
Je kan tegenwoordig niet meer om giganten als YouTube, Tidal, SoundCloud en Spotify heen, als het gaat om muziek. De apps functioneren in de huidige samenleving als een vindplaats voor nieuw talent en nieuwe muziek. Deze ontwikkeling is niet verrassend, gezien de eindeloze toestroom van muziek, sinds de komst van het internet. Streamingservices bieden ons dan ook genoeg handige functionaliteiten, vooral Spotify.
Spotify
De functionaliteit van een app is tegenwoordig bepalend voor de levensduur. Hoe blijf je loyaal aan het originele onderwerp, maar zorg je tegelijkertijd voor innovatie? Ik heb zelf geen flauw idee, maar Spotify snapt het wel. De persoonlijke ervaring van de gebruiker staat duidelijk voorop, met meerdere lijsten samengesteld voor jouw genot. De playlists zijn een mix tussen nieuwe nummers van gevolgde artiesten en onbekende artiesten die daarop aansluiten. Playlists als Release Radar en Discover Weekly voelden aan als een geschenk uit de hemel. Middels een algoritme wordt er namelijk handig ingespeeld op jouw muzikale voorkeur.
De functionaliteit van Spotify verspreidt zich echter naar meerdere apps. De playlists van Spotify konden mijn honger naar structuur niet stillen, dus ging ik op onderzoek uit. Ik wist namelijk dat er altijd wel optimalisatie te vinden is in de vorm van een plug-in. Na een lange zoektocht kwam Spotishine op mijn pad. Net op tijd, want ik zag door de bomen het bos niet meer. De plug-in dumpt alle nieuwe muziek van de artiesten die je volgt in éen lijst. De plug-in is gelinkt aan jouw Spotify account, wat dit een volledig geautomatiseerd proces maakt. ‘Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel.’ Net zoals de belastingdienst, denkt Complex altijd aan jullie.