknamige album aanvoelt als een film. Jordymone9 laat al jaren zien dat hij behoort tot een van de beste rappers van de huidige generatie met zijn filmische manier van verhalen rappen en op ‘Jordy’ laat hij zien dat hij er alleen maar beter en beter in wordt. Tracks als ‘Bon Siman’ en ‘Winstmarge’ steken er boven uit, maar dit project voelt in zijn geheel compleet en echt aan.

4. Sevn Alias – Twaalfde Ronde

Met ‘Twaalfde Ronde’ neemt Sevn Alias, na een indrukwekkende carrière, afscheid van de game. Begin dit jaar kondigde Sevn tijdens zijn uitverkochte Paradiso show al aan dat hij er klaar mee was en nog één album zou uitbrengen. Veel ongeloof bij fans, maar dit album is toch echt The Last Dance. De coverart van het album is dan ook een directe verwijzing naar de toekomst van Sevn: focussen op zijn geloof en terug de ring in. Het album heeft met 21-tracks voor elke Sevn liefhebber wel wat moois. Hij is open als nooit tevoren, zit vol zelfvertrouwen en heeft met “Legends never die” een duidelijke, laatste boodschap. Want Sevn Alias is en zal voor altijd een legende blijven. Een legende die we nooit gaan vergeten en altijd zullen supporten. Thanks voor alles, Sevn.

3. Nnelg – Ik Zie Je

Nnelg staat al sinds het begin van zijn carrière bekend als een voorbeeldcreatieveling: Eigenzinnig, gefocust op zijn kunst en bovendien iemand die zijn muziek niet ziet als een product, maar een stukje van zichzelf. Tijdens het luisteren van ‘Ik Zie Je’ lijkt het alsof je Nnelg per track een stukje beter leert kennen. Met tracks als ‘Zelfkennis’ tot ‘Close To Me’ laat hij zien dat hij comfortabeler is geworden om zijn verhaal te delen. Hij haalde eerder al de “Yung” weg uit zijn naam, maar het maken van dit album voelt pas echt als de officiële bekroning van zijn groei als volwassen artiest.

2. Kevin – Wonderland

Kevin’s stille en trage (pun intended) reis naar de top is er eentje die bestudeerd kan worden. Hoewel het een TikTok-trend was in 2023 om alles te versnellen, blijft Kevin met ‘Wonderland’ in zijn eigen versnelling. Want dat kan Slowflow het best. De Rotterdammer vertelt zijn verhaal zonder moeite en volledig op zijn eigen en nuchtere manier. Of het nou lines zijn over het niet kunnen stoppen met blowen of slimme ballie-lines. ‘Wonderland’ is een complete en volwassen plaat waarmee Kev alleen maar heeft bevestigd dat hij zijn huidige plek in de game meer dan verdiend heeft.

1. Mula B – Narcopop

Alle ogen waren op Mula B gericht, toen hij met zijn ‘Narcopop’ een gedurfde nieuwe weg insloeg. Met dit album heeft Mula B een compleet nieuw genre weten te creëren, waarmee hij twee werelden samenbrengt, namelijk die van de dealers en de gebruikers. Zijn album roll-out bestond deels uit een chossellijn, waarop je snippets van het album kon “bestellen” alsof het drugs was bij je lokale dealer. Zoiets creatiefs hebben we nog nooit in Nederland gezien. De verbluffende visuals, experimentele producties en kenmerkende slimme lines van Mula B vormen samen een geheel dat bij elke luisteraar een mening weet los te maken. Want of het je smaak is of niet, dit is de essentie van kunst: vernieuwend, gedurfd en tot op de puntjes goed uitgevoerd.