Skip to main content

Interview: Dylisa vond haar kracht als ‘Superwoman’ na huiselijk geweld

23/06/2022januari 3rd, 2023

Het lelijke maar realistische randje van relaties wat in liefdesnummers niet vaak besproken wordt. De term ‘toxic’ gooien we in de rondte, maar onderwerpen zoals huiselijk geweld wagen weinigen zich aan. En dat terwijl Fondsslachtofferhulp meldt dat meer dan de helft van het huiselijk geweld afkomstig is uit partnergeweld, waar vooral vrouwen slachtoffer van zijn. Het is een taboe. Iets wat je verhult achter make-up en vooral binnen vier muren houdt. Dylisa liet zich daar niet meer in meeslepen en bracht haar verhaal de wereld in. En Nederland ontving haar verhaal met een lach en een traan.

De 21-jarige artiest schittert deze week op de cover van de Woordenschat playlist op Spotify. Ondanks dat de Complex Next artiest inmiddels al goed gevestigd is met meer dan 100.000 maandelijkse luisteraars, trekt ze ditmaal op een andere manier de aandacht. “Dyli, ik ga je slopen. – Hij luistert niet eens naar m’n verhaal en begint met stoten” luidden de lyrics van haar laatste single. Ze vertelt hoe haar vijf jaar durende jeugdliefde stuk is gelopen na mishandeling.

Hoe is zij omgegaan met een gewelddadige relatie en hoe kunnen vrouwen hier net als haar, sterker uitkomen? Hoe heeft zo’n traumatische gebeurtenis haar als jonge artiest beïnvloedt? We spraken openhartig met Dylisa wat fysieke mishandeling met haar en haar creatieve proces heeft gedaan.

De prijs van een ongezonde relatie

“Het is een eerste liefde, dus je groeit met elkaar en wordt samen groot,” legt Dylisa uit over haar jeugdliefde. “Maar op een gegeven moment werd hij steeds groter en groeide ik niet meer. Dan is het geen eerlijke wedstrijd meer. Ik besefte het uiteindelijk nadat ik de laatste keer dat het gebeurde thuis kwam. Om te checken of ik in m’n recht sta of niet moet ik écht praten, want ik ben zelf ook geen lieverdje.”

“Ik ga niet liegen, ik ben ook geen lieverdje, maar telkens als jij dat deed dan liet ik je en verliet ik je. Kwam ik terug, want je weet ik ben zo’n typetje.”

De oplettende luisteraar weet dat het thema niet voor het eerst de revue passeert in haar nummers. “Het is vaker gebeurd dan ik uitleg, maar ik kon het toen nog niet zien als mishandeling. Het was pas op het laatste moment dat ik dacht: ‘Nee, dit is niet die mo.’ Ik dacht eerst dat we vochten met elkaar en dan heb je ook niks tegen je ouders te zeggen, want je vecht zelf ook terug. Ik had nog niemand die duidelijk tegen mij kon zeggen dat dit al mishandeling was. Op het moment dat mijn ouders zeiden dat hij niet zo met me om mag gaan ondanks dat hij van me houdt, bedacht ik wel dat ik er een streep door moest zetten.”

Dylisa haar vader zit bij ons gesprek en luistert aandachtig mee. Hij vervult twee rollen in het leven van Dylisa; namelijk vader en manager. Hij geeft aan dat hij altijd rustig is gebleven. Ze legt uit dat ze veel aan hem heeft gehad tijdens haar verwerkingsproces. “Neem een voorbeeld aan m’n vader. Hij had die avond anders kunnen reageren, maar dat heeft hij bewust niet gedaan. Die mannen bestaan ook en moeten ook hun props krijgen. Ik heb eigenlijk mijn rolmodel hier.”

Power voor alle superwomen

De track die er voor heeft gezorgd dat Dylisa de aandacht trekt van andere grote vrouwelijke artiesten zoals Yade Lauren en Tabitha, was nooit bestemd voor publicatie. “Eerst wilde ik het nummer niet eens delen. Ik had gewoon mijn gevoel geuit op een track. Toen ik hem gedeeld had met m’n omgeving zeiden mensen: “Stuur me die track, want ik krijg kracht ervan.”

Ondanks de moeilijke periode bleef muziek maken het belangrijkste voor Dylisa. “Ik zette muziek wel echt op nummer één. Eerst moest ik het verwerken en denken over hoe ik dit zo duidelijk mogelijk over ging brengen. Ik wil niet dat het overkomt alsof ik aandacht zoek, maar mijn oprechte gevoelens delen. Het heeft even geduurd tot ik het echt kon opschrijven, maar nadat ik dat had gedaan, wilde ik meteen weer naar de studio want ik merkte dat het werkt. Het gaf me alleen maar meer motivatie.”

De Amsterdamse heeft een groter doel voor ogen met de single dan een hitsong maken. “Mijn doel met ‘Superwoman’ was dat ik écht wil helpen. Ik denk dat heel veel vrouwen die onzeker zijn, niet iemand hebben waarbij ze terecht kunnen of niet denken: ‘Hier trek ik de streep.’ Daarom wil ik alle ‘superwomen’ power geven in m’n track. Nu krijg ik ook allemaal reacties van tante’s die me hun tori geven. ‘Dit is me ook overkomen’, en ik wist dat helemaal niet. Dat vind ik echt prachtig.”

Een voorbeeldfunctie

“Ik hoop dat iedereen, net zoals hoe ze dat bij mij durven, ook proberen met hun naasten te praten. Soms willen mensen zich er niet mee bemoeien, maar soms moet dat. Ik heb m’n vader en moeder gehad, maar dat heeft niet iedereen. Sommige vrouwen zijn afhankelijk van de man. Voor die vrouwen wil ik er zijn. Ik hoop dat zij denken ‘Als zij dat zo heeft gezegd, ga ik ook weg.’ Ze gaan erover nadenken en het op een andere manier zien.”

Superwoman is slechts een voorproefje van wat er komen gaat. “Er komt iets heel tofs aan. Ik ga sowieso een tof album uitbrengen. En er komt een EP ‘Dagboek 2’, waarvan er uiteindelijk vier zullen komen. Ik denk dat ik elk jaar een gevoelige kant van mezelf wil laten zien. Ik ben niet alleen een bad bitch, maar ook een mens. Ook gewoon Dylisa, los van de artiest. Dit is even mijn Dylisa momentje.”

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld? Je staat er niet alleen voor. Kijk hier bij welke organisaties je terecht kan. Heb je een vermoeden dat iemand uit je omgeving slachtoffer is van huiselijk geweld? Neem dan contact op met het advies- en meldpunt Veilig Thuis. Ook bij twijfel kun je bellen met 0800-2000.