Alles wat je moet weten over Yeat

mrt 31 2022, 13:04 MUZIEK
eys5ntxw6zjcxijbdznf
Yeat is momenteel een van de hardst groeiende artiesten in Amerika. Hij is geboren in 2000, maar heeft al co-signs van Drake, The Weeknd en Lil Uzi Vert op zijn naam staan.
Noah OIiver Smith, zoals zijn volledige naam luidt, begon al vroeg met zijn interesse in muziek. Hoewel hij al muziek uitbrengt sinds hij een tiener is, bereikte hij in 2021 pas mainstream succes dankzij tracks als 'Sorry Bout That' en 'Money Twërk'. Hij bereikte echter een nieuw niveau nadat 'Get Büsy', geproduceerd door Nederlandse producers Flansie en Skimayne, viraal ging op TikTok.
Zijn meest recente project, '2 Alivë', werd positief ontvangen en belandde op nummer 4 van de Billboard charts. Morgen brengt hij de deluxe editie uit waar Lil Uzi Vert en Lancey Foux op staan. We hebben wat dingen op een rijtje gezet die je moet weten over deze opkomende ster.

Hij verzon zijn naam toen hij high was

yeat what you need to know
Foto door Matt Ty
Elke artiest heeft een verhaal over hoe zijn of haar naam is ontstaan. Bij Yeat begon dit verhaal met het roken van een jointje. "Ik ga niet liegen, ik was super high toen ik mijn naam verzon," zei Yeat in een interview met Our Generation Music. "Ik wilde iets korts, maar krachtigs verzinnen, zodat de naam blijft hangen." Een tijdje stond hij bekend als Lil Yeat, maar besloot toch de "Lil" weg te laten.

'Gët Busy' ging viraal op TikTok dankzij een bel

In de zomer van 2021 dook er een snippet op van 'Gët Busy', die de aandacht trok van veel mensen. De track stond een maand later op zijn album 'Up 2 Më' en blies gelijk op op TikTok. Op de track rapt Yeat over het geluid van een bel, “I know this song was already turnt, but here’s a bell.” Deze line werd later geciteerd door artiesten als Drake en Lil Yachty.

Hij werkt veel met Nederlandse producers

Het is wereldwijd bekend dat Nederland een exportland is van goede producers en ook Yeat heeft dit door. Hij werkte al een lange tijd regelmatig samen met Flansie. 'Gët Busy' is dan ook geproduceerd door hem en Skimayne, uit het GOONTEX collectief. Sterker nog: op '2 Alivë' staan maar liefst vijf Nederlandse producers. Naast Flansie en Skimayne staan ook bart how, malikx8 en acex8 op het project.

Hij brengt al muziek uit sinds 2016

De 22-jarige rapper maakt al een tijdje muziek. Hij vertelde in het Our Generation Music interview dat hij sinds 2016 al muziek uitbrengt. Sinds die tijd heeft hij al zeven projecten uitgebracht, waaronder zijn laatste project '2 Alivë'. Hoewel ze oorspronkelijk niet op alle streamingdiensten te luisteren waren, staan er nu zes van de zeven projecten op de bekende streamingdiensten.

Hij heeft zijn eigen lingo ontwikkelt

Yeat staat bekend om het verzinnen van zijn eigen woordjes. "Twizzy" bijvoorbeeld, wat "twin" betekent. "Het begon allemaal toen ik in New York was," zegt hij. Sindsdien heeft hij nog meer woordjes verzonnen, zoals "Luh Geeky," "SHMUNKIT," en "Luh Shmunkëm." Er zijn zelfs hele Reddit posts toegewijd aan het ontcijferen van zijn lingo.

Hij is Roemeens en Mexicaans

oxxtajvoiogd97uc6oii
Foto door Matt Ty
Toen hij in de scene kwam, waren er veel vraagtekens bij zijn achtergrond. Hij heeft het opgehelderd toen hij in een interview vertelde dat hij half Roemeens en half Mexicaans is. Zijn moeder is Roemeens en zijn vader is Mexicaans. Alhoewel hij zelf wit is, heeft hij kritiek op veel witte rappers. "Als je kijkt naar wat veel witte rappers zeggen, zeggen ze eigenlijk helemaal niks."

Yeat is de leider van de nieuwe underground wave

In het midden van vorig decennium hadden we de wave van rappers als XXXTentacion, Playboi Carti en Lil Uzi Vert. Deze rappers brachten een nieuwe sound en een nieuwe energie in de game. Nadat de wave langzaam uit dreigde te razen, is er nu nieuw leven ingeblazen. Dankzij de opkomst van rappers als SoFaygo, Ken Car$on en SSGKobe is er nu een nieuwe generatie van underground rappers, die geïnspireerd zijn door de vorige wave. Yeat kan hierin gezien worden als leider.

Hij heeft al een bizar grote following

Als je kijkt naar de posts van WOO HAH!, is Yeat een van de meest gevraagde artiesten. Hij heeft een bizar grote following en in februari werd er zelfs een show in LA gecancelled wegens drukte. Hoewel hij recentelijk heeft verteld dat hij geen festival shows wilt doen, is het haast onvermijdelijk dat hij snel een tour gaat doen in Europa.

Hij wordt omschreven als een visionair

Labelbaas Zack Bia omschreef Yeat als een visionair. Bia vertelde Complex dat Yeat one of a kind is dankzij het "ontwikkelen van een nieuwe lingo, het hebben van een unieke stijl en er een hele wereld omheen weet te creëren". Volgens Bia verzint Yeat alles zelf en regelt hij alleen de zakelijke dingen achter de schermen.
Het was een kwestie van tijd tot er een artiest als Yeat op zou staan en de fakkel zou overnemen. "Artiesten als Young Thug en Carti hebben al deuren opengebroken en het internet is compleet veranderd sinds TikTok. Het is een perfecte tijd voor een nieuwe artiest om door te breken," aldus Bia. "Het is tijd voor een nieuwe generatie. Ik heb het gevoel dat we een nieuw tijdperk ingaan en er een nieuw iemand moet opstaan die dingen gaat veranderen. Ik denk dat Yeat die artiest is."

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00