Skip to main content

Editors Picks: favoriete Nederlandse projecten (Knock Knock 2 – CHO)

15/08/2023augustus 18th, 2023

In de rubriek ‘Editors Picks’ spreken we elke week met een Complex NL-redactielid over hun favoriete Nederlandse projecten. Voor deze eerste editie van ‘Editors Picks: favoriete Nederlandse projecten’ gingen we in gesprek met Karim Afifi, de creative lead van Complex NL. In dit artikel legt hij uit waarom Knock Knock 2, in 2013 uitgebracht door CHO, zijn favoriete Nederlandse project is.

Knock Knock 2

Karim vertelt: “Knock Knock 2 kwam uit in de tijd dat ik achttien jaar oud was, een leeftijd waarin er voor mij een nieuwe fase van volwassenheid aanbrak. Ik kwam toen op een leeftijd waarin ik erachter kwam welke muziek ik écht tof vond en CHO’s muziek resoneerde heel erg met mijn eigen levensfase. Zo rapte hij veel over liefdesrelaties, vriendschappen en mijn buurt Amsterdam-Zuidoost, waar CHO zelf ook vandaan komt. Waar ik ook was: CHO was overal en altijd te horen op straat. Ik maakte kennis met CHO’s muziek door zijn ‘One In A Million’ freestyle en daar was ik meteen onder de indruk van. Zijn flows, bars, en de manier waarop hij alles makkelijk liet lijken gaven voor mij echt de doorslag. Hij was de eerste Nederlandse rapper waarvan ik vond dat hij een Amerikaans niveau aantikte. Niet alleen qua raps maar ook qua totaalplaatje. Het project was echt een mix tussen old school hiphop, new school hiphop en jaren ’90/2000 R&B waarop hij zowel melodisch als rappend zijn story vertelde. Op deze tape liet CHO al vroeg zien dat hij muzikaal erg divers was. Ook zijn storytelling was echt van een hoog niveau. Hij nam mij mee in zijn leven en alles wat hij beschreef was erg herkenbaar.”

CHO – One In A Million

Favoriete nummers

Ze Is Alleen

“Het nummer ‘Ze Is Alleen’ is ook een van mijn favorieten van deze tape. Daarin vertelt hij het verhaal van een meisje uit Amsterdam-Zuidoost die vastzit in een toxic situatie en nergens meer terecht kan. Daarnaast had het meisje over wie het nummer gaat ook een slechte thuissituatie. Dit waren verhalen die voor mij erg herkenbaar waren als ik keek in mijn omgeving.”

Gunshot

“Ook ‘Gunshot’ was een nummer dat mij gelijk pakte. Die verse van Lexxxus was keihard. Ik wist destijds natuurlijk wel dat Lexxxus rapte, maar hij stond voor mij destijds vooral bekend als een internet-persoonlijkheid. Op ‘Gunshot’ besefte ik ineens dat Lexxxus ook echt een goede rapper was.”

Rainy Days

“Wat ik ook een heel goed nummer vond was ‘Rainy Days’. Hierin vertelt CHO op een R&B-beat met een melodisch refrein over zijn twijfels in de liefde. De keuze voor de sound van dat nummer toont in mijn ogen aan hoe divers CHO is als artiest. Dat hij goed kan rappen betwijfelt niemand, maar dat hij ook qua melodieën sterk is, maakt hem echt een artiest.”

Workshop

“‘Workshop’ met Bokoesam was voor mij een baanbrekend nummer. Bokoesam was in die tijd echt aan. Die sample van het nummer ‘Jump’ van Kris Kross maakte het de perfecte mix tussen old school en new school hiphop.”

Schreeuwen

“Een ander nummer dat er voor mij echt uitsprong was ‘Schreeuwen’. Het nummer gaat over de relatie met zijn moeder waarin hij zegt “mama waarom moet je altijd schreeuwen”. Voor mij was dat heel erg herkenbaar aangezien ik ook uit zo’n situatie kom.”

Sjeek Je a$$

“‘Sjeek je a$$’ is een nummer die CHO al bij 101Barz had gedaan voordat Knock Knock 2 uitkwam. Hij nam Latifah (die ook op het nummer staat) mee naar die sessie en zij kwam super hard. Echter was de 101Barz versie van ‘Sjeek je a$$’ anders dan de studioversie. Dat is iets wat mij altijd is bijgebleven aangezien ik de versie bij 101Barz eigenlijk toffer vond.”

Dromen (Interlude)

“Ik vond ‘Dromen (Interlude) ook super tof. Hier hoor je CHO’s neefje aan CHO vragen waarom hij de hele dag praat over bitches. Ook vertelt hij ‘oom CHO’ dat zijn moeder hem heeft verteld dat CHO liegt op zijn tracks. De skits en de interludes maken dit echt een tof project en ik vind het jammer dat dit nauwelijks meer gebeurt.”

Spanker

“Spanker heeft de hele mixtape geproduceerd. Ik denk dat Spanker en CHO elkaar heel goed hebben aangevuld tijdens het maken van deze masterpiece. CHO liet op dit project echt zien dat hij volledige nummers kon maken met een compleet arrangement. De verses zijn sterk, de hooks zijn pakkend en alle nummers samen vormden een body of work. Daarin heeft Spanker een hele grote bijdrage geleverd met zijn creatieve en diverse sound. De skits op het mixtape droegen ook bij aan het geheel. Zo was de skit van ‘Rainy Days’ waarbij CHO ruzie maakt met zijn vriendin, de Nederlandse voorloper van ‘We Cry Together’ van Kendrick Lamar.”