Skip to main content

Dit zijn alle toevoegingen en aanpassingen op de deluxe edition van ‘Donda’

15/11/2021
kanye west

Kanye West houdt ervan om dingen te doen op zijn eigen manier, we all know that. Sinds hij in 2016 met de release van ‘The Life of Pablo’ aankondigde dat hij “levende projecten” wilde uitbrengen, heeft hij er een gewoonte van gemaakt om zijn projecten na de release nog aan te passen; dit was ook het geval bij ‘Donda’. Met de release van de deluxe edition van dit project zijn er dus weer genoeg dingen die je waarschijnlijk niet zouden zijn opgevallen.

Nieuwe tracks & ‘Life of The Party’

Het zou geen deluxe edition zijn als er geen nieuwe tracks op stonden. Zo heeft hij 5 nieuwe tracks toegevoegd: “Up From the Ashes,” “Remote Control Pt. 2,” “Never Abandon Your Family,” “Keep My Spirit Alive Pt. 2,” en “Life of the Party”. Vooral die laatste is interessant, omdat Drake deze na de release van ‘Donda’ heeft laten lekken. André 3000, die gefeatured is op de track, wilde de track oorspronkelijk niet uitbrengen omdat hij het niet eens was met de keuze om hem gecensureerd uit te brengen.

Tegelijk met de release van de deluxe, is er dus een explicit versie opgedoken met als releasedatum 20 augustus. Er is nog niet bekend of deze datum een foutje is, of dat dit de oorspronkelijke datum was dat de track online zou komen.

Op het tweede deel van ‘Remote Control’ is de verwijderde verse van Kid Cudi te horen, die mensen kennen van de leaks, en ‘Keep My Spirit Alive’ is eigenlijk de originele versie van het album, waarop KayCyy de hook zingt. Kanye had het origineel dus aangepast en had haar hook verwijderd om hem (with all due respect), zelf veel minder goed te zingen. Kanye being Kanye.

Aanpassingen

De lijst van aanpassingen, spreken niet zo voor zich als de geheel “nieuwe” tracks. Het gaat vaak om kleine aanpassingen, die je waarschijnlijk de eerste paar keer luisteren niet eens door zou hebben. Zo zijn op ‘Come To Life’ nu ook vocals te horen van Tyler the Creator, die ook heeft meegewerkt aan de productie, en heeft hij de lyrics van Pop Smoke aangepast op ‘Tell The Vision’, waardoor de helft van de track niet meer gecensureerd is. Check hieronder een overzichtelijk lijstje met de rest van de aanpassingen.

  • Op ‘Off The Grid’ is nu ook het woord “Opp Blunt” gecensureerd van Playboi Carti’s verse.
  • De ‘Free throat coat for the throat goats’ line is volledig gecensureerd op ‘Believe What I Say’
  • Instrumentele aanpassingen op ‘Believe What I Say’, zo is er een instrument weggehaald rond minuut 1.
  • Op ‘ok ok pt.2’ is de verse van Rooga weggehaald.
  • De tracklist is compleet omgegooid.

Leave a Reply