Artist to watch: Levi: "Ik heb niks tegen dames uit Rotterdam"

sep 01 2023, 14:00 MUZIEK
levi bts geen lucht x jimshotit 31
In de maand september hebben we Levi gekozen als onze nieuwe artist to watch. Levi tekende dit jaar zijn eerste platencontract bij Top Notch nadat hij op eigen kracht verschillende singles uitbracht. De Amsterdamse rapper staat bekend om zijn scherpe bars die een gedetailleerde inkijk geven op zijn zelfverzekerde persoonlijkheid. Sinds hij deel uitmaakt van het Top Notch-roster, bracht hij de singles 'Genoeg Is Genoeg', en 'GEEN LUCHT' uit. Wij spraken Levi over zijn mentaliteit, zijn schooltijd, het schrijverskamp van Top Notch en de negatieve reacties onder zijn posts.

Je staat bekend als een rapper die scherp uit de hoek komt. Hoe ziet jouw maakproces eruit?

"Als er een line in mijn hoofd opkomt terwijl ik buiten de studio ben, schrijf ik die gelijk op, maar ik schrijf het liefst in de studio. Dan ben ik het meest gefocust. Zeker als ik in een goede studio zit waar het geluid en de akoestiek perfect is. Ik luister veel muziek dus er zijn genoeg artiesten die mij inspireren. Ik rapte een tijdje melodisch maar nu zit ik weer in een fase waarin ik echt aan het rappen ben. Vooral op Memphis trapbeats. Ik merk dat ik daar lekker op kan flowen en mij ei op kwijt kan. Voorheen had ik dat voornamelijk met drill. Iedereen maakte destijds drillmuziek en ik vond de beats heel tof, maar ik wilde mezelf wel onderscheiden door mijn eigen flows te pakken en andere onderwerpen aan te snijden."

Wanneer kreeg je het idee dat je iets kon bereiken met muziek? Artist to Watch

"Het is bij mij altijd nul of honderd. Voordat ik muziek maakte was ik bezig met basketbal en daarin was het ook alles of niets. Op school was ik geen goede leerling ondanks dat ik vwo deed. Ik merkte dat school niks voor mij was en ben daarom in de vijfde klas gestopt. School ging mij niet helpen met het verwezenlijken van mijn dromen. Toen ik daarna begon met het maken van muziek, ging al mijn aandacht daarheen. In 2019 begon ik met het uitbrengen van muziek en daar was ik altijd heel consistent in tot een jaar geleden. Er was toen veel gaande in mijn leven waardoor ik een jaar stil ben geweest. Ik moest mijn privéleven op een rijtje zetten maar nu ben ik weer helemaal terug. Zulke momenten maken mij een betere artiest, vooral omdat ik veel van deze periode geleerd heb en er veel inspiratie uit heb gehaald."

Uiteindelijk werd je uitgenodigd voor het Top Notch-schrijverskamp. Hoe is dat tot stand gekomen? Artist to Watch

"Destijds was ik met Top Notch in gesprek over een samenwerking. Ik kwam met hen in contact via Davey Donovan, de producer die voorheen werkzaam was als A&R bij TNNA. Hij benaderde mij via DM en zo begon het balletje te rollen. Ik ben zelf altijd bezig geweest met het uitbreiden van mijn netwerk door op de juiste plekken aanwezig te zijn. In een van die gesprekken werd mij ook gevraagd of ik mee wilde naar het schrijverskamp. Dat was een hele toffe ervaring. Er was daar geen afleiding en we waren daar alleen maar bezig met creëeren. Daardoor was iedereen gefocust en is er heel veel goede muziek gemaakt. Ik was van veel artiesten onder de indruk. Sinds ik ben getekend bij Top Notch heb ik meer stabiliteit op het gebied van muziek. Toen ik independent was, merkte ik dat het uitbrengen van muziek lastiger was als er iets misging in mijn privé-leven. Mocht dat nu gebeuren, weet ik dat Top Notch mijn back heeft met het uitbrengen van muziek."

Je bent natuurlijk een Amsterdammer. In 'GEEN LUCHT' rap je dat je niet gaat met dames uit Rotterdam. Wat is het verhaal achter deze line? Artist to Watch

"Ik wist dat die vraag ging komen. Om eerlijk te zijn zit er helemaal geen gedachte achter die line. Hij kwam in mijn hoofd en ik schreef hem op omdat ik hem hard vond. Mensen namen het uiteindelijk veel serieuzer dan ik het bedoelde. Ze dachten echt dat ik een statement aan het maken was. Ik heb niks tegen meiden uit Rotterdam. Het is vooral dat ik zelf uit Amsterdam kom. Sinds ik getekend ben bij Top Notch is de aandacht sowieso groter geworden. Zowel positief als negatief. Ik let zelf helemaal niet op de reacties die ik krijg. Het zijn vooral m'n vrienden die het mij laten zien. Zij kunnen er boos om worden maar mij boeit het echt niet. Uiteindelijk zullen er altijd wel mensen zijn die wat negatiefs te zeggen hebben."

De sound van 'GEEN LUCHT' heeft een rauw karakter. Hoe is dat tot stand gekomen?

"Die kwam tot stand op het schrijverskamp van Top Notch. Ik zat met yungsnem (producer) en met Joshua (gitarist) in de studio, en ik had het idee om iets te doen met een elektrische gitaar op een trapbeat. Daarmee wilden we een rock vibe neerzetten. Ik heb wel eens naar rockmuziek geluisterd en ik wilde graag een keer met die sound experimenteren. Naast rock luister ik ook wel eens naar andere genres waar ik veel inspiratie uithaal. Laatst zat ik met ChildsPlay in de studio en toen waren we ook aan het spelen met drum 'n bass drumpatronen. Uiteindelijk ben ik iemand die van muziek houdt en wil ik daarin nieuwe dingen ontdekken."

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

atwbanner alessio

Artist To Watch: Alessio

Alessio de Martino wist al op jonge leeftijd hoe je via social media je eigen succes kan creëren en bouwde sinds 2019 zijn online following op. In 2022 begon hij met het uitbrengen van zijn eigen muzi...

MUZIEK jun 24, 11:49
whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55