Skip to main content

Dit zijn de Bokoesam dancehall essentials

07/03/2022januari 3rd, 2023
Afbeelding via YouTube/Maison Shirak

Bokoesam is het type artiest die moeiteloos kan switchen tussen muziekstijlen. Hij gaat al tien jaar lang mee en heeft zijn stempel weten te drukken met verschillende sounds, iets wat niet veel artiesten kunnen zeggen.

Aan de ene kant heb je de ’trapmuziek’ van Sam, die we bijvoorbeeld kennen van zijn ‘Bokoeyoncé’ mixtape. Aan de andere kant hebben we de ‘dancehall’ tunes van hem die we de laatste jaren steeds vaker zien. Hij stopt het niet onder stoelen of banken dat hij altijd al geïnspireerd is geraakt door deze muziekstijl en artiesten als Vybz Kartel. Afgelopen vrijdag bracht hij samen met Kalibwoy en DJ Steesko misschien wel zijn hardste dancehall tune tot nu toe; ‘Bodyline’ is een tune die elke dancehall liefhebber kan waarderen.

Hij heeft echter veel meer dancehall tracks uitgebracht in zijn carrière, waaronder een volledig dancehall project met $hirak. Complex NL is gedoken in zijn discografie om zijn heetste dancehall tracks op een rijtje te zetten.

Go Go Club (Nachtvlinder)

Het is niet gek om te beginnen met ‘Go Go Club’. Met twaalf miljoen streams op Spotify is het een top 5 tune uit Bokoesam’s catalogus. De track staat op ‘Nachtvlinder’, het album dat in 2019 uitkwam en volgens Sam zelf zijn meest complete album ooit is. De track is zo lekker dat hij zelfs in het buitenland is opgepakt.

Bumpa 2 Bumpa (Go Go Club Vol.1)

Als je een volledig project toewijdt aan dancehall tracks met een van de hardste producers uit ons land, dan is het moeilijk om te missen. ‘Bumpa 2 Bumpa’ is een track die vrijwel elke DJ op zijn USB zou moeten hebben.

Plastic (Nachtvlinder)

Nog een track van het ‘Nachtvlinder’ album. ‘Plastic’ met Yung Nnelg is misschien een tune waar veel op geslapen wordt, maar dit betekent niet dat het een essential is. De verse van Nnelg zegt eigenlijk genoeg – ‘Plastic’ is een banger.

Laat (Go Go Club Vol.1)

Een Bokoesam dancehall essential lijst is niet compleet zonder ‘Laat’. Het is ook niet voor niets de meest beluisterde track van het album. De rustige vibe van de tune is perfect voor de wat latere nachten in de auto, terwijl je eventueel richting een bootycall aan het rijden bent.

Romance (Go Go Club Vol.1)

Het project kwam uit in een tijd waarin de nachtclubs net dicht gingen in verband met de pandemie. Vandaar dat een paar tunes misschien niet de shine hebben gekregen die ze verdienen. ‘Romance’ is hier één van. Het is een van de twee tracks die een featuring heeft op het album en niet zo maar een; Sikka Rymes is namelijk dé protegé van dancehall legende Vybz Kartel.

My Money (Single)

Deze track kwam in 2018 uit en is sindsdien te vinden in elke club. Het is weer $hirak die de productie verzorgd en is de meest beluisterde track van dit lijstje. Logisch ook: met ondersteuning van Bizzey en Dopebwoy is de ingrediëntenlijst voor een clubhit compleet.

Nuh Like Dat (Go Go Club Vol.1)

Het is onmogelijk om stil te blijven staan op deze track. Bokoesam heeft, samen met Leftside, zijn innerlijke dancehall artiest volledig omarmd op deze track. Dat ‘Nuh Like Dat’ geen hit is geworden, is ons een raadsel. Tijd om hier verandering in te brengen. PS. $hirak, je bent een legend voor deze productie.