Wat je moet weten over 4batz, de eerste doorbraak-act van 2024

jan 26 , 14:53 MUZIEK
banner 4batz

Dit is alles wat je moet weten over 4batz, de opkomende artiest die het internet overneemt met een geweldig contrast tussen beeld en geluid.

Zelfs in een ironisch getint internetlandschap was de wereldwijde introductie van 4batz schokkend. Getooid in een zwarte Shiesty en tanktop, en vergezeld door een stoïcijnse crew vol vrienden die bivakmutsen droegen, gaf de enigmatische artiest met een virale performance in From the Block alle esthetische signalen van een trench-freestyle voor de eeuwigheid. Maar het was bijna precies het tegenovergestelde. Over een kleine instrumental laat 4batz tedere kreten los op een geliefde, met een tenor die de ruige straat waarin hij optreedt doet vergeten. Sinds de video vorige maand werd uitgebracht, is hij al meer dan 2 miljoen keer bekeken op YouTube.
Het is het doorbraakmoment voor het nieuwste muzikale mysterie van het web, een artiest die een duidelijke co-sign van Kanye West heeft gekregen, samen met een enorme stijging in maandelijkse streams en een sick stijgende digitale aanwezigheid. Je hoeft alleen maar even te zoeken op YouTube of TikTok om een idee te krijgen van het niveau van 4batz, die de nieuwsgierigheid van fans op sociale media heeft gewekt. Er zijn video's opgedoken met titels als "He Does NOT Look Like He Sounds..." en TikToks die zeggen dat de nummers van 4batz "low-key fire" zijn, zijn ook aan de orde van de dag. Kai Cenat heeft zijn eigen verbijsterde reactie al gegeven, en ook die video is al meer dan 2 miljoen keer bekeken.‌ 4batz zit midden in een klassieke internet-blowup, maar zoals de beste virale enigma's roept zijn bestaan - en zijn plotselinge dominantie - meer vragen op dan antwoorden. Wie is hij en hoe is hij hier gekomen? Hier is een overzicht van alles wat we tot nu toe weten.‌

Waar komt hij vandaan?

4batz, wiens wettelijke naam Neko Bennett is, komt uit Dallas, Texas. Of tenminste, daar is hij nu woonachtig. Zijn officiële Twitter- en SoundCloud-accounts vermelden de stad als zijn woonplaats. In de video van zijn From the Block-optreden voor 'Act II: Date @ 8' kun je een straatnaambordje met daarop 'Strawberry TR 6500' zien, dat volgens een snelle Google-zoekopdracht bij een wijk in Dallas hoort.

Welke tunes deden hem opblazen?

De opkomst van 4batz voelt erg plotseling, echter is zijn come-up wel in paar fases op te delen. Vorig jaar oktober uploadde hij een video voor 'Act I: Stickerz '99' op zijn YouTube-kanaal, die sindsdien meer dan 700.000 keer werd bekeken. De clip bevatte geen schokkende esthetische contrasten, dus hij sloeg niet zo aan als latere releases. Daar komen we later op terug. De volgende fase van zijn glow kwam met de eerste van zijn twee From the Block-optredens. Voor deze trok hij zijn bivakmuts op. De volgende was natuurlijk de From the Block showcase voor "Act II: Date @ 8," waarin hij optreedt met een crew die rechtstreeks uit een Lil Baby-video lijkt te komen.
416605652 274854768613000 4662606569190708506 n

Hoe klinkt hij?

Sonisch gezien is 4batz zoiets als een kruising tussen The-Dream en een opgepitchte Brent Faiyaz. Het is een zachte, sfeervolle en smachtende vorm van alt-R&B, die inhoudelijk niet giftig probeert te zijn. Maar goed, hij heeft nog maar een paar nummers uitgebracht. We zullen snel meer te weten komen over wat hij allemaal in zijn mars heeft.

Hoe is hij van de grond gekomen?

4batz heeft ongetwijfeld een eigen geluid. Maar net zo belangrijk is dat zijn From The Block-sessies, met hun combinatie van hood-visuals en fluisterzachte R&B, zo verrassend zijn dat ze genetisch gemanipuleerd lijken voor viraliteit. Al minstens een jaar lang wordt het internet overspoeld door TikToks met typische rapvideo's en neongekleurde popsoundtracks. De hilarische discordantie maakt ze allemaal rijp voor copycats.
Het is onduidelijk of 4batz hetzelfde effect wilde bereiken, maar het is een verrassende audiovisuele afstemming die mensen aan het praten krijgt. Streamers zoals Fanum plaatsen reacties op zijn video's, die zelf weer op TikTok worden geplaatst door gebruikers die net zo geschokt zijn als iedereen. Video's als deze worden voer voor groepschats, YouTube-reactievideo's en quote-tweets. Het zijn zichzelf onderhoudende machines die gesprekken gaande houden, en 4batz staat in het middelpunt ervan.

Wat zeggen andere artiesten?

Tot nu toe is de hiphop- en r&b-wereld erg ontvankelijk geweest voor 4batz. Eerder deze maand plaatste de jonge artiest een video op zijn Instagram-account waarin hij FaceTimed met Kanye West, waarop Timbaland en Ty Dolla $ign hun support uitspraken. SZA liet haar eigen compliment achter op een IG-clip van 4batz' tweede From the Block-sessie en schreef "Too hard". Timbaland van zijn kant postte een reactievideo van zichzelf terwijl hij naar ‘Act II: Date @ 8’ luisterde op sociale media en tegen het einde van de clip zegt hij dat Drake zou moeten samenwerken met de jonge maker. Drizzy zelf lijkt de clip te erkennen en heeft een SayCheeseTV-repost van de clip geliked.
420573153 1926292207830474 1504988110173793087 n

Hoe groot is hij eigenlijk?

Trends komen en gaan, maar talent blijft meestal een tijdje hangen. Op dit moment lijkt 4batz een combinatie van die elementen te zijn, waarbij zijn luchtige toon en een opvallend visueel beeld evengrote rollen spelen in zijn plotselinge weg naar de roem. Zijn eerste en enige twee singles zijn samen meer dan 27 miljoen keer gestreamd op Spotify. Van december tot nu is zijn maandelijkse aantal Spotify-streams gestegen van 400.000 naar meer dan 3,6 miljoen. Plus, begin 2024 debuteerde 'Act II: Date @ 8' op nummer 77 in de Billboard Hot 100 chart en meerdere TikToks met zijn muziek zijn miljoenen keren bekeken. Tijd gaat ons leren of 4batz een blijvertje is. Wij kijken alvast uit naar ‘Act III’, waarvan hij nu een snippet heeft gedeeld op IG. Voor nu is hij het de eerste echt virale nieuwe artiest van het jaar.
Meer te weten komen over alles met betrekking tot muziek, lifestyle, culture & fashion? Check dan onze homepagina.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07