Skip to main content

De top 5 Nederlandse videoclips van dit jaar

26/12/2023december 27th, 2023
Beste videoclips

2023 is weer voorbij gevlogen en we hebben dit jaar mogen genieten van een hoop ijzersterke muziekreleases. Daarom hebben we met het team van Complex NL een aantal eindejaarslijstjes samengesteld waarin we de tofste projecten graag hun flowers geven. Met dit keer onze favoriete Nederlandse videoclips van 2023. 

5. Mula B – Pijp Uit

Met een nieuwe draai aan de creatieve directie van Mula B verraste hij ons dit jaar met zijn sound op ‘NARCOPOP’. Op ‘Pijp uit’ brengt hij daarentegen precies die trap sound terug die hem een household name in de Nederlandse hiphopscene heeft gemaakt en natuurlijk is de productie dan ook van Iliassopdebeat. In de clip van ‘Pijp uit’ zien we Mula in zijn eigen stad Den Haag, naast het welbekende strijkijzer gebouw, het gebouw stond al jarenlang centraal voor het muziek collectief Wilde Westen en was al eerder in clips verschenen. We worden meegenomen door verschillende stop-motion shots die betrekking hebben tot het maken/verkopen van drugs. Daarnaast krijgen we iconische shots uit de wijk en op een oude Marokkaanse taxi te zien. Tevens zien we in deze clip de baby, wel met blurryface, van Mula B. Dit is de eerste keer dat hij zijn kind in het openbaar laat zien.

Regisseur: de Reiger

4. Stay Away from Dante! – Welkom bij de Voorstelling

Onze ‘artist to watch’ voor december ‘23 is niet zomaar uitgekozen: stay away from dante! Funky synths, groovy basslines, harde 808’s en geestige bars die inslaan, dat is wat stay away from dante! ons brengt. Eind november bracht hij de maxi-single EP ‘Welkom Bij De Voorstelling’ uit, bestaande uit twee losse nummers. ‘Non Stop’ met Nelcon en ‘Ze Willen Me Zien’ met onze rising star van het jaar Brunzyn. In de clip van ‘Welkom Bij De Voorstelling’, die beide nummers combineert, zien we een theatervoorstelling waar dante! zelf in speelt en te laat voor komt. Hier zien we mooie slow-shutter en track motion effects. De 4:3 verhouding en film grading geven een nostalgisch effect aan de clip. In het tweede deel, waar de ‘voorstelling’ start, zien we dante! buiten optreden voor geld in een volledig zwart-wit gedeelte, totdat Brunzyn verschijnt en hem een muntje geeft. De clip eindigt dan ook met een shot van dante! waarin hij zegt “…een klein gebaar, kan voor iemand veel betekenen”, het contrast van dit gedeelte reflecteert erg mooi op het geheel van stay away from dante!’s verhaal. De manier waarop het verhaal wordt verpakt in een soort cinematisch theaterstuk doet ons in de meest positieve manier denken aan Tyler, the Creator en we kunnen niet wachten om te beleven wat stay away from dante! voor ons in 2024 heeft.

Video: Timecode productions

3. Ski Aggu feat. Joost & Otto Waalkes – Friesenjung

Twee uitverkochte avonden in de AFAS, een plaatsing op het Eurovisie Songfestival van 2024 en een nummer 1 hit in Duitsland. Joost Klein, het muzikale internetfenomeen kan het allemaal. Deze track is geïnspireerd op de originele Friesenjung track van cabaretier, acteur en allround Duitse legende Otto Waalkes. Alhoewel we niet zeker wisten of we dit als een echt Nederlandse tune konden categoriseren voor de beste Nederlandse clip, is de productie ervan compleet Nederlands. Geschoten door Bloempot Media, geregisseerd en ge-edit door Joost zelf. In de clip worden we meegenomen naar het platteland van Friesland en de binnenstad van Berlijn. Een erg drukke clip met veel verschillende shots, locaties, effecten en edits. Dit is precies hetgeen wat dit eigenlijk een perfecte reflectie maakt van de tune ‘Friesenjung’.

Regisseur: Joost

2. Kevin feat. S10 – De Leven

Met de derde (!) keer op rij kwam Kevin binnen op nummer 1 met zijn album ‘Wonderland’. Alweer een topjaar dus voor de Rotterdamse ‘slow flow’. Een van de hits op dit album is het gevoelige nummer ‘De leven’, het nummer sampled de gelijknamige tune van Sef. In deze clip worden we dan ook meegenomen naar Marrakech, waar Kevin en Sef tussen de track door een gesprek voeren over het leven. Een heel interessante take op een videoclip, omdat we eigenlijk ook een kleine documentaire krijgen. Door het gesprek tussen de twee krijgen we een diepere kijk in het creatieve proces van Kevin.

Regisseur: Elias Brugs

1. Mula B – Blokke Gepikt

Weet jij uiteindelijk hoeveel blokken er zijn gepikt? Wij ook niet maar we kunnen onze ogen niet van dit meesterwerk houden. Het speciale aan deze clip is hoe alle aspecten van drugsgebruik en de handel ervan verpakt zijn in verschillende referenties en kaders. De hint naar het skiën op wit besneeuwde bergen, de gebruiker die aan het feesten is, de man die zojuist is geliquideerd en de impact op de onschuldige mensen van de buurt. Net zoals de tune is deze clip erg meeslepend en Mula B heeft dit jaar met zijn nieuwe visie op artistieke directie laten zien dat hij aan de top van de Nederlandse Hiphop staat.

Regisseur: Folkert Verdoorn